Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο «ξεροκέφαλος» Σαμαράς και το... αυτί

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Μπορεί στο εσωτερικό ο σχηματισμός της κυβέρνησης να μη χαροποίησε πολλούς ανθρώπους, αν σκεφθεί κανείς ότι πέραν του 50% δεν υποστήριξαν τα τρία κόμματα που την υποστηρίζουν, αλλά στο εξωτερικό οι πάντες ανακουφίστηκαν. Πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ιδιαίτερα οι υπουργοί Οικονομικών όσων χωρών ασχολούνται και επηρεάζονται από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, «ένιωσαν πολύ καλύτερα», σημείωσε -ενημερώνοντας ομάδα δημοσιο­γρά­φων- διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον. Το θέμα βεβαίως δεν είναι αν ένιωσαν ή όχι καλά οι ξένοι, αλλά εάν ο σχηματισμός κυβέρνησης θα φέρει ηρεμία στον ελληνικό λαό, ο οποίος τρέμει με την ιδέα και μόνο ότι θα ανα­γκαστεί να πληρώσει νέα χαράτσια ? και χρήματα φυσικά δεν έχει. Στη συζήτηση με τον διπλωμάτη, τονίστηκε ότι η ανάπτυξη είναι μονόδρομος και εάν συνδυαστεί με «υγιή λιτότητα», το μείγμα θα είναι κάθε άλλο παρά εκρηκτικό.
Είναι εύκολο να κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς, και οι παλαιοί στην Κύπρο έλεγαν πως «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει»! Και όντως σε μία φράση περικλείονται η απουσία ευθύνης των πάντων και η έλλειψη υπευθυνότητας. Γνωρίζω πως ο λαός δεν έχει άλλη υπομονή και δεν θα δώσει στην παρούσα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ούτε μία ημέρα για να ανασάνει.
Ομως, πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες, απογοητεύ­σεις (για την αλλαγή στάσης τον περασμένο Δεκέμβριο) και χαρές (από τη νίκη της Κυριακής), και αυτοί που τον ψήφισαν και αυτοί που οργισμένα τον καταψήφισαν, δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, πέραν της αποδοχής του, με την ελπίδα ότι η προσπάθειά του θα καρποφορήσει
Ο κ. Σαμαράς είναι «ξεροκέφαλος» άνθρωπος και δεν ακούει πάντα τις συμβουλές των γύρω του -και καλά κάνει- αλλά πρέπει «να βάζει αυτί» σε όσους δεν ζητούν τίποτε από αυτόν, παρά μόνο να βοηθήσουν. Την καλύτερη συμβουλή την παρουσίασε ο παραπάνω διπλωμάτης, ο οποίος εισηγείται στον νέο πρωθυπουργό να «δεθεί» στο αμερικανικό σύνθημα της ανάπτυξης και στη στήριξη που προσφέρει για την υλοποίησή της ο Αμερικανός πρόεδρος, στην προσπάθειά του να διασώσει την προεδρία του.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: