Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Διεθνές Συνέδριο: Η σλαβική γλώσσα των Σκοπιανών ισότιμη στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών


Δεκαεννέα Νοτιοσλάβοι των Σκοπίων συμμετείχαν στο 15ο Παγκόσμιο  Σλαβικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Μίνσκ, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων και συνεχίζει:
Φέτος υπήρχαν 550 σλαβιστές από 34 χώρες και μολονότι η σχεδιαζόμενη ποσόστωση για τα Σκόπια ήταν 15 Σλαβιστές τελικά έγιναν δεκτοί 18.
Η Σλαβική Επιτροπή των Σκοπίων έκανε ιδιαίτερες προσπάθειες για την οργάνωση της συμμετοχής των Σλάβων από τα Σκόπια, αφού το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε πενταετία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Σλαβικής Επιτροπής των Σκοπίων, Μαξίμ Καρανφιλόφσκι, «η χώρα αγωνίστηκε για να λάβει τη θέση που της αρμόζει, ώστε η «μακεδονική» να γίνει ισότιμη και αναγνωριστεί στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών».
Οι εκπρόσωποι των Σκοπίων παρουσίασαν στην παραδοσιακή έκθεση βιβλία της χώρας που είναι γραμμένα στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει τις τελευταίες  παραγωγές στον κόσμο των Σλάβων.
Στην Επιτροπή των Σλάβων από τα Σκόπια συμμετείχαν επιστήμονες, φιλόλογοι, και  κοινωνιογλωσσολόγοι.

Αχμέτι: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να σημειώσουν πρόοδο τα Σκόπια για να ενταχθούν στην ΕΕ


Σκόπια.
Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, σημειώνει η σκοπιανή Ντνέβνικ.
«Η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική και πολύ φιλική, όπου συζητήσαμε  τις περιφερειακές πολιτικές, τις επενδύσεις και την ένταξη της χώρας μας  και το σύνολο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις  ευρωατλαντικές δομές. Αλλά, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της  στην ΕΕ (πρώτο εξάμηνο του ’14) δεν έχει  ως προτεραιότητα την ένταξη των χωρών της περιοχής.
»Η Ελλάδα  είναι πάντα χρήσιμη και θα βοηθήσει την περιοχή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσαμε και για την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων ως γείτονες και την ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτικών και των οικονομικών τομέων των δύο πλευρών», δήλωσε ο Αχμέτι.
Ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει δραστηριότητες για το θέμα της ονομασίας της χώρας, επειδή τα Σκόπια πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο υπάρχει δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή», είπε αρχηγός του DUI.
Ο Αχμέτι είπε ότι από την πλευρά του Βενιζέλου δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις.
«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη χώρα μας να πληροί τα πρότυπα που θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε αυτά είναι στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, είτε σε θέματα εσωτερική δημοκρατίας», είπε ο Αχμέτι για να καταλήξει:
« Το κόμμα μας, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση- DUI, έχει μια πολιτική πλατφόρμα για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Ποτέ, όμως, δεν λειτουργεί χωρίς να ενημερώσει το συνεργάτη στον κυβερνητικό συνασπισμό».

Σκόπια: 1310 πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ


Το νοτιοσλαβικό κράτος (κατ’ ευφημισμόν πΓΔΜ) είναι 22ο μεταξύ των 30 κρατών παγκοσμίως, των οποίων οι πολίτες θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και αναζητούν άσυλο στην ΕΕ, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Το δημοσίευμα της νοτιοσλαβικής εφημερίδας ‘Βέτσερ’, που αναφέρεται σε αυτό, έχει πηγή την ‘Eurostat’  και τονίζει ότι μόνο 25 αιτήσεις ασύλου  εγκρίθηκαν  από τις 1310 που υποβλήθηκαν από τους Νοτιοσλάβους των Σκοπίων.
Προηγούνται οι Αλβανοί από τα Βαλκάνια με 2.200 αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούν οι Τούρκοι με 1660.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Ρώσοι πολίτες με 8400 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν οι Σύριοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με την ‘Eurostat’   6.600 Σύριοι πολίτες, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: