Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ευτυχώς που δεν παρέστησαν στις εκδηλώσεις για την ΕΟΚΑ

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ αισίως στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, αλλά κάποιοι πολιτικοί δεν θα μας αφήσουν να ηρεμήσουμε. Φέτος η 1η Απριλίου συμπίπτει με τη Μεγάλη Πέμπτη. Γι’ αυτό αποφασίστηκε από τους διοργανωτές της καθεχρονικής εκδήλωσης, για να τιμηθεί ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, όπως αυτή πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Μαρτίου. Είθισται, ανέκαθεν, το πρωί να τελείται τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και το απόγευμα, στο στάδιο «Ελευθερία» να διοργανώνεται εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα λαμπρά μας παλληκάρια που, υπό τον Μακάριο κα τον Διγενή, το 1955 έγραψαν την ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού. Είθισται… Προχθές, έλαμψαν διά της ηχηρής απουσίας τους ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν. Πέρσι, ο Δ. Χριστόφιας παρέστη στη δοξολογία, στον Αϊ-Γιάννη και στα Φυλακισμένα Μνήματα, και σε δηλώσεις του αντέκρουσε κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι η Κυβέρνησή του διαστρεβλώνει την ιστορία.
Ο Δ. Χριστόφιας είπε, πέρσι, ότι η παρουσία του ως Προέδρου της Δημοκρατίας και, προηγουμένως, ως Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, μαρτυρούσε ότι τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και συμβάλλει στη συμφιλίωση. Πέρσι… Φέτος, προτίμησε να απουσιάσει και από τη δοξολογία και από το τρισάγιο. Το ίδιο έπραξε και ο Μ. Καρογιάν. Αλλ’ εμείς θυμόμαστε τι έλεγε με στόμφο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στις 28 Φεβρουαρίου, στην ομιλία που εκφώνησε στο μνημόσυνο του σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου: «Αιωνία ας είναι η μνήμη του και φωτεινό ας κρατήσουμε το ηρωικό παράδειγμα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο τόπος του θυσιαστηρίου του, που σε λίγο θα δεχθεί τις δάφνες και τα άνθη της ευγνωμοσύνης μας, ας κρατά σε διαρκή εγρήγορση τη συνείδησή μας, ας υπενθυμίζει διαρκώς τις ευθύνες και το χρέος μας, και παράλληλα ας κρατά ζωντανή την ελπίδα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Σήμερα ο Σταυραετός του Μαχαιρά μας προστάζει να γρηγορούμε και μας καλεί να παραμείνουμε συστρατευμένοι και ανυποχώρητοι στις επάλξεις του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος. Αυτό το χρέος δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο». Τι αφόρητο περιπαίξιμο του Γρηγόρη και όλων των Ελλήνων της Κύπρου…
Να θυμίσουμε ότι ο Μ. Καρογιάν δεν κατάφερε, καθ’ όλην τη διάρκεια της πεντασέλιδης ομιλίας του, να αναφέρει, έστω και μία φορά, ποιου αγώνα ο Αυξεντίου ήταν υπαρχηγός. Όπως δεν κατάφερε να γυρίσει η γλώσσα του και να αρθρώσει ότι τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων διεξήγαγαν τα ωραία παιδιά της ΕΟΚΑ, υπό το λάβαρο του Μακάριου και του Διγενή. Όταν προκλήθηκε δημόσια από τον συνάδελφο Λ. Μαύρο, στο «Ράδιο Πρώτο», ο Μ. Καρογιάν δικαιολογήθηκε ότι είναι… αυτονόητο, ότι ο Αυξεντίου ήταν υπαρχηγός της ΕΟΚΑ και ήταν… αυτονόητο ότι η ΕΟΚΑ έκανε τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου κατά τον Εγγλέζων. Μέσα στο πλαίσιο του… αυτονόητου, ούτε ο Δ. Χριστόφιας ούτε ο Μ. Καρογιάν παρέστησαν προχθές στο τρισάγιο. Πόσω μάλλον να παρίσταντο στον εορτασμό στο «Ελευθερία».
Κάθε Έλληνας Κύπριος, που ακόμα επιμένει να τιμά την ΕΟΚΑ, τους ήρωες και τους αγωνιστές της, πικραίνεται και οργίζεται για την αναίδεια, το θράσος, την ασέβεια, που οι ηγέτες του επιδεικνύουν στους αγώνες του τόπου και στους ήρωές του. Θέλετε την άποψή μας; Καλώς δεν παρέστησαν! Ρωτάμε: Ποια σχέση έχει ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ με τον αγώνα της ΕΟΚΑ; Και τι συνδέει τον Μ. Καρογιάν με την ΕΟΚΑ, τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τον Παλληκαρίδη; Επιμένουμε σε παλαιότερη εισήγησή μας: Να τερματιστεί η παρουσία κομματαρχών και πολιτικάντηδων σε εθνικά μνημόσυνα. Αν μη τι άλλο, για να μην εξοργίζουν αγωνιστές και αγνούς Έλληνες.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: