Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Σοβαρή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Για πρώτη φορά, εναέριο μέσο της Frontex, παρεμποδίστηκε από τουρκικά μαχητικά ενώ βρισκόταν σε ελληνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή του Φαρμακονησίου, και εκτελούσε αποστολή επιτήρησης των συνόρων μας.
Το ελικόπτερο του λιμενικού, που πετούσε για τη Frontex βόρεια του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικού εναέριου χώρου αγνόησε, όπως κάθε μέρα, τις υποδείξεις του τουρκικού ραντάρ να αποχωρήσει από την περιοχή. Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι το ελικόπτερο πετούσε εντός τουρκικού εναέριου χώρου. Στις 8:02 το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά πλησίασαν το ελικόπτερο σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου και σε ύψος 300 μέτρων, παρεμποδίζοντας την πτήση του και προσπαθώντας να του επιβάλλουν να αλλάξει πορεία και να φύγει από την περιοχή. Δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που έφτασαν στο σημείο ενεπλάκησαν με τα τουρκικά F16, τα οποία μετά την εικονική αερομαχία αποχώρησαν με πορεία προς τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το ελικόπτερο της Frontex συνέχισε κανονικά την αποστολή του "παρακολουθούμενο" από τα ελληνικά μαχητικά. Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αεροπορία υλοποιεί τη μέχρι σήμερα λεκτική απειλή της ότι θα αναχαιτίζει τα πτητικά μέσα της Frontex που πετούν στην περιοχή Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι. Τα τουρκικά μαχητικά παρακολουθούσαν από νωρίς την πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου που μετέχει στη Frontex και επέλεξαν να παρέμβουν λίγα λεπτά αφότου το ελικόπτερο εντόπισε βάρκα με 59 λαθρομετανάστες που κινείτο προς το Φαρμακονήσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο τουρκικά F16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν στις 6:53. Πετούσαν εντός τουρκικού FIR στην περιοχή της Σάμου και Φαρμακονησίου μέχρι τις 8:02 όπου παρενόχλησαν το ελικόπτερο. Το ελικόπτερο του λιμενικού είχε προλάβει να ειδοποιήσει το κέντρο επιχειρήσεων της Frontex και είχε ξεκινήσει η διαδικασία από πλωτό του λιμενικού για την προσέγγιση της βάρκας με τους λαθρομετανάστες. Κατά το ελληνικό πεντάγωνο, η τουρκική ενέργεια αποτελεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και για το λόγο αυτό αναμένονται να γίνουν διαβήματα και προς την τουρκική πλευρά, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα κληθεί να έρθει σε επαφή με την Τουρκία και να λύσει το θέμα.
Και αυτό διότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε σήμερα ήταν "επικίνδυνη" για όλες τις πλευρές και περισσότερο για το ελικόπτερο, το οποίο βρέθηκε ξαφνικά εν μέσω μιας εικονικής αερομαχίας.

Πηγή : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: