Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη στρέφεται στο ΔΝΤ... για να σωθεί

Στη διάρκεια του χθεσινού, κρίσιμου Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι προτίθενται να ενισχύσουν τα κεφάλαια που διαθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να χορηγεί δάνεια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, χωρίς όμως να καταστήσουν σαφές από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια.«Συμφωνήσαμε να εξερευνήσουμε το ταχύτερο την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ μέσω διμερών δανείων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
Ο Γιούνκερ είπε ότι «τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και άλλοι είναι έτοιμοι να διαθέσουν τα κεφάλαια». Οι ΗΠΑ πάντως εμφανίστηκαν διστακτικές έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου όταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο τον περασμένο μήνα στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάννες.
Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς είχε εκτιμήσει ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).Αυτό θα επέτρεπε να παρακαμφθούν τα νομικά εμπόδια και οι αντιρρήσεις από μέρους της Γερμανίας στις προτάσεις η ΕΚΤ να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.Ωστόσο ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα δάνεια προς το ΔΝΤ είναι κυρίως ένα θέμα για τις χώρες της ευρωζώνης και της 27μελούς Ένωσης και ότι ουδείς ευρωπαϊκός θεσμός, όπως η ΕΚΤ, έχει προσφερθεί να συμβάλει ως τώρα.
Εν μέσω των ανησυχιών ότι Ιταλία και Ισπανία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα πλήξει η κρίση χρέους, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία μηχανισμών μόχλευσης για την ενίσχυση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με την προσέλκυση κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα είτε με την παροχή εγγυήσεων μέχρι ένα ποσοστό 20% ως 30% για τις εκδόσεις ομολόγων από κράτη της ευρωζώνης, που θα επεκτείνει την αποτελεσματικότητα του Ταμείου, όπως είπε ο Γιούνκερ.
Τα σχέδια αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή περί τα μέσα Ιανουαρίου.......

Πηγή : www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: