Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Στέφαν Φούλε: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων



Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι αρχές των Σκοπίων να μην πιστεύουν ότι η λύση της διαφοράς έγκειται στη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των μελών του  Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου, να βρουν, δηλαδή, μια μαγική λύση.
Σύμφωνα με το Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα, στην ομιλία του χθες στο συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια «Friends», ο Φούλε,  τόνισε ότι η λύση στα Σκόπια είναι δυνατή μόνο με την ανοικτή πολιτική στάση έναντι των γειτόνων τους, όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Ο Φούλε είπε ότι ήταν ευτυχής που η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα και ότι το μνημόνιο (συνεργασίας) αποτελεί μια καλή βάση για εκκίνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια δεν θα χάσουν αυτήν την ευκαιρία.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επικοινωνία μεταξύ των Σκοπίων και των βουλγαρικών αρχών για τα εκκρεμή θέματα μεταξύ των δύο μερών, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Φούλε διατύπωσε τη θέση ότι ο διάλογος υψηλού επιπέδου και οι μεταρρυθμίσεις στα Σκόπια βρίσκονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη, όπως σημειώνει η Ούτρινσκι των Σκοπίων.

Σκόπια: Η διπλή υπηκοότητα και τα δύο προβλήματα


«Προβληματισμός μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, οι Αλβανοί να αποκτήσουν αλβανική υπηκοότητα»
Σκόπια.

Οι απόψεις ορισμένων αναλυτών να δοθεί ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς στον κόσμο, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Αλβανίας, ενώ άλλοι ομιλούν για μια έκφραση λαϊκισμού, που αποτελεί μέρος  της « λαογραφίας των Βαλκανίων».
Μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προέταξε τα κριτήρια για λήψη της βουλγαρικής υπηκοότητας των πολιτών του κράτους των Σκοπίων, τώρα έχουμε  και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα να λέει ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια να πάρουν την αλβανική υπηκοότητα.
Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα για μία χώρα, της οποίας οι πολίτες έχουν πρόσκληση  να αποκτήσουν εύκολα την ιθαγένεια δύο γειτονικών χωρών.
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τουλάχιστον 43 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια με μόνη αναφορά ότι «έχουν βουλγαρικές ρίζες», αλλά εξακολουθεί να είναι άγνωστο  πόσοι από τους Αλβανούς του κράτους των Σκοπίων θα αναζητήσουν την έκδοση νέων αλβανικών διαβατηρίων, αφού, εν τέλει, καταργήθηκε ο όρος  ότι πρέπει κάποιος να διαμένει στην Αλβανία τουλάχιστον οκτώ χρόνια.
Οι πολίτες μας δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν  ότι έχουν άλλη ιθαγένεια εκτός αυτής της Σκοπιανής, γι’ αυτό  και δεν είναι γνωστό, πόσοι από αυτούς,  θα αναζητήσουν την απόκτηση πολλαπλών διαβατηρίων, γράφει η σλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων.

Σκόπια: Δωρεά στρατιωτικών οχημάτων από την Τουρκία


Ο στρατός των Σκοπίων παρέλαβε σήμερα, δωρεάν,  οκτώ νέα στρατιωτικά οχήματα  από την Τουρκία, αξίας 710.000 ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα Ντνέβνικ.
«Σε όλα τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας είμαστε μάρτυρες των εξαιρετικά υψηλών  σχέσεων φιλίας που έχουμε την Τουρκία. Η φιλία μας είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στην περιοχή», είπε ο Υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι.

Σκόπια: Η Ελλάδα απορρίπτει τη σύσταση του Στέφαν Φούλε




«Η Αθήνα δεν αμφισβητεί μόνο το όνομα του κράτους, αλλά και την ονομασία της γλώσσας, την ταυτότητα των πολιτών, ακόμη και την ονομασία των προϊόντων»

Η Ελλάδα επιμένει  να επιλυθεί το όνομα της χώρας πριν τα Σκόπια αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στην τηλεόραση σε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.
Ο Κούρκουλας επισημαίνει ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνει  η επίλυση της διαφοράς για το όνομα των Σκοπίων παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις,  δεν είναι ένα νέο δεδομένο και είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα αντιτίθεται και δεν αποδέχεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι η ψήφιση μιας πρότασης της ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά που αναφέρει ότι τα διμερή θέματα πρέπει να επιλυθούν (αντιμετωπιστούν) πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση.
«Δεν είναι μόνο για το Κοινοβούλιο αλλά και για την Επιτροπή, η οποία μολονότι δεν συμφωνεί με τη θέση μας, λέει ότι  η ονομασία πρέπει να επιλυθεί σε πρώιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό (στο ψήφισμα)», είπε ο Κούρκουλας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι:
«Το όνομα αποτελεί το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Εκτός από την ονομασία  του κράτους υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Το όνομα της γλώσσας, ο επιθετικός και γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά και η ονομασία που θα χρησιμοποιείται για τους πολίτες (των Σκοπίων).
»Δεν είναι αποδεκτή η χρήση των όρων Μακεδόνας, Μακεδονικός, Μακεδονική», πρόσθεσε ο Κούρκουλας.
Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι η Ελλάδα επιμένει σε ένα όνομα erga omnes που θα χρησιμοποιείται για γενική χρήση και θα συνεχίσει να αντιδρά όταν βλέπει να χρησιμοποιούνται όροι που δεν είναι σύμφωνοι με την προσωρινή ονομασία των Σκοπίων.
Μάλιστα, ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, Γρηγόριος Ευάγγελος Καλαβρός, επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε η εμμονή από την σκοπιανή πλευρά, το θέμα της αναγνώρισης του ονόματος και της εθνικής ταυτότητας θα είχε ήδη επιλυθεί.
Σύμφωνα με τον Καλαβρό, η Ελλάδα πρέπει να κάνει ορισμένες κινήσεις να προσπαθήσει να πλησιάσει τη Βουλγαρία στη διένεξη της ελληνο-σκοπιανής διαφοράς για το όνομα, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν κοινά συμφέροντα σε αυτό το θέμα, γράφει η σλαβική των Σκοπίων Utrinski.

Σκόπια: Οι Τούρκοι αποκαθιστούν τζαμί στο Μοναστήρι



 

Δεκέμβριος 5, 2012.

 

Ο γενικός διευθυντής των ιερών ιδρυμάτων της Τουρκίας, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του μνημείου Χαϊντάρ –καδί, στην Μπίτολα (Μοναστήρι), το οποίο είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο του 16ου αιώνα και ανήκει στη Μονή της Μουφτείας της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος αυτού, Ali Gurata,  υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Μεχμέτ Σαλμάν, διευθυντή της υπηρεσίας Συντήρησης  του Εθνικού Κέντρου  των Σκοπίων.

Ο Ali Gurata δήλωσε ότι το τζαμί του Μοναστηριού είναι το δεύτερο στο πρόγραμμα της αποκατάστασης τζαμιών στα Βαλκάνια, όπως έγινε στο Σεράγεβο.

«Στα Βαλκάνια παραμένουν ακόμη, πολλές πολιτιστικές αξίες από την εποχή της Οθωμανικής Περιόδου και πρέπει να προστατευθούν. Δεν είναι μόνο μέλημα δικό μας αλλά όλης της ανθρωπότητας.

 Η διεύθυνσή μας στην Τουρκία προβαίνει σε αποκατάσταση αντικειμένων από διαφορετικές κουλτούρες, τζαμιά, εκκλησίες, συναγωγές...», δήλωσε ο Γκουράτα, σύμφωνα το αλβανικό δημοσίευμα του Τέτοβο των Σκοπίων.




Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι διοργάνωσε την Τρίτη αποχαιρετιστήριο γεύμα για την Ελληνίδα επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια,  Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ολοκληρώνει την αποστολή της στα Σκόπια στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Αχμέτι ευχαρίστησε την Ελληνίδα διπλωμάτη για τη συμβολή της στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας και ευχήθηκε να συνεχίσει η πρέσβειρα τη φιλική προσφορά της και στις  επόμενες υποχρεώσεις  της.
«Η Ελληνίδα πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό της για το ρόλο του προέδρου Αλί Αχμέτι,  για τον εποικοδομητικό κοινωνικό ρόλο του DUI,  καθώς και σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες μας στην περιοχή.
 Είπε ότι είχε την τιμή να γνωριστούν και να συνεργαστούν με τον Αχμέτι και τόνισε ότι πάντα θα είναι έτοιμη να βοηθήσει για το καλό των δύο χωρών μας και της περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: