Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Στις 30 Μαρτίου ο κ. Δρούτσας στην Τουρκία

Για τις 30 και 31 Μαρτίου, δηλαδή Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, προγραμματίζεται η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Τουρκία. Ο κ. Δρούτσας πρόκειται να μεταβεί αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ακολούθως στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Προεργασία για τη συνάντηση έγινε από την Κατευθυντήρια Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, που συνεκλήθη την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, το εύρος των συζητήσεων εκτείνεται σε μεγάλο φάσμα θεμάτων, με την Αθήνα να συναινεί στην πρόταση που είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, για διεύρυνση του διμερούς διαλόγου σε τομείς διαφόρων υπουργείων, με τα υπουργεία Εξωτερικών να λειτουργούν ως συντονιστές της διαδικασίας.Ετσι, στην Κατευθυντήρια Επιτροπή, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ετέθησαν θέματα εμπορίου και οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, περιβάλλοντος, γεωργίας, πολιτισμού, συνεργασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει γίνει προεργασία τους τελευταίους μήνες για την ουσιαστική επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα εκτιμά ότι μέχρι το 2004 είχαν γίνει καθοριστικά βήματα προόδου και θα επιχειρήσει να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε τότε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών. Οι διερευνητικές αναμένεται να επανεκκινήσουν σύντομα και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Αγκυρα. Ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε χθες ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται, επίσης, να θέσει διά της διπλωματικής οδού το ζήτημα των συχνών, το τελευταίο διάστημα, διελεύσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο.
Από την ατζέντα της επίσκεψης δεν μπορεί να απουσιάσει το Κυπριακό και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημ. Χριστόφια, που επισκέπτεται την Αθήνα, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Λευκωσία.




Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: