Σκόπια: Ο Νίμιτς θα προτείνει « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα και τα Σκόπια, πιθανότατα θα θέσει την παλαιότερη ιδέα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και αυτή είναι η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Αυτό- γράφει το σλαβικό δημοσίευμα- αναφέρεται στην ελληνική ηλεκτρονική πύλη «Capital», όπου τονίζεται ότι ο Νίμιτς προτείνει την παλιά ιδέα για να ‘αναβιώσει’ την διαδικασία της συζήτησης, βασιζόμενος κατά κάποιο βαθμό σε ότι έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.
Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Νίμιτς, συμπίπτει με την προγραμματισμένη παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, είναι ένα σημάδι του «περιορισμένου ενδιαφέροντος» του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη διαδικασία αυτή.
Η «Capital» παρακολουθεί τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια, επισημαίνει, όμως, το γεγονός για την μη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η επίγνωση Παρισίων και Βερολίνου ότι τα πολιτικά όρια αντοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης είναι περιορισμένα, αλλά και οι αντιρρήσεις της Βουλγαρίας(η οποία εξελίσσεται σε μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ΠΓΔΜ και από την Ελλάδα) απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο -αντίθετα το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου έθεσε την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ως προϋπόθεση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων», γράφει η ελληνική Capital(Κεφάλαιο), σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα, αναφερόμενο στο άρθρο του Κώστα Ράπτη.
Σκόπια: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αναλάβουν το ρόλο του Μάθιου Νίμιτς
Σκόπια.
Η Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων πρέπει να δεχθούν την πρωτοβουλία του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να μεσολαβήσει για την επίλυση της ονομασίας, επειδή η Σερβία είναι ειλικρινής φίλος και καλός γείτονας με τα Σκόπια και με την Αθήνα έχει μια παραδοσιακά καλή σχέση.
Αυτό σχολιάζουν αναλυτές της συνέντευξης του Νίκολιτς στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι υπάρχει ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σημειώνει η σκοπιανή ‘Βέτσερ’.
Ο Νίκολιτς είχε τονίσει ότι μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ήθελε επίσης, να μεσολαβήσει στη διαφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Έλληνα αναλυτή Ιωάννη Μιχαλέτο, αν ο Νίκολιτς λάμβανε ρόλο μεσάζοντα, θα είχε δευτερεύοντα ρόλο, δεν θα ήταν δηλαδή δημόσιος, αλλά μέσω της διπλωματικής οδού.
Ωστόσο, ο Μιχαλέτος υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας δεν θα αναλάβει το ρόλο αυτόν για δύο κύριους λόγους:
Πρώτος είναι εξαιτίας της αλβανικής κοινότητας στα Σκόπια και δεύτερος είναι ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι πρόθυμες για τη μεσολάβησή του.
Η δημοσίευση – γράφει το βουλγαρικό Φόκους που επικαλείται το δημοσίευμα- αναφέρει ότι προηγουμένως ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Michael Spindelegger, είχαν δώσει την παρουσία τους για τη μεσολάβηση στη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Βούλγαρος καθηγητής: Μη αναστρέψιμη η αντι-βουλγαρική προπαγάνδα των Σκοπίων
Σόφια.
«Η συνέντευξη του Νίκολα Γκρούεφσκι είναι μία ατράνταχτη απόδειξη (της νοοτροπίας του) και πιστεύω , τώρα, ακράδαντα ότι είναι μη αναστρέψιμη η βλάβη που προκλήθηκε, από την αντι-βουλγαρική προπαγάνδα στην περιοχή του Βαρδάρη».
Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο ‘Φόκους’ ο καθηγητής Δρ Σβέτλοζαρ Ελντάροφ του Βαλκανικού Ινστιτούτου και Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, με την ευκαιρία της συνέντευξης του σκοπιανού πρωθυπουργού στο κανάλι «Σίτελ 3».
Στην εκπομπή αυτή ο Γκρούεφσκι είχε μιλήσει για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, καθώς και άλλα θέματα.
Γιατί η Βουλγαρία έχει πόλεις με ...σκοπιανά ονόματα;
«Ο πρωθυπουργός της χώρας, η οποία δεν έχει επίσημο όνομα, ούτε εθνική ιστορία, ούτε ένα σαφές πολιτικό μέλλον, θαυμάζει ότι η Βουλγαρία έχει πόλεις με τα ονόματα Γκότσε Ντέλτσεφ και Σαντάνσκι Γιάνε.
Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τους πολίτες των Σκοπίων, που γεννήθηκαν μετά το 1945 και γνωρίζουν ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι βουλγαρικά , αλλά ανήκουν σε σκοπιανούς ήρωες!
Εδώ πρόκειται για μια αντιστροφή της πραγματικότητας, και έχουν αντιστραφεί οι όροι του ιδιοκτήτη και του κλέφτη.
Αν διαβάσει κανείς τις χειρόγραφες επιστολές τόσο του Γιάνε όσο και του Γκότσε ή οποιαδήποτε γραπτά πριν το 1945, θα πρέπει να γνωρίζει σαφώς τι ιθαγένεια είχαν και γιατί οι βουλγαρικές πόλεις φέρουν τα ονόματά τους.
Τότε σίγουρα θα γνωρίσει γιατί η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση –ΕΜΕΟ (σημ. βουλγαρικά =Вътрешната македонска революционна организация - Вмро), τα αρχικά του οποίου κοσμούν (οι σκοπιανοί) το κόμμα τους, κατηγορήθηκε για έσχατο βουλγαρικό εθνικισμό, ακόμη και στη Βουλγαρία» δήλωσε ο καθηγητής Σβέτλοζαρ Ελντάροφ.
Η ταυτότητα, η ιστορία και ο χρυσός...
Σύμφωνα με τα λόγια του, με τις απόψεις του, τα επιχειρήματα του Γκρούεφσκι ήταν χωρίς ονόματα, χωρίς ημερομηνίες, χωρίς ιστορικά γεγονότα.
«Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αποτελούν συγκρούσεις στην έννοια της ταυτότητας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ταυτότητα είναι εξίσου σημαντική με την οικονομία.
Η πρώτη βασίζεται στο ιστορικό παρελθόν, η δεύτερη τους φυσικούς πόρους.
Και οι δύο εξαρτώνται από την ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της χώρας.
Η διαφορά είναι ότι οι φυσικοί πόροι δεν μπορούν να αγοράσουν την ιστορία για να φτιάξουν μια δική τους.
Όταν λοιπόν κλέβουν την ιστορία μας είναι σαν να κλέβουν τους φυσικούς μας πόρους.
Το ίδιο ισχύει και για μια «κοινή ιστορία».
Η ιστορία της Βουλγαρίας είναι ο πνευματικός μας πλούτος. Τα αποθέματα χρυσού στην Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας αποτελούν τον υλικό μας πλούτο.
Συχνά, οι πολιτικοί, οι ιστορικοί και διάφοροι συντάκτες, ομιλούν ‘ανάλαφρα’ για μια κοινή ιστορία μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Δόξα τω θεώ, δεν έχω ακόμη ακούσει να προτείνει κανείς μετοχές και στα αποθέματα χρυσού στην Εθνική Τράπεζα των Σκοπίων», δήλωσε ο καθηγητής Ελντάροφ.
Βέτσερ’: Γιατί όχι σκοπιανή υπηκοότητα στον Κάρλος Σλίμ και στη Ντόρα Μπακογιάννη!
Η εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’ σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην αλλαγή υπηκοότητας του Γάλλου, Gerard Depardieu, που έγινε Ρώσος πολίτης λόγω της υψηλής φορολογίας -75 τοις εκατό- στη Γαλλία, ενώ στην Ρωσία η φορολόγηση για τα υψηλά εισοδήματα είναι μόλις 13 τοις εκατό.
Προτείνει λοιπόν, η σλαβική εφημερίδα, την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, ώστε να μπορεί κάποιος ζάμπλουτος να αποκτήσει την υπηκοότητα των Σκοπίων για να γλυτώσει την υψηλή φορολογία, αφού στα Σκόπια είναι ακόμη χαμηλότερη!
«Στα Σκόπια θα μπορούσαμε τελικά να σκεφτούμε τις δυνατότητες τέτοιων και παρόμοιων ξένων επενδυτών παρέχοντας πολλές ‘ευκαιρίες’ δίνοντας την υπηκοότητα του σκοπιανού πολίτη.
Γιατί όχι στη Ντόρα Μπακογιάννη και τη διάσημη οικογένειά της; Αφού, η ‘θαυμάσια χώρας μας’ έχει δύο ελληνικές τράπεζες και το φορολογικό μας σύστημα είναι αξιόπιστο και σταθερό. Λοιπόν, η υπέροχη χώρα μας, με χαμηλή φορολόγηση θα θέλξει πολλούς (να φέρουν τις καταθέσεις τους) για να κερδίσουν. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας».
Η ‘Βέτσερ’ τονίζει ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης χαμηλής φορολόγησης για τους πάμπλουτους όπως ο Μεξικάνος Κάρλος Σλίμ και η Ελληνίδα Ντόρα Μπακογιάννη...
Ο αρχιεπίσκοπος Στέφαν, τη Σκοπιανής Εκκλησίας, που δεν έχει αναγνωριστεί από καμία Εκκλησία στον Κόσμο και φέρει την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», ανέφερε ότι το μόνο το οποίο ζητεί είναι η αναγνώριση ως «Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας» της οποίας είναι προκαθήμενος, η οποία- σύμφωνα με τον ίδιο- «έχει τον εθνικό και γεωγραφικό της χώρο, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί και από την ιστορία».
«Η Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία η οποία αντικατέστησε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, αναδύεται ως μια Εκκλησία. Αν και δεν έτυχε μιας De Jure αναγνώρισης, ωστόσο, εκ των πραγμάτων, υπήρχε και ζούσε στις καρδιές και τα μυαλά των Σλάβων και όλων των Ορθοδόξων των περιφερειών μας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο αρχιεπίσκοπος Στέφαν με την ευκαιρία των Χριστουγέννων (οι Σκοπιανοί πάνε με το παλιό ημερολόγιο) εξέφρασε την ευχή της αναγνώρισης της Εκκλησίας ως Αυτοκεφάλου.
Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να εμπλακεί στο διάλογο μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησία και αυτής των Σκοπίων, ο Στέφαν δήλωσε ότι «η Ιερά Σύνοδο αξιολόγησε και υποδέχθηκε την εμπλοκή του προέδρου Νίκολιτς, ως καλοπροαίρετη, είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο και λύση», είπε προσθέτοντας ότι για την έναρξη του διαλόγου δεν θα δεχθεί προϋποθέσεις και όρους, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου