Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά σχεδιάζουν οι Τούρκοι

Οι απαιτήσεις των Βρυξελλών να προχωρήσει η Τουρκία σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ προς μια ευρωπαϊκή πορεία, η ανάγκη να φανεί η Άγκυρα ότι προχωρά σε κάποιες συμβολικές ενέργειες εκδημοκρατισμού και ανταπόκρισης στα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ακόμη και καθαρά κερδοσκοπικοί λόγοι (τουρισμός), οδηγούν την τουρκική κυβέρνηση σε κάποιες ενέργειες που θα εκτιμηθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες και δη από την Ελλάδα. Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ”, οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν την επαναλειτουργία του ναού της Παναγίας Σουμελά.
Η μονή Σουμελά προετοιμάζεται για να αποδοθεί και πάλι στη (χριστιανική) λατρεία, γράφει ο συνήθως καλά πληροφορημένος πρώην διευθυντής της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκιόκ. “Η μονή Σουμελά θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά μοναστήρια του ορθόδοξου κόσμου. Μακάρι να άνοιγε για τη λατρεία, όχι μόνο μία φορά το χρόνο ή το μήνα, αλλά μία φορά την εβδομάδα. Σε μια Τουρκία 72 εκατομμυρίων ατόμων, σε ποιον θα προκαλέσει ζημία;”, γράφει ο αρθρογράφος.
Όπως θα έχετε ίσως αντιληφθεί, η Τραπεζούντα ετοιμάζεται να προσελκύσει επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Αρμενία”, γράφει ο αρθρογράφος, αλλά αναρωτιέται αν η κοινή γνώμη στην περιοχή θα αποδεχτεί μια τέτοια απόφαση. “Τα προηγούμενα χρόνια δεν επέτρεψαν σε ομάδα επισκεπτών από την Ελλάδα να κινηθούν ομαδικά και απαγόρευσαν ακόμη και τη λειτουργία στη μονή”, θυμίζει ο τούρκος αρθρογράφος.
Να σημειώσουμε ότι τελευταία πολλά ακούγονται στην Τουρκία και για τη θεολογική σχολή της Χάλκης, για την επαναλειτουργία της οποίας οι Τούρκοι έχουν δεχθεί πολλές πιέσεις από το εξωτερικό, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ.


Πηγή : http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: