Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ξεκίνησαν οι τουρκικές έρευνες στην Αμμόχωστο


Όλα δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην έναρξη ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα περίχωρα της Αμμόχωστου.
Το πρωί της Πέμπτης υπουργοί και υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες της τουρκικής κυβέρνησης καθώς και πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας έσπευσαν στο χωριό Σύγκραση της Αμμόχωστου και συμμετείχαν στην τελετή έναρξης των τουρκικών ερευνών.
Στα πλαίσια της τελετής έναρξης των τουρκικών ερευνών, η τουρκική πλευρά και η τ/κ ηγεσία φρόντισε να στείλει μηνύματα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ ευχήθηκε στους εργάτες καλή τύχη και τόνισε ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσει τις δικές της, ξεχωριστές έρευνες στα εδάφη της «ΤΔΒΚ».
Από την πλευρά τους, στα πλαίσια των τοποθετήσεων τους, τα μέλη της τ/κ ηγεσίας άφησαν να εννοηθεί ότι το νέο βήμα της Άγκυρας αποτελεί «απάντηση» στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σήμερα, τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η έναρξη των τουρκικών ερευνών έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον ελληνοκυπριακό τύπο. Σύμφωνα με την άποψη κάποιων τ/κ αρθρογράφων, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει θετικό χαρακτήρα για την στρατηγική της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Στην έναρξη των τουρκικών ερευνών στο βόρειο κομμάτι της νήσου αναφέρονται σήμερα και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής Τουρκίας. Η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χιουρριγιέτ» αναφέρεται στις σημερινές δηλώσεις του κ. Γιλντίζ και τονίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στην δημιουργία ενός χάρτη, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλο το φυσικό πλούτο της βόρειας Κύπρου. Ακόμη, επισημάνει ότι σε περίπτωση εντοπισμού ενεργειακών κοιτασμάτων, η τουρκική πλευρά θα μοιραστεί τα κέρδη με την τ/κ πλευρά.  

Πηγή : www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: