Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εκατομμύρια από τα Αλβανικά κόμματα για «λόμπινγκ» στις ΗΠΑ - Στο παιχνίδι και οι Τσάμηδες!

Δυο Αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσιοποίησαν σήμερα στοιχεία για τη δραστηριότητα "λόμπινγκ" των Αλβανικών κομμάτων στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία είναι εκτενή, αναφέρουν πληρωμές, ημερομηνίες, ποσά, το αντικείμενο των πληρωμών καθώς και τα πρόσωπα.
Το κόμμα που σπατάλησε τα περισσότερα χρήματα είναι το LSI του Ιλίρ Μέτα, με 154,298 δολάρια ακολουθεί το κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα με 120.000 δολάρια και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα με 82.250 δολάρια, μεγαλύτερος "λομπίστας" φαίνεται να είναι η Αλβανική κυβέρνηση (Μπερίσα) με 825.000!! δολάρια.
Στις λίστες βρίσκεται και το Τσάμικο κόμμα PDI χωρίς να γίνεται αναφορά στα ποσά που δόθηκαν. Το "λόμπινγκ" των Τσάμηδων είχε σχέση με την επιρροή Αμερικανών γερουσιαστών για το υποτιθέμενο "Τσάμικο ζήτημα".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα αφορούν τις επισκέψεις της προέδρου της Αλβανική Βουλής Γιοζεφίνα Τοπάλι στις ΗΠΑ (αλλά και του Μπερίσα). Δηλαδή μέσω των εταιρειών λόμπινγκ η κα. Τοπάλι προσέγγισε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ενώ τα χρήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφορούν την προώθηση των θέσεων του Έντι Ράμα στα διεθνή ΜΜΕ (NBC, FOX, Financial Times, Newsweek, Reuters κλπ.).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: