Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σερβία: Τουρκική συνταγή για το Σαντζάκ

Οι εξελίξεις στην µουσουλµανική κοινότητα της Σερβίας, που κατοικεί κυρίως στην επαρχία Σαντζάκ (κάπου 300.000 άτοµα) βρίσκονται σε οριακό σηµείο και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο διχασµός των µουσουλµάνων σε δύο χωριστές φατρίες αντικατοπτρίζει και το πώς βλέπουν το µέλλον τους, εντός της σερβικής επικράτειας ή στα όρια µιας ισλαµικής Βοσνίας.
Πριν έναν µήνα είχε ανακοινωθεί επισήµως ότι επετεύχθη συµφωνία µεταξύ της Ισλαµικής Κοινότητας της Σερβίας του νοµιµόφρονος Ρέις Αντέµ Ζίλκιτς και της Ισλαµικής Κοινότητας στη Σερβία του Μουφτή Μουαµέρ Ζούκορλιτς, ο οποίος αναγνωρίζει την ανώτατη εξουσία Ριασέτ της Ισλαµικής Κοινότητας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Το ωραίο είναι ότι για τη συµφωνία έπαιξε καθοριστικό διαµεσολαβητικό ρόλο η Τουρκία,που έχει εξαίρετες σχέσεις µε τη Βοσνία και νεοοθωµανικές βλέψεις στη Σερβία. Η κυβέρνηση της τελευταίας κρατήθηκε σε απόσταση από τα τεκταινόµενα, πιθανώς καί λόγω της βοσνιακής καταγωγής του Βουκ Γέρεµιτς, αφήνοντας τον Αχµέτ Νταβούτογλου να κόβει και να δένει, καθώς η µουσουλµανική πλην κοσµική Τουρκία θεωρήθηκε σταθεροποιητικός παράγοντας, τουλάχιστον σε σχέση µε τους φανατικούς Ουαχαµπίτες σαουδαραβικής κοπής, οι οποίοι ζουν στην περιοχή. Πάντως το σχέδιο για την εγκαθίδρυση µιας ισλαµικής Ένωσης της Σερβίας αµφισβητείται από τους Αλβανούς µουσουλµάνους της νότιας Σερβίας (κοιλάδα του Πρέσεβο), οι οποίοι δηλώσαν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη συµφωνία καθώς δεν είχαν συµµετάσχει στη διαδικασία για τη σύνταξή της.
Μα και πέραν αυτού, εντυπωσιάζει (αρνητικά) η «αφέλεια» της σερβικής κυβέρνησης που επιτρέπει τέτοιαν ανάµιξη στα εσωτερικά της στην παλιά κυρίαρχο της περιοχής. Τελικά το µοντέλο «ΓΑΠ» φορέθηκε πολύ καί διεθνώς.

Πηγή : http://www.antifonitis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: