Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Νεβζάτ Χαλίλι, σε συνεδρίαση της, ενέκρινε τα συμπεράσματα που απαιτούν τη διαίρεση του κράτους των Σκοπίων σε δύο ομοσπονδιακές μονάδες, μεταδίδει ηShqipmedia.
Σύμφωνα με πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2012, στο Τέτοβο.
«Η Πρώην Γιουγκλοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να αρχίσει επειγόντως την εγκαθίδρυση και της λειτουργία της Ένωσης της Ιλλυρίδας και των Σκοπίων και να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας ως νόμιμη αλβανική υπόσταση και να διαμορφώσει νομικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, ως έκφραση της βούλησης της πλειοψηφίας των Αλβανών, όπως αυτή εκφράστηκε κατά το δημοψήφισμα του 1992.
Οι απαιτήσεις αυτές απορρέουν από το αναφερόμενο δημοψήφισμα, προτρέπουν την πΓΔΜ να σταματήσει τη λειτουργία της ως ενιαίο κράτος και να δρομολογήσει το μοντέλο της Ένωσης, όπως ήταν μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό η Ιλλυρίδα-Σκόπια θα αποτελούν δύο ομόσπονδες μονάδες που θα μπορούσε να ονομαστεί ως «Ιλλυρίδα- Μακεδονία», αναφέρει στη δήλωσή της η λεγόμενη Ιλλυρίδα, σημειώνει το σλαβοσκοπιανό δημοσίευμα.
Εντομεταξύ
Εξόργισε τους Βουλγάρους ο Αλβανός πρόεδρος στα Σκόπια!
Η επίσκεψη και η κατάθεση λουλουδένιου στεφανιού στην προτομή της ιστορικής προσωπικότητας του «Γκότσε Ντέλτσεφ», καθώς και η περιήγησή του στα μνημεία της πλατείας «Σκόπια 2014», που αποτελούσαν μέρος της ημερήσιας διάταξης του προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι στα Σκόπια, εξόργισε τη βουλγαρική
διπλωματία, αναφέρει χαρακτηριστικά αλβανικό δημοσίευμα.
Βούλγαρος διπλωμάτης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού προέδρου, δήλωσε ότι «πρόεδρος Τόπι ακολούθησε το σενάριο που είχε εγγραφεί από τις σκοπιανές αρχές, να επισκεφθεί, δηλαδή, τον τάφο του εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας, που σύμφωνα με αυτούς ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι δικός τους ήρωας, ή, ακόμη, να επισκεφθεί ένα έργο όπως το «Σκόπια 2014», το οποίο αποτελεί μια μεγαλοπρεπή αυταπάτη της ιστορίας».
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πώς ο πρόεδρος της Αλβανίας επισκέφθηκε την πλατεία των Σκοπίων να δει ένα έργο το οποίο δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στους συμπατριώτες του στην FYROM, μια χώρα που είναι προβληματική και η οποία ασκεί πιέσεις και επιμένει στις εντάσεις δημιουργώντας διεθνή αντίδραση» είπε ο Βούλγαρος διπλωμάτης προς το αλβανικό πρακτορείο, ο οποίος δεν επιθυμούσε να δημοσιευθεί το όνομά του.
Εκτίμησε μάλιστα ότι ο Τόπι δεν πρέπει να γίνει μέρος της δόλιας ατζέντας των σκοπιανών αρχών, αλλά να γίνει γνώστης των βουλγαρικών ιστορικών στοιχείων, όπως στην περίπτωση της κατάθεσης στεφάνου στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ.
Η Βουλγαρία, όπως και η Ελλάδα, -αναφέρει το δημοσίευμα- αμφισβήτησαν, από την αρχή, την τοποθέτηση ιστορικών προσωπικοτήτων από τις αρχές των Σκοπίων στο πλαίσιο του έργου «Σκόπια 2014», αφού θεωρούν ότι πρόκειται για ιστορικές προσωπικότητες της Βουλγαρίας, όπως είναι ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο Γιάνε Σαντάνσκι και άλλοι.
Πηγή : www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου