Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αναστολή σχέσεων Τουρκίας - ΜΔΕ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Θετική ατζέντα και Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης
Ηγέρθη μετά από επιστολή Θεοχάρους και προφορική εισήγηση Κουμουτσάκου ως αντιπροέδρου, εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία

Θέμα αναστολής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών για το επόμενο εξάμηνο ετέθη χθες ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, της οποίας οι εργασίες άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα. Το θέμα ηγέρθη με επιστολή, την οποία είχε στείλει η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προς τα μέλη της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Τουρκίας - Ε.Ε. Η κ. Θεοχάρους τονίζει στην επιστολή της ότι εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία τής Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν την αναστολή σχέσεων με την Τουρκία.

Χθες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΜΔΕ Τουρκίας - Ε.Ε. Γιώργος Κουμουτσάκος, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής των Τουρκικών Ενταξιακών Διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς και την τουρκική αντιπροσωπία, τόνισε: «Είναι σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία», και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να ανασταλούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη ΜΔΕ Τουρκίας - Ε.Ε. εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία.
Κυπριακή Προεδρία
Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπαγίς, όπως και η τουρκική αντιπροσωπία απέφυγαν ν' απαντήσουν. Η θέση για την αναστολή υποστηρίζεται και από άλλους ευρωβουλευτές. Το θέμα, ούτως ή άλλως, θα εγερθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΜΔΕ Τουρκίας - Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Τουρκία επί Κυπριακής Προεδρίας. Ως είθισται σε αυτές τις συνεδριάσεις προσκαλείται και ο πρέσβης της Προεδρεύουσας χώρας από το Προεδρείο της ΜΔΕ Τουρκίας - Ε.Ε., το οποίο αποτελείται από Ευρωπαίους και Τούρκους βουλευτές. Συνεπώς, εάν η τουρκική πλευρά δεν αποδεχθεί την Κυπριακή Προεδρία, το ερώτημα είναι πώς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Το θέμα, λογικά, θα τεθεί ενώπιον του Προεδρείου της ΜΔΕ. Εφόσον η Κύπρος θα έχει την Προεδρία, μπορεί να εγείρει το ζήτημα σε όλα τα θεσμικά επίπεδα.

Ο Αναστασιάδης, ο Χριστόφιας, η λύση και ο αγωγός προς την Τουρκία
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μπαγίς, αναφερόμενος στο Κυπριακό, καταλόγισε την ευθύνη για τη μη λύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, όπως είπε, απορρίπτει τις προτάσεις του κ. Έρογλου για το περιουσιακό και το εδαφικό. Εκτιμά ότι ακόμη και αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα διαπραγματευτεί στο Κυπριακό με καλύτερους όρους απ' ό,τι ο κ. Χριστόφιας.

Από το 2002 η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε. Και απόδειξη τούτου, είπε, συνιστά η θετική ψήφος στο σχέδιο Ανάν. Γι' αυτό, πρόσθεσε, τώρα είναι η ώρα κατά την οποία η Ε.Ε. θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και να προχωρήσει στην εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου».
Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί γιατί, εκτός των άλλων, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, που επηρεάζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το συνδέει προφανώς με την υπόθεση των πετρελαίων, αφού, εκτός των άλλων, προέβη σε δυο προτάσεις: α. Η Τουρκία, παρατήρησε, είναι έτοιμη να προσφέρει αγωγούς για να περάσουν οι υδρογονάνθρακες στο έδαφός της και β. άλλους αγωγούς για να μεταφερθεί νερό από την Τουρκία στην Κύπρο.
Ανακοίνωσε ότι σε αντιπερισπασμό της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας της 1ης Ιουλίου και των επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κύπρο, ο ίδιος θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς επισκέπτεστε το κράτος που αναγνωρίζετε και εγώ το κράτος που αναγνωρίζω. Γι' αυτό και θα επισκεφθώ με την έναρξη της Προεδρίας των Ελληνοκυπρίων το βόρειο τμήμα». Απαντώντας στον κ. Μπαγίς η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, είπε: «Μπορείτε με την επίσκεψή σας στα κατεχόμενα να θέλετε να ζείτε έναν παράλληλο κόσμο, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύσει της Ε.Ε.».
Διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν στην Ευρωβουλή Τουρκοκύπριοι. Από τους έξι, τόνισε, ευρωβουλευτές, οι δυο σχεδιάστηκαν για τους Τουρκοκυπρίους. Και ρώτησε: «Πού είναι;».

Θετική ατζέντα και ενέργεια
Η θετική ατζέντα και η ενέργεια ήταν από τα κύρια ζητήματα των εργασιών της πρώτης ημέρας της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε. Μάλιστα, ο επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς ζήτησε το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, καθώς και των κεφαλαίων 23 και 24 για τα θεμελιώδη, όπως είπε, ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν προχωρεί προς αυτήν την κατεύθυνση η τουρκική ενταξιακή διαδικασία, όταν, μάλιστα, έχει γίνει, όπως πρόσθεσε, μια μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της χώρας του.

Ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, όπως και ο κ. Μπαγίς τόνισαν ότι για το θέμα της ενέργειας έχουν γίνει συσκέψεις στην Τουρκία, για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το τουρκικό έδαφος στην Ευρώπη. Πάντως, ούτε ώς το τέλος Ιουνίου, επί Δανέζικης Προεδρίας, ούτε και επί Κυπριακής, αναμένεται να ανοίξει νέο τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο.
«Να το βάλεις εκεί που έβαλες και τη γελοιογραφία»!
Νέο φραστικό επεισόδιο είχε χθες ο Εγκεμέν Μπαγίς με τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Μπάρι Μάτλενερ. Ο κ. Μάτλενερ είναι σφόδρα εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθότι συνιστά μουσουλμανικό κράτος. Όταν ο Ολλανδός ευρωβουλευτής περάτωσε την τοποθέτησή του και επιχείρησε να προσφέρει ως δώρο προς τον κ. Μπαγίς ένα βιβλίο με τον τίτλο: «Marked for Death. Islam’s War Against the West and Me», ο Μπαγίς αρνήθηκε να το πάρει και είπε: «Βάλτο εκεί που έβαλες και τη γελοιογραφία»! Προ μηνών, όταν ο κ. Μάτλενερ τού είχε προσφέρει μια γελοιογραφία για το Ισλάμ, ο κ. Μπαγίς τού είχε είπε: «Να τη βάλεις εκεί που ξέρεις»! Απαντώντας ο κ. Μπαγίς εκτός των άλλων τού είπε: Στην πατρίδα μας, εμείς λέμε: «Πάρε το κουβαδάκι σου και πήγαινε να παίξεις παρακάτω».

«Να πάρετε τα στρατεύματά σας και να φύγετε»
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τ. Χατζηγεωργίου αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι «είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Και απευθυνόμενος προς τους Τούρκους συναδέλφους τους και τον κ. Μπαγίς είπε: «Μη βλέπετε τη μικρή, αλλά τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα λέει ότι υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. Μπορεί ακόμη και να σας κοροϊδεύουν. Εάν κάποιοι δεν σας θέλουν, πρέπει να καθίσετε και να βρείτε το γιατί. Μια κουβέντα ακόμη θα πω μόνο: Είμαστε υπέρ του "απευθείας εμπορίου", αλλά εφόσον δοθεί η Αμμόχωστος στους πολίτες της. Γιατί αυτό είναι άδικο και κακό; Γιατί είναι κακό να τεθεί η διαδικασία αυτή κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε. και να αρχίσει το εμπόριο; Έχετε κατοχικά στρατεύματα σε ευρωπαϊκά έδαφος, να τα πάρετε και να φύγετε. Αυτό θα γίνει μια μέρα είτε το θέλετε είτε όχι». Ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Η δική μας θέση είναι λιμάνι με λιμάνι και εναέριος χώρος με εναέριο χώρο. Εμείς δεν εμπλέκουμε την Αμμόχωστο».

Προκλήσεις και κυρώσεις
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντ. Παπδοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα των αγνοουμένων, καλώντας την Τουρκία να δώσει τα στοιχεία τα οποία κατέχει, ώστε να εξακριβωθεί η τύχη τους. Σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία επισήμανε ότι, κατά τη δική της εκτίμηση, η Τουρκία θα γίνει πιο προκλητική και κάλεσε την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, εφόσον συνεχίσει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Απαντώντας, ο κ. Μπαγίς είπε ότι η κ. Παπαδοπούλου θα πρέπει να αποταθεί στο ψευδοκράτος.

Σήμερα μιλά ο Ντάουνερ
Στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε. θα μιλήσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ θα αναφερθεί στην πορεία των συνομιλιών και στις εξελίξεις στο Κυπριακό κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.


www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: