Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Βρήκαν πάλι σχέδιο β'


Πληροφορίες για νέο σχέδιο των Τούρκων, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά, δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Μιλιέτ», αποδίδοντας τες σε «ανώτερο αξιωματούχο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που δεν θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν υπό τα υφιστάμενα δεδομένα- οι Τούρκοι προτίθενται να ανακοινώσουν την επιθυμία τους για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων. Ακολούθως θα προχωρήσουν με άνοιγμα των Βαρωσίων (χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποιες προϋποθέσεις). Αν αυτές οι προσπάθειες δεν βρουν την ανταπόκριση στην οποία ευελπιστεί η τουρκική πλευρά από τη διεθνή κοινότητα, τότε υπάρχει και σχέδιο β', εντός του σχεδίου β’: Να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα από την Τουρκία!
Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε στην εφημερίδα ότι οι Ε/κ αποφεύγουν τη λύση και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρξει πρόοδος εντός του 2012. «Με την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ», πρόσθεσε, εννοώντας την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, «θα διακοπούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ». Συνεπώς, ανέφερε, μετά την 1η Ιουλίου θα διακοπούν και οι συνομιλίες στην Κύπρο.
Το σκεπτικό
Οι Τούρκοι προτίθενται να μετονομάσουν την παράνομη υποτελή διοίκηση από «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», που είναι τώρα, σε «Τουρκοκυπριακό Κράτος», στη βάση της λογικής ότι, από το 2004, εκπροσωπούνται στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης με αυτή την ονομασία και με μια τέτοια κίνηση, αυτόματα οι 57 χώρες-μέλη της ΟΙΔ, θα τους αναγνωρίσουν. Όπως εξήγησε η ίδια πηγή στη «Μιλιέτ», η διεθνής αναγνώριση με την ονομασία «ΤΔΒΚ» προσκρούει σε αποφάσεις του ΟΗΕ. Όμως, ανέφερε, με το όνομα «Τουρκοκυπριακό Κράτος», αυτά τα εμπόδια απομακρύνονται, αφού, όπως υποστήριξε, «κανείς δεν θα μπορεί να πει όχι στο αίτημα περί αναγνώρισης». 
Ο αξιωματούχος δήλωσε, ακόμη, στην εφημερίδα ότι το αίτημα για αναγνώριση δεν θα σημαίνει αντιπαράθεση με τον κόσμο. «Οι Τ/κ θα ζητήσουν να αναγνωριστεί το «Τουρκοκυπριακό Κράτος», το οποίο αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και όχι την «ΤΔΒΚ». Οι αποφάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές αλλά είναι βήματα που θα γίνουν και έχουν συζητηθεί στον άξονα Άγκυρας - Λευκωσίας», ανέφερε περαιτέρω, εννοώντας, βεβαίως, την υποτελή διοίκηση και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία.
Απαντούμε με… διζωνική
Η Κυβέρνηση, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, περιορίστηκε για άλλη μια φορά στα τετριμμένα. «Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο β' που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο β' που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της ΕΕ στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
«Έτσι ερμηνεύεται και έτσι εξηγείται η αρνητική στάση που έχει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο, και από τότε που αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς», σημείωσε ο κ. Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
Εμείς δεν έχουμε τίποτα
Ερωτηθείς εάν η δική μας πλευρά έχει σχέδιο β' έναντι του τουρκικού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά που έχω πει είναι αυτά που εφαρμόζουμε τώρα, διότι με αυτό τον τρόπο από τη μια κτίζουμε αναχώματα για να μην εκτραπεί η διαδικασία και για να μην ακυρώσουμε τον στόχο της λύσης -κάτι που επιθυμεί η Τουρκία- αλλά και για την εντατικοποίηση της διεθνούς δραστηριότητας (με προσπάθειες) που κάνουμε στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και αλλού, από τη μια αποκαλύπτοντας την αρνητική στάση της Τουρκίας και από την άλλη δηλώνοντας τη θέληση, τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό». 
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πλευρά μας παρακολουθεί πολύ στενά το τι λέει και το τι κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο. «Εμάς η απάντησή μας σε αυτή την πολιτική (της Τουρκίας) είναι η επιμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια, με πρώτες τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, όπου εκεί συμφωνήθηκε και επαναβεβαιώθηκε η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος και ο λαός της θα επανενωθούν», επανέλαβε.
Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: