Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μικρή ήττα για τον Ντάουνερ

Του Μιχάλη Ιγνατίου


Οσοι συνάντησαν τον Αλέξανδρο Ντάουνερ στην έδρα του ΟΗΕ τις προηγούμενες ημέρες, μίλησαν για ένα διπλωμάτη «με κομμένα τα φτερά». Επισκέφθηκε στη Νέα Υόρκη με θέσεις και προτάσεις και αναχώρησε με την απόφαση του άβουλου γενικού γραμματέα Μπαν κι Μουν να μην επιχειρήσει σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, που αποτελούσε στρατηγικό στόχο για τον κ. Ντάουνερ και τον απερχόμενο βοηθό γενικό γραμματέα Λιν Πάσκοε, και απλά να συνεχιστεί η παρούσα διαδικασία στο ίδιο πλαίσιο. 
Οι απειλές και οι εκβιασμοί αποδείχθηκαν κάλπικοι, και -εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη- πιστεύω ότι δεν υλοποιήθηκαν επειδή δεν συναινεί η αμερικανική πλευρά με αυτές τις πρακτικές. Οι Αμερικανοί δεν είναι «άγιοι», άλλωστε δημιούργημα του διδύμου Μπους-Τσέινι ήταν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Όμως, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ενόψει και των προεδρικών εκλογών, είναι προσεκτική και δεν συμφωνεί με τα εκβιαστικά διλήμματα, όχι επειδή άλλαξε τις θέσεις της στο Κυπριακό. Η εξωτερική πολιτική φέρει τη σφραγίδα του σημερινού Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κάνει μία αναιμική έστω προσπάθεια για να επιβληθεί η ηθική στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των γραφειοκρατών. 
Ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον. Στοιχηματίζω ότι δεν άκουσε αυτό που ήλπιζε, διότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν άλλο να ψεύδονται. Γνωρίζουν πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν διευθετήθηκε το Κυπριακό είναι η Τουρκία και το καθεστώς των κατεχομένων. Και επίσης είναι βέβαιοι πως καμία άλλη κοινότητα δεν θα έκανε τόσες πολλές και τόσο οδυνηρές υποχωρήσεις με μοναδικό «κέρδος» για τους Ελληνοκύπριους τη συνέχιση της κατοχής. Οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχε αποσύρει αυτές τις υποχωρήσεις, διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ρεζίλεμα για ένα λαό, να προσφέρει, δηλαδή, στο πιάτο ότι ζητούν οι Τούρκοι χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο κ. Ντάουνερ υπέστη μία μικρή ήττα, αλλά δεν θα την αποδεχθεί. Θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι την κυπριακή προεδρία, και θα θέσει εμπόδια και τρικλοποδιές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό να τον «κοντύνει» και να τον εξαναγκάσει και σε άλλες υποχωρήσεις. Με δεδομένη την απόφασή του, όπως έχει γραφεί κατά κόρον, να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα, ο κ. Χριστόφιας έχει τη δυνατότητα να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να δηλώσει επίσημα πως αποσύρει προτάσεις που αποδείχθηκαν νερό στον μύλο της Τουρκίας. Εάν το πράξει θα προσφέρει εθνική υπηρεσία και θα λύσει τα χέρια του διαδόχου του για να διαπραγματευθεί χωρίς δεσμεύσεις. 
Ο κ. Ντάουνερ έχει αποτύχει σαν διαπραγματευτής. Ποιος αμφιβάλλει για την αναποτελεσματικότητά του; Ούτε οι στενοί του συνεργάτες... Χωρίς τη βοήθεια του κ. Πάσκοε, ο οποίος αποχωρεί τον Ιούνιο από τη σημαντική θέση του βοηθού γενικού γραμματέα, είναι δύσκολο να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα. Εάν δε σεβόταν τον εαυτό του και την καριέρα του στην Αυστραλία, θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και να έχει αποχωρήσει από την Κύπρο, όπου θα τον θυμούνται για τις έντονα φιλοτουρκικές του θέσεις... 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Για τις διαρροές κρατικών των εγγράφων, δεν ευθύνονται βέβαια μόνο αυτοί που τις κάνουν, γνωρίζοντας πως πρόκειται για παράνομη πράξη. Ευθύνεται και ο προϊστάμενος που την ανέχεται (εννοώ τη διαρροή). Και αν ο προϊστάμενος «μπάζει» από παντού, μπορεί και να εκβιάζεται. Στις σοβαρές διπλωματικές υπηρεσίες λειτουργεί και το σώμα των «αδιάφθορων», το οποίο δρα ως «αστυνομική δύναμη» προστασίας των διπλωματών και των απορρήτων εγγράφων. Επειδή το φαινόμενο της διαρροής εγγράφων είναι καθημερινό και επηρεάζει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Το παιγνίδι που παίζεται με τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες έχουν προβλήματα, είναι για μεγάλους και διεθνείς παίκτες. Στο ΔΝΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ενταχθούν όσες «δυσκολεύονται» στο ευρωπαϊκό ταμείο, που θα καλύψει και τις ελληνικές τράπεζες. Εάν, όμως, δεν συμβεί αυτό, τότε τη χασούρα θα πληρώσει το κράτος, άρα ο πολίτης. Εάν το κράτος αδυνατεί, τότε η Κύπρος θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα... 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Είχα πάρα πολύ καιρό να ακούσω τη λέξη ΚΑΤΟΧΗ σε αμερικανικό ινστιτούτο και μάλιστα στο περίφημο CSΙS. Σε κλειστή ενημέρωση για την κυπριακή προεδρία, και μετά από πρόκληση του «αντιπροσώπου των Τουρκοκυπρίων» όπως αυτοσυστήθηκε, ακολούθησε ένα απίστευτο μαστίγωμα από τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τόνισε στο ακροατήριο αναλυτών και διπλωματών, ότι η Κύπρος είναι εδώ και 38 χρόνια υπό τουρκική κατοχή, η οποία διατηρείται με την παρουσία 40 χιλιάδων στρατιωτών του Αττίλα. 



Πηγή : www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: