Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ο αγώνας για τον ορυκτό πλούτο του Κοσσυφοπεδίου

Η παγκόσμια αμερικανική εταιρεία «Europe Minerals» η οποία ερευνά για ορυκτό πλούτο, ήταν πρόσφατα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Kosovska Kamenica, κοντά στο Gnjilane, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010, είχε αρχίσει έρευνα σε τέσσερις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου για ανεύρεση αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, γύρω από την πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα καθώς θεωρείται ως η πιο παραγωγική περιοχή, σε ψευδάργυρο, στην Ευρώπη.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η «Wall Street Journal» δημοσίευσε την είδηση ότι ένας εκπρόσωπος του οικονομικού μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, πήγε πέρσι πέντε φορές στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σόρος ήθελε να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα λιγνίτη με τον δισεκατομμυριούχο Αλβανό Sahit Muja, μια επένδυση η οποία θα αποφέρει περί τα 300 δις δολάρια, όπως έγραψε η εφημερίδα «Politika».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της επιχείρησης «Albanian Minerals», δηλαδή ο Muja και ο Σόρος δεν έχουν κατά νου, μόνον την εκμετάλλευση του άνθρακα, αλλά του μολύβδου, του χρωμίου, του ψευδαργύρου, του χρυσού, του αργύρου, του χαλκού, του νικελίου και άλλων ορυκτών πλούτων, σημείωσε η «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Σερβίας, εκτιμάται ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων του σερβικού κράτους, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που απήχθηκαν παράνομα από το Κοσσυφοπέδιο είναι της τάξης του 1,5 δις δολάρια.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η συνολική αξία του χαμένου πλούτου ανέρχεται στα 100 δις δολάρια, με το δεδομένο της μετατροπής και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η σερβική εταιρεία Ορυκτών και Ορυχείων ανακοίνωσε ότι στα τέλη του 2008 η εκτίμησή της για το μόλυβδο στην περιοχή «Trepca» ανέρχεται σε 425.000 τόνους μολύβδου, 415.000 τόνους ψευδαργύρου και 800 τόνους ασήμι και ότι τα αποθέματα των 185.000 τόνων νικελίου και 6.500 κοβαλτίου βρίσκονται στο ορυχείο «Grebnik», νότια της Clays υπάρχουν αποδεδειγμένα 1.700.000 τόνους βωξίτη.
Τέσσερις τόνοι βωξίτη περιέχουν δύο τόνους αλουμίνας, από την οποία βγαίνει ένας τόνος αλουμινίου.
Το ορυχείο «Grebnik» θα μπορούσε να παράγει 425.000 τόνους αλουμινίου.Μέχρι στιγμής τα αποθέματα σιδηρονικελίου στο Κοσσυφοπέδιο είναι 15 εκατομμύρια τόνους, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου.--
Πηγή : www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: