Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το αέριο ως καταλύτης εξευμενισμού της κατοχικής Τουρκίας;

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΠΕΡΙΕΡΓΑ πράγματα. Πού αποσκοπούν οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του προέδρου Χριστόφια και της υπουργού Εμπορίου προς την κατοχική Τουρκία; Από τον περ. Αύγουστο, που ανέλαβε υπουργός, η κ. Πραξούλα Αντωνιάδου πολλαπλασιάζει τις δηλώσεις για το φυσικό αέριο και πόσο αυτό θα ευνοήσει τις περιφερειακές σχέσεις, τη συνεργασία των λαών και την ειρήνη. Τι γλυκερές ψευδαισθήσεις…
Από την άλλη, ο πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει και αυτός να διασυνδέει το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού. Μιλώντας την περ. Δευτέρα στο συνέδριο του Economist, απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να συνεργαστεί και να αναπτύξει συνέργειες με την Ομοσπονδιακή Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα την κάλεσε να σταματήσει να παραμένει προσκολλημένη στον αναχρονισμό της διχοτόμησης, που δυσμενώς θα επηρεάζει και τα δικά της συμφέροντα.
Ο Πρόεδρος στην ομιλία του επανέλαβε ότι η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, αλλά αντίθετα δημιουργεί κίνητρα για την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης «στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ», σημείωσε. Για να αποκαλύψει ότι έχει συμφωνηθεί πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αυτή θα έχει την ευθύνη να επιμερίζει μέρος των εσόδων στις δύο ομόσπονδες μονάδες.
Τι υπέροχες φλυαρίες… Ο πρόεδρος Χριστόφιας ερωτάται: Έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις, που να διαβεβαιώνουν ότι η Τουρκία θέλει λύση λειτουργική και βιώσιμη στο Κυπριακό; Αναμένει ότι η Τουρκία, αίφνης, θα εγκαταλείψει μια μακράς πνοής στρατηγική της, που ξεκινά από το 1956 και αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, και θα συναινέσει σε λύση όπως ο Πρόεδρος την οραματίζεται;
Η Τουρκία και οι εδώ υποτελείς της έχουν ξεδιάντροπα και αδίστακτα απειλήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα και με πόλεμο, αν συνεχίσει τις έρευνες για το αέριο. Όσον αφορά στη λύση, εννοούν διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο κράτη, δύο λαούς. Και για το φυσικό αέριο, όχι μόνο παραβιάζουν και ήδη κατέλαβαν ουσιαστικά μέγα μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με απύθμενο θράσος ζητούν τα μισά από τα κέρδη.
Θεωρούμε, συνεπώς, λάθος την ενέργεια του Προέδρου να επιμένει σε συνεχείς εκκλήσεις προς τον Αττίλα και το γελοιώδες καλόπιασμά του με το αέριο. Βεβαίως, ενός κακού, μύρια έπονται. Ο Δ. Χριστόφιας διέπραξε ολέθριο λάθος όταν μονομερώς πρόσφερε στους Τούρκους οφέλη από το αέριο χωρίς προηγουμένως να θέσει όρους και προϋποθέσεις. Το ίδιο καταστροφικό λάθος διαπράττει και με την Τουρκία. Πρώτα έπρεπε να προηγηθούν οι όροι μας και ύστερα να καλείται η Τουρκία για συνεργασία, αφού συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το φυσικό αέριο είναι κρατικός πλούτος που ανήκει μόνο στους νόμιμους κατοίκους της νήσου. Τι σχέση μπορεί να έχει η Τουρκία με τον κρατικό πλούτο της Κύπρου; Μήπως θα… ενθαρρύνει τους Τ/κύπριους να είναι πιο… διαλλακτικοί; Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνει και αντίθετα έχει αναβαθμίσει τις απειλές πολέμου και τους εκβιασμούς σε βάρος της Κύπρου; Επειδή θέλει να αρπάξει αυτόν τον πλούτο και να τον οικειοποιηθεί. Τα καλοπιάσματα του Προέδρου προς την Τουρκία και ο δήθεν εξευμενισμός της υποθηκεύουν τα συμφέροντα της Κύπρου στα κέφια και στην αρπακτικότητα του Αττίλα. Ο Δ. Χριστόφιας δεν έχει τέτοιο δικαίωμα!

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: