Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για τετραήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αργότερα θα αναχωρήσει για την Πάτρα όπου θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών. Την Κυριακή θα παραστεί στο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στα Χανιά, και θα εκφωνήσει ομιλία.
Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου, με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χασάν Ερτσακιτζά, στις συναντήσεις "θα αξιολογηθούν η πρόταση της Ισπανίας για πενταμερή διάσκεψη, η επίσκεψη Ντάουνερ στην Αθήνα και η επίσκεψη Ερντογάν στη Βρετανία".Ο Ερτσακιτζά ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη Ταλάτ δεν έχει σχέση με τις ψευδοεκλογές.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης με θέμα το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και καταγραμμένες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει αποενοχοποιηθεί.Η εγκατάλειψη του στόχου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα ήταν ''ολέθριο σφάλμα'' και θα αποτελούσε δώρο για την τουρκική πλευρά, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση της αρχής ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα.Όπως υπέδειξε, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τακτικής της Τουρκίας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδείξει με πράξεις ότι αυτά που διακηρύττει για λύση το συντομότερο, τα εννοεί, και ότι η διεθνής κοινότητα πιστώνει την ε/κ πλευρά με ειλικρίνεια και θέληση για την επίτευξη λύσης.Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι δεν έχουν αποδώσει αυτό που ανέμενε η ε/κ πλευρά, δηλαδή συγκλίσεις σε όλους τους τομείς που επιθυμούσε.
Μετά την εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να πει κατά πόσο θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι «όπως ο κ. Ταλάτ εργάζεται συλλογικά με την Τουρκία, εγώ από πλευράς μου εργάζομαι συλλογικά με το Εθνικό Συμβούλιο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Βεβαίως, χρειάζεται ο κ. Ταλάτ μια ανακοίνωση. Το κατανοώ. Δεν έχω ιδιαίτερες αντιρρήσεις στην έκδοση ανακοίνωσης. Εξαρτάται πώς θα παρουσιαστεί κιόλας αυτή η ανακοίνωση. Θα παρουσιαστεί ως ενδιάμεση συμφωνία, για παράδειγμα; Διότι υπάρχουν και τέτοιες απόψεις στο διεθνή χώρο και κάπου παρεισφρέουν και στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών. Ή απλώς θα είναι μια ανακοίνωση για συγκλίσεις και αποκλίσεις;».
Ερωτηθείς αν προτίθεται να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά στην εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει δικαίωμα ο Πρόεδρος ως διαπραγματευτής να αλλάξει θέσεις, ωστόσο, είπε, «δεν έχω δώσει καμιά υπόσχεση σε κανένα κόμμα ότι θα αλλάξω τη θέση για την εκ περιτροπής προεδρία, ότι θα αποσύρω την πρόταση. Σε κανέναν απολύτως». Πρόσθεσε ότι «όχι, δεν προτίθεμαι να αποσύρω την πρότασή μας. Ό Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε εάν προτίθεται να ζητήσει να αποσυρθεί η θέση ή να αλλάξει ριζικά η θέση στο σχέδιο Ανάν που σχετιζόταν με το προεδρικό συμβούλιο, είπε ξεκάθαρα ότι όχι, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, διότι θα χάναμε την αξιοπιστία μας. Δεν ξέρω τώρα πώς, μετά από ενάμιση χρόνο κάποιοι έχουν σκεφτεί ότι δεν μας κάνει η εκ περιτροπής προεδρία και πρέπει να αλλάξουμε τη θέση μας. Απαντώ με τον ίδιο τρόπο: θα φανούμε εντελώς αναξιόπιστοι και θα μπούμε στη γωνιά. Θα είναι αυτοκτονία», είπε εάν αυτή τη στιγμή εν μέσω διαπραγματεύσεων αλλάζουμε στάση και αναθεωρούμε.
Κληθείς να πει κατά πόσο θεωρεί εφικτή μια συμφωνία επί του περιουσιακού μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα προειδοποιήσει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πολιτικό και όλες του οι πτυχές πρέπει να λυθούν με πολιτικά μέσα και με πολιτική συμφωνία. Δυστυχώς, κάποιοι δημιούργησαν την εντύπωση στον Κυπριακό λαό, και ιδιαίτερα στους πρόσφυγες, ότι το Κυπριακό, σε ό,τι αφορά στην πτυχή των περιουσιών θα μπορούσε να λυθεί με νομικά μέσα. Πήραμε πολύ καλές αποφάσεις στις Διακρατικές και σε άλλες προσφυγές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που στήριζαν τις αρχές - δεν αρκεστήκαμε σε αυτό».
Πηγή : http://www.sigmalive.com/ και http://www.kathimerini.com.cy/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου