Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Λύση στο όνομα και μετά διαπραγματεύσεις ένταξης

Στην τρίτη κατά σειρά συνάντησή του με τον Ν. Γκρούεφσκι, από τότε που έγινε πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση της διαφοράς του ονόματος.
Ο Ν. Γκρούεφσκι προσπάθησε να ξεπεράσει την ελληνική διαφωνία, λέγοντας πως η χώρα του έχει εκπληρώσει όλα τα άλλα κριτήρια. Για την Ελλάδα, όμως, μένει το πιο κρίσιμο, να αποφασιστεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η συνάντηση εντάσσεται στην πολιτική ανοιχτών θυρών που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου. «Οι επαφές δημιουργούν πλαίσιο συνεργασίας και διευκολύνουν την επίλυση, αρκεί και η άλλη πλευρά να δείξει ρεαλισμό» έλεγαν μετά τη συνάντηση οι συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού. Επίσης, η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις απευθείας διαπραγματεύσεις επιμένοντας στη διαδικασία που εξελίσσεται στον ΟΗΕ.
«Οι θέσεις των δύο χωρών (σ.σ.: για το ζήτημα της ονομασίας) παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.«Παρ’ όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Μιλοσόσκι και σημείωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.
Σε ερώτηση αν τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ο κ. Μιλοσόσκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις γι’ αυτά τα θέματα λαμβάνονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι η ΠΓΔΜ θεωρεί πως για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.


Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: