Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ψυχρός πόλεμος παραμονή της επίσκεψης Μέρκελ στη Τουρκία

Στο προσκήνιο και με αρκετά έντονο τρόπο αναμένεται να έρθουν οι μακρόχρονες διαφορές στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, με επίκεντρο τη σχέση της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το θέμα της ένταξης των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.
Η "προνομιακή εταιρική σχέση" ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία που πρότεινε η Γερμανία "δεν υφίσταται" και στερείται "νομικής βάσης", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, παραμονή της επίσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Αγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ."Η έννοια της ειδικής αυτής σχέσης δεν υπάρχει πουθενά, δεν έχει νομική υπόσταση", τόνισε ο Μπαγκίς σε ξένους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η "δημιουργία ειδικής σχέσης σε διμερές επίπεδο θα μπορούσε να συζητηθεί", υπογραμμίζοντας τις σημαντικές οικονομικές σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας και την παρουσία στη Γερμανία μεγάλης ομάδας Τούρκων πολιτών με διπλή υπηκοότητα.
Το 1959 η Τουρκία υπέβαλε αίτηση ένταξης. Το 2004 άρχισαν διαπραγματεύσεις ένταξης. Στις 120 σελίδες του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν υπάρχει πουθενά η έννοια της "ειδικής σχέσης"", είπε ο Τούρκος υπουργός και ανέφερε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει τρεις ομάδες κρατών: τις υποψήφιες χώρες, τις υπό διαπραγμάτευση χώρες και τις χώρες-μέλη. "Δεν υπάρχει καμιά άλλη κατηγορία χωρών. Αν στο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια καινούργια κατηγορία που θα ονομάζεται "χώρες ειδικής σχέσης" και ορισμένες από αυτές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, τότε θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε", είπε και κατέληξε, λέγοντας ο Μπαγκίς: "Μας ενοχλεί και μας προσβάλλει να τίθενται σε συζήτηση θέματα που δεν υπάρχουν".Η Μέρκελ είχε επαναλάβει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας την αντίθεσή της σε μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τασσόμενη υπέρ μιας "προνομιακής εταιρικής σχέσης" μεταξύ της χώρας αυτής και της ΕΕ. "Είμαι της άποψης ότι θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουμε σε μια προνομιακή συνεργασία, με άλλα λόγια, μία πολύ στενή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό ραδιόφωνο, εν όψει της επίσκεψής της στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη που αρχίζει σήμερα.
Στο παρελθόν η Τουρκία απέρριψε παρεμφερείς προτάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, χαρακτηρίζοντάς τες "απαράδεκτες". Η καγκελάριος είναι πολύ προσηλωμένη στο να μη χάσει η Ευρώπη τον χαρακτήρα της", δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση.Η επίσκεψή της θα επικεντρωθεί στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη. Η καγκελάριος θα έχει συζητήσεις και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ενσωμάτωση των Γερμανών μεταναστών τουρκικής καταγωγής.
Σε έμμεση απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν ότι οι Τούρκοι μετανάστες χρειάζονται τουρκόφωνα σχολεία, η Α. Μέρκελ, σε δηλώσεις της στην επίσημη ιστοσελίδα της, τόνισε πως στόχος της είναι οι Τούρκοι μετανάστες να διδαχθούν τη γερμανική γλώσσα ώστε να τη μιλούν άπταιστα. "Λέμε σαφώς ότι δεν εννοούμε πως θέλουμε να απαρνηθούν τις ρίζες τους. Αυτό που θέλουμε είναι να ενσωματωθούν στη χώρα αυτή..., να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή... Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να σέβονται τους γερμανικούς νόμους", τόνισε.


Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: