Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Οι τάφοι των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία και το μίσος των αλβανοτσάμηδων

Οι ελληνικές εφημερίδες αναφέρουν την επικύρωση από την αλβανική βουλή –ψηφίστηκε χθες το απόγευμα- της συμφωνίας με την Ελλάδα για την «έρευνα, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41».
Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, η συμφωνία επικυρώθηκε με 66 ψήφους υπέρ, από τους βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος, πέντε κατά και μια αποχή.Θα δημιουργηθούν δύο νεκροταφεία (και μνημεία), στην Κλεισούρα και την Κορυτσά, προς τιμή των Ελλήνων μαχητών, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Τώρα ας πάμε στον αλβανικό τύπο να δούμε ποιοι και γιατί ψήφισαν κατά.Το παρουσιάζουμε γιατί έχει ενδιαφέρον.
«Δύο βουλευτές», γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Albania’, “ που εκπροσωπούν την ομάδα των Cam (Τσάμηδων) αντιτάχθηκαν σθεναρά στην έγκριση της συμφωνίας για την κατασκευή του νεκροταφείου των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία.Ο Shpëtim Idrizi (φωτό) δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της το δικαίωμα των Τσάμηδων να επισκεφθούν τα εδάφη τους και τους τάφους των προγόνων τους».Στη συνέχεια θα υποστηρίξει στο αλβανικό κοινοβούλιο, τα εξής:
«Ο ελληνικός στρατός επιδιώκει την κατασκευή τάφων στην Αλβανία, για την εποχή που ήρθε σαν στρατός κατοχής και όχι ως απελευθερωτής. Κατέστρεψε κάθε μουσουλμανικό ιερό στην Αλβανία. Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ την κατάσταση πολέμου με την Αλβανία και ως εκ τούτου, το ‘PDU’ θα καταψηφίσει τη συμφωνία αυτή».
Ο πωρωμένος αυτός αλβανός πολιτικός θα συνεχίσει το λίβελό του στο αλβανικό κοινοβούλιο τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Η συμφωνία που συζητείται, δεν είναι τυχαίο που θα εγκριθεί σήμερα, την ημέρα της απελευθέρωσης της οθωμανικής Ελλάδας από τους εισβολείς. Φαίνεται ότι θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο σήμερα στην Ελλάδα, ενώ αυτή ξεχνά ποιοι είναι οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που έφεραν την απελευθέρωση στην Ελλάδα».
Ο Dashamir Tahiri που ανήκει και αυτός στο κόμμα ‘PDU’, δήλωσε πως δεν μπορεί να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη γενοκτονία σε βάρος των αλβανο-Τσάμηδων.


Πηγή : http://www.nenanews.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: