Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Πράγματα και θαύματα αναφέρονται στο παρακάτω email που λάβαμε και για τα οποία βεβαίως αναμένουμε εξηγήσεις ή τουλάχιστον μια αξιόπιστη διάψευση:
«Ανώτερη διπλωματική υπάλληλος της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ην. Έθνη, που υπηρετούσε στη Νέα Υόρκη μόλις 18 μήνες, συνελήφθη από την ασφάλεια γνωστού κοσμηματοπωλείου της πόλης διότι απομακρύνθηκε από το κατάστημα με κόσμημα αξίας 2.000 δολαρίων, δίχως να το έχει πληρώσει.
Κλήθηκε το New York Police Department, τη συνέλαβε, την οδήγησε στο τμήμα, της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, της απαγγέλθηκε κατηγορία για κλοπή και μετά αφέθηκε ελεύθερη λόγω της διπλωματικής της ιδιότητας.
Την επομένη επιδόθηκε στον έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο, πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη, η έκθεση του ΝYPD και του ζητήθηκε είτε να εγκαταλείψει η κατηγορουμένη το έδαφος των ΗΠΑ εντός πέντε ημερών είτε να δεχθεί ο μόνιμος αντιπρόσωπος την άμεση προσαγωγή της σε δίκη, σε περίπτωση που αμφισβητούσε τη βασιμότητα της κατηγορίας, αλλά με ενδεχόμενη φυλάκισή της αν καταδικαζόταν.
Η εν λόγω επέστρεψε μέσα σε 48 ώρες στην Αθήνα...
Ερωτήματα:
- Διαβιβάσθηκε από τον πρέσβη η αναφορά του NYPD στην Κεντρική Υπηρεσία, στη Διεύθυνση Προσωπικού και στον Στʼ Γενικό Διευθυντή;
- Τοποθετήθηκε αυτή η αναφορά στον φάκελό της;
- Διατάχθηκε ένορκη διοικητική έρευνα;
Εκλήθη σε απολογία;
- Ενημερώθηκε εγγράφως ο υπουργός κ. Δήμας;
- Έχει υπάρξει παρόμοιο περιστατικό (με σύλληψη) όταν η συγκεκριμένη υπάλληλος υπηρετούσε στη Μόσχα;»
— Η αξιοπρέπεια που διακρίνει τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα μάλλον παρεξηγείται και εκλαμβάνεται ως αφέλεια από μερικούς στη Β. Σοφίας. Είδαν τον κ. Δήμα να πηγαίνει στο υπουργείο και να μην κουβαλάει μαζί του προσωπικό ή κομματικό στρατό και ήλπισαν ότι θα συνεχίσουν να ελέγχουν τα πάντα, από τις προαγωγές και τις μεταθέσεις διπλωματικών υπαλλήλων μέχρι τις απόρρητες δαπάνες, χωρίς κανέναν έλεγχο.
— Μάλλον κάνουν λάθος, καθώς δρομολογούνται αλλαγές τουλάχιστον στη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ και του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι βεβαίως είναι ταυτισμένοι με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ.
— Το γεγονός ότι οι αλλαγές είναι απολύτως περιορισμένες και επικεντρωμένες στις ελάχιστες αυτές επιτελικές θέσεις δεν θα δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους να κάνουν λόγο για… πογκρόμ, ώστε να καλυφθούν πίσω από τους πολλούς και να διατηρήσουν τα βιλαέτια τους.
— Προειδοποιούμε και πάλι: Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και έλαβε αναλυτική κατάσταση για τα διαθέσιμα υπόλοιπα στον κωδικό των απόρρητων δαπανών; Ζήτησε τη λίστα των αναλήψεων από τον συγκεκριμένο κωδικό για τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο;
— Ας μη λησμονήσει να ζητήσει ενημέρωση και για το ακριβές ποσόν που είχε εισρεύσει στον κωδικό των απόρρητων δαπανών από άλλους κωδικούς και από έκτακτες ενισχύσεις. Γιατί μπορεί να ενημερωθεί μεν για τα δεκαοχτώ εκατομμύρια που θεωρητικά μπορεί να προέβλεπε για τη συγκεκριμένη περίοδο ο κωδικός, αλλά έτσι θα χάσει το «δάσος» των πρόσθετων εκατομμυρίων που είχαν μπει στον κωδικό με εμβάσματα από το υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτά που αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας.
— Κενή παραμένει η θέση του Δ' Γενικού Διευθυντή, καθώς ο κ. Ευστάθιος Λώζος πήρε τελικά απόφαση μετακίνησης και οδεύει προς τη Βιέννη, στη ΜΑ ΟΑΣΕ.
— Πάντως, ο ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα ΝΑΤΟ κ. Σπύρος Λαμπρίδης επέστρεψε στην Αθήνα και μέχρι πρόσφατα περίμενε τοποθέτηση, όπως και άλλοι διπλωματικοί που αναμένουν πέριξ του πεζόδρομου κάποιο νέο για την τοποθέτησή τους. Και ο Ιωάννης Ραπτάκης αναχώρησε ήδη για το Νέο Δελχί, ενώ για αρκετές περιπτώσεις βγήκαν, έστω και διστακτικά, αποφάσεις μετακίνησης.
— Δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα πήγαιναν ετησίως για την κάλυψη της δαπάνης της μεταφοράς βορειοηπειρωτών μαθητών από τα χωριά τους στα σχολεία, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Θα μπορούσε πιθανόν να μειωθεί το ποσόν και να υπάρξει έλεγχος για τυχόν αυθαιρεσίες, αλλά το μήνυμα της εγκατάλειψης των νέων ομογενών από τη μητέρα πατρίδα έχει δυσανάλογο εθνικό κόστος.
— Τη στιγμή που η χώρα μας δέχεται τη μεγαλύτερη ίσως επίθεση -πολιτική και επικοινωνιακή- από χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, είναι εντυπωσιακή και εκκωφαντική η απουσία των πρεσβειών μας από τις χώρες αυτές. Και δεν ομιλούμε μόνο για τις σχέσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, αλλά και για την πρόσβαση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην κοινωνία των πολιτών… Δυστυχώς, αυτήν τη νέα πτυχή (και αποστολή) της Διπλωματικής Υπηρεσίας, που οφείλει να δίνει μάχες για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, δεν την έχουν αφομοιώσει ακόμη πολλά από τα στελέχη του ΥΠΕΞ.
— Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πρέπει να πούμε ότι ο κ. Λαμπρινίδης έκανε ένα σύντομο μεν αλλά απολύτως αξιοπρεπές πέρασμα από το υπουργείο Εξωτερικών. Απέφυγε να εμπλακεί σε ίντριγκες που έστηνε και στήνει το γνωστό κατεστημένο του ΥΠΕΞ, απέφυγε τις συνήθεις σπατάλες και φρόντισε μέσα σε τέσσερις μήνες να κάνει αισθητή την παρουσία του σε μεγάλες πρωτεύουσες.
— Μπορεί το «διαβατήριο» να είναι οι σπουδές στο Yale ή η προϋπηρεσία του στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου, πάντως δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε να έχει τόσο εύκολη πρόσβαση στη Χίλαρι Κλίντον, σε σημαντικά think tank της Ουάσινγκτον αλλά και στις δύσκολες και επιθετικές βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Ίσως θα έπρεπε ο κ. Λαμπρινίδης να αξιοποιηθεί σε μια τέτοια αποστολή, και ο παραμερισμός του καταλογίζεται στον κ. Παπανδρέου ως ένα ακόμη λάθος.
— Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης δουλεύει με τους Ισραηλινούς εις βάθος και προχωράει τη διμερή συνεργασία. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι μόνο η ενέργεια που απασχολεί τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, η οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να στραφεί και προς τις νέες καλλιέργειες, η τεχνογνωσία του Ισραήλ είναι μοναδική, ενώ και σε τεχνολογικό επίπεδο θα ήταν επωφελής για την Ελλάδα η συνεργασία με τις ισραηλινές επιχειρήσεις.
— Όσο για τον τουρισμό, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας και κινήσεις όπως αυτή για τη διοργάνωση κοινού συνεδρίου των ελληνικών και εβραϊκών οργανώσεων της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, με ταυτόχρονη ανάδειξη της εβραϊκής κληρονομιάς σε πολλές πόλεις της χώρας, μπορεί να αποτελέσουν μια τονωτική ένεση για τον ελληνικό τουρισμό.
— Γκρίνιες στο παρασκήνιο προκάλεσε η «επεκτατική» στάση του υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, που δείχνει διάθεση να αναλάβει και την εξωτερική πολιτική.
— Ο κ. Αβραμόπουλος έσπευσε να επισκεφθεί την Κύπρο την επομένη σχεδόν της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, αιφνιδιάζοντας το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είθισται την πρώτη επίσκεψη στη Λευκωσία να την πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών.
Λίγες ημέρες αργότερα, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντ. Αγιαλόν, που συναντήθηκε με τους κ. Δήμα και Αβραμόπουλο, ο υπουργός Άμυνας φρόντισε να κάνει εκείνος δηλώσεις με τον ισραηλινό επισκέπτη.



Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: