Για την Τουρκία
Αναφανδόν υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. τάσσεται ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία. Σε άρθρο του στην αγγλόφωνη «Χουριέτ», ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζητεί, επίσης, όπως ανοίξουν παγωμένα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Δεν αναφέρει λέξη για την ανάγκη εκπληρώσεων των υποχρεώσεων της Τουρκίας και της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, ούτε για την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού.Στο άρθρο του ο Φούλε υποστηρίζει ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί βασικό στόχο και δηλώνει ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, προσθέτει, η Τουρκία έχει επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, με τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και μέσω των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών της με την Ε.Ε.Απαντώντας σε όσους εντός και εκτός της Τουρκίας εκφράζουν σκεπτικισμό για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. δεσμεύεται να τηρήσει τις υποσχέσεις της. «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και νέα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν», δηλώνει, ενώ για το Κυπριακό τονίζει: «Όσον αφορά στο Κυπριακό, δεσμεύομαι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς την εξεύρεση λύσης. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για μια λύση στη βάση της επανένωσης της νήσου».
Ο Φούλε επικαλείται τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, όχι μόνο ως περιφερειακής δύναμης, αλλά και ως κράτους όπου μπορούν να συνυπάρξουν στο Ισλάμ, η δημοκρατία και το κοσμικό κράτος. Αναφέρει, επίσης, ότι η Ε.Ε. δεν προσδιορίζεται στη βάση της θρησκείας, αλλά στη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία συνιστούν το βασικό χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος καταλήγει: «Προσβλέποντας στην Ε.Ε. η Τουρκία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες με τους πολίτες της Ε.Ε. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς (δικαιώματα πολιτών, εργατών, καταναλωτών, κ.λπ.) πρέπει να προχωρήσουν όχι για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά προς όφελος των ιδίων των Τούρκων πολιτών. Η επίτευξη των στόχων αυτών προϋποθέτει ειλικρινή διάλογο και πνεύμα συμβιβασμού μεταξύ της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων».
Για τα Σκόπια
Την οργή της Αθήνα προκάλεσε η εμμονή του επιτρόπου Στέφαν Φούλε, να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια, στις επίσημες διαβουλεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου.«Ο κ. Fule είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η θέση του έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο των συμφωνιών της ΕΕ. Είναι ένα λάθος μήνυμα προς την ηγεσία και το λαό της γειτονικής χώρας και υπονομεύονται οι διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών», γράφει το σκοπιανό «Κανάλ 5», που αντέγραψε την ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.Στη δήλωσή του ο Δρούτσας επεσήμανε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί οι αναφορές του ευρωπαίου επιτρόπου υπονομεύουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ.Σημειώνεται πως ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ανέφερε το κράτος των Σκοπίων, τρεις φορές, ως «Μακεδονία», προξενώντας μεγάλη ένταση στην αίθουσα και έντονες διαμαρτυρίες από τους έλληνες ευρωβουλευτές.
Πηγή : http://www.sigmalive.com/
και http://echedoros-a.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου