Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ομοβροντία υπέρ ΔΝΤ

Με κλιμακούμενη ένταση ως προς την επισήμοτητα των πηγών, Γερμανοί, Ολλανδοί και ο Πρόεδρος της Κομισιόν συντηρούν τα σενάρια προσφυγής στο ΔΝΤ. «Δεν θα πληγεί το κύρος της Ελλάδας σε τέτοια περίπτωση» δήλωσε ο Μπαρόζο.

Μία προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα έπληττε το κύρος της ΕΕ, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη της το στηρίζουν οικονομικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.«Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του Δθιεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μάλιστα με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το ΔΝΤ», όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. «Οπότε δεν πρόκειται για ζήτημα κύρους, το ζήτημα είναι να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» δήλωσε. Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η ευρωζώνη είναι «έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να εγγυηθεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι μία προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελούσε ταπείνωση για την ΕΕ, απάντησε: «Ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα έχουμε άριστη συνεργασία με το ΔΝΤ σε πολλές χώρες εντός της ΕΕ».
Ολο και πιο ανοιχτά υπέρ ΔΝΤ οι Γερμανοί
Η Γερμανία είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, εάν την έχει ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.Ο κ. Ούλριχ Βίλχεμ επανέλαβε τη φράση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και διευκρίνισε ότι το Βερολίνο εκκινεί από την αρχή ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας θα επιτύχουν.Προσέθεσε ωστόσο ότι «στην περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει να φθάσουμε εκεί, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την προσφυγή στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Και η Ολλανδία υπέρ ΔΝΤ
Η Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι δεν θα είναι αρκετή, ανακοίνωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ. Υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ", δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα αρκέσει", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι "οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ".Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, "μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή", σύμφωνα με τον υπουργό, για τον οποίο "θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες".Η Ελλάδα είναι η ίδια υπεύθυνη γι' αυτό που συνέβη και πρέπει να σηκώσει τα μανίκια", δήλωσε ο υπουργός, "όμως πρέπει να εμποδίσουμε να επεκταθεί προς την Ολλανδία η ελληνική πυρκαγιά".
H Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα την προσεχή εβδομάδα για μια πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.


Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: