Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ο πέλεκυς του ΔΝΤ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Απέτυχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον κύριο στόχο που είχε θέσει: να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να καταστρώσουν ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τη συμμετοχή του απεχθούς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τήρησε ανυποχώρητα ανθελληνική στάση. Επέμεινε και τελικά επέβαλε το πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε «ουσιώδη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΔΝΤ», όπως ρητά αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών. Δεν αρκεί ότι θα υπάρχει «πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Το ζήτημα δεν είναι φυσικά αν θα έχει το πάνω χέρι το ΔΝΤ ή η ΕΕ. Το ζήτημα είναι να μην υπήρχε καθόλου το ΔΝΤ. Αυτό χάθηκε.
Στήριξη τώρα ζητούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ώστε να μπορέσει η κυβέρνησή του να δανείζεται με επιτόκια ανάλογα με εκείνα που δανείζονται οι υπόλοιπες χώρες της Εευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι του αρνήθηκαν κατηγορηματικά τέτοια στήριξη. Του προσφέρουν βοήθεια μόνο αν η χώρα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό που δίνει η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με αυτό που ζητούσε ο Γ. Παπανδρέου.Ως «έσχατη διέξοδος, που σημαίνει ειδικά ότι η χρηματοδότηση των αγορών είναι ανεπαρκής, πρέπει να θεωρείται αυτός ο μηχανισμός», καθορίζει χωρίς περιστροφές και περιθώρια παρερμηνείας η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης. Μόνο αν η Ελλάδα φτάσει σε τέτοιο σημείο κατάπτωσης ώστε να προσπαθεί να δανειστεί και οι τράπεζες να αρνούνται να τη δανείσουν όσο υψηλό επιτόκιο και αν προσφέρει, θα μας βοηθήσει η ΕΕ. Το ξεκόβουν άλλωστε ρητά στην απόφασή τους ότι «στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παρέχει χρηματοδότηση με τα μέσα επιτόκια της Ευρωζώνης»! Τα επιτόκια με τα οποία θα μας δανείσουν τα κράτη της Ευρωζώνης, αν χρειαστεί, «δεν θα περιέχουν κανένα στοιχείο επιδότησης», υπογραμμίζεται. Θα μας «γδάρουν» δηλαδή και οι εταίροι όπως οι κερδοσκόποι! Ωραία βοήθεια...
Η Μέρκελ θα αποφασίσει, και μόνο αυτή, αν και πότε θα επιτρέψει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται σε καμία χώρα της Ευρωζώνης, ακόμη κι αν το θέλει η ίδια η χώρα αυτή, να δώσει στην Ελλάδα διμερές δάνειο πριν φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού. Το απαγορεύει η απόφαση της ΕΕ! «Οποιαδήποτε εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασιστεί ομόφωνα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης», καθορίζει. Ομόφωνα! Αν θέλουν δηλαδή οι 15 και διαφωνεί η Μέρκελ, κανείς δεν μπορεί να μας δώσει ούτε ένα ευρώ!Καμιά βοήθεια προς την Ελλάδα δεν συνιστά επί της ουσίας η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών. Απαντά σε ένα ανύπαρκτο επί του παρόντος πρόβλημα - τι θα γίνει, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να δανειστεί. Ούτε φτάσαμε ούτε θα φτάσουμε ποτέ εκεί. Αρνούνται όμως οι ηγέτες της Ευρωζώνης να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κερδοσκόπους που απαιτούν υψηλά επιτόκια. Μας εγκαταλείπουν στο έλεός τους. Αναμενόμενο, αφού αυτοί που μας «γδέρνουν» για να μας δανείσουν είναι κυρίως οι τράπεζες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.Η απόφαση του Τρισέ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συνεχίσει να δέχεται και του χρόνου ως εγγύηση κρατικά ομόλογα υποβαθμισμένης κατηγορίας είναι μεν σημαντική, κατά κανέναν τρόπο όμως δεν λύνει το πρόβλημα των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα. Η απόφαση αυτή αφορά πρωτίστως όλες τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα - τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και τις ελληνικές. Τις διασφαλίζει ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να τα δίνουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ και να παίρνουν από αυτήν φθηνό χρήμα με επιτόκιο μόλις 1,5%, με το οποίο, συν τοις άλλοις, μπορούν να δανείζουν πάλι το ελληνικό κράτος με... 6,5%. Για τις τράπεζες, λοιπόν, το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά κερδοφόρο.
Θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από τις τράπεζες εξαιτίας αυτού του μέτρου; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση. Την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή που θα διαθέσει η Αθήνα ομόλογα, θα πέσει το επιτόκιο στο 5% ή θα μας ξαναδανείσουν με 6,5%; Αν δεν πέσουν τα επιτόκια, η απόφαση Τρισέ θα αποδειχθεί ανώφελη για την Ελλάδα, όσο κι αν ευνοεί και τις ελληνικές τράπεζες.
Η άρνηση της Ευρωζώνης να στηρίξει τώρα την ελληνική κυβέρνηση αφήνει στην καλή διάθεση και τους υπολογισμούς των τραπεζιτών το αν θα χαμηλώσουν προσωρινά, έστω για τα μάτια του κόσμου, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας. Καθιστά εκ προοιμίου αμφίβολα, αλλά και πρόσκαιρα τα όποια κέρδη, αν υπάρξουν. Δυστυχώς, παρά τους πανηγυρισμούς, τίποτα ουσιαστικό δεν κέρδισε η χώρα μας στις Βρυξέλλες.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: