Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Αλληλοστηρίζονται Χριστόφιας-Παπανδρέου

Συνάντηση είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συζητώντας τα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την αλληλεγγύη και τη στήριξη που επιδεικνύει στους χειρισμούς του Κυπριακού. Μάλιστα, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε, επιβεβαιώθηκε ότι η από καιρού αναγγελθείσα έλευσή του στην Κύπρο, για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, θα γίνει σύντομα. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, καθώς θα πρέπει να είναι σύμφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πριν επισημοποιηθεί, αν και, όπως έχουν πει οι κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου, έχουν καταλήξει σε μια ενδεικτική ημερομηνία. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι θετικός ως προς το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με το σκεπτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας και, μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν δυνατόν να διευθετηθεί μια τέτοια συνάντηση.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ των δύο συνομιλητών στην τελευταία συνάντηση αυτού του διαπραγματευτικού γύρου, στις 30 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το περιεχόμενο ενός ανακοινωθέντος και από τους στόχους ενός ανακοινωθέντος». Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση ως προς το να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν στη γραμμή εκείνου που ανέγνωσε ο Μπαν Κι Μουν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Όμως, εάν η τουρκική πλευρά επιθυμεί κάποιου είδους ενδιάμεση συμφωνία, δεν πρόκειται να δώσει τη σύμφωνο γνώμη του, γιατί το Κυπριακό έχει πολλές πτυχές και έχει καλυφθεί μόνο η μία. Χαρακτήρισε, ωστόσο, τη Διακυβέρνηση σοβαρή πτυχή του προβλήματος, διότι σχετίζεται με το σύστημα που θα καθορίζει τη λειτουργικότητα ή τη μη λειτουργικότητα του κράτους, αλλά και την ενότητά του. Όμως, υπάρχουν και αρκετά ζητήματα που είναι αρκετά σοβαρά και παραμένουν άλυτα. «Άρα, επιφυλάσσομαι να δούμε ποιο περιεχόμενο θα ήθελε η άλλη πλευρά να δώσει στο ανακοινωθέν, για να είμαστε σίγουροι τι θα κάνουμε», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στην Πάτρα για να δώσει το «παρών» του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας Χρίστου Γρίβα. Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο Λοχίας Χρίστος Γρίβας, 21 ετών, ήταν ένας από τους πολλούς Αχαιούς αγωνιστές που υπερασπίστηκαν την Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και ένας από τους πολλούς αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας τού 1974. «Μπήκε νωρίς στη βιοπάλη και είχε το δικαίωμα να ζήσει και να προσφέρει χαρά και στήριξη στην οικογένειά του», είπε, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του, μετά την τραγωδία, «δεν έχασε το κουράγιο της, έσφιξε την καρδιά προσμένοντας, μαζί με όλες τις οικογένειες των Κυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, τη διακρίβωση της τύχης τους».«Το μνημείο, μπροστά στο οποίο με ευλάβεια στεκόμαστε, είναι μια συμβολική επιστροφή του Χρίστου στη γη που τον γέννησε», τόνισε, και πρόσθεσε ότι το μνημείο «θα αποτελεί σημείο αναφοράς πως η προσφορά του Χρίστου και όλων των αγνοουμένων μας, το δράμα της οικογένειάς του, και το δράμα όλων των άλλων οικογενειών των αγνοουμένων, δεν θα ξεχαστεί».


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: