Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων
Μεταφέρω την από 7/1/1934 δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου, την εφ. «Καθημερινή», από τον Α’ τόμο του έργου του Κώστα Μπαρμπή υπό τον τίτλο: «Τσακάλια και ύαινες της ελληνικής πολιτικής» (εκδ. «Κάδμος», 2012, σελ. 7).
Έλεγε, λοιπόν, πριν από τη δικτατορία Μεταξά ο μετέπειτα πρωθυπουργός του Καΐρου και των Αθηνών: «Πιστεύω ότι η δικτατορία ημπορεί εις ωρισμένας περιστάσεις να αποτελέσει ιστορικήν ανάγκην δι’ ένα τόπον, όταν την επιβάλλη ο υπέρτατος νόμος της σωτηρίας της Πατρίδος. Τότε ημπορεί να αποβή και ωφέλιμος».
Αυτό υποστηρίζει ετούτα τα χρόνια και ο γράφων, χωρίς να θέλει να ηγηθεί ο ίδιος, όπως το ζητούσε ο Κ. Καραμανλής το 1967.
Αυτό καταθέτει ο πρώην Αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ Λάρι Νορσταντ, ο οποίος γράφει: «Την άνοιξη του 1967, όταν είχα πια αποστρατευθεί και ζούσα στη Νέα Υόρκη, μου έστειλε μήνυμα ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, που είχε αυτοεξοριστεί στο Παρίσι και τώρα έκανε διακοπές στις Μπαχάμες. Ο Καραμανλής ζητούσε να τον δεχθώ επειγόντως στην κατοικία μου. Ήρθε αεροπορικά στη Νέα Υόρκη για μυστική μονοήμερη επίσκεψη και με ρώτησε αν θα μπορούσα να πείσω τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα στη διάρκεια της άνοιξης (σ.σ. η υπογράμμιση δική μου). Απέφυγα, συνεχίζει ο Αρχιστράτηγος, να πάρω θέση λέγοντας ότι πραγματικά αδυνατούσα να αναμειχθώ σε τέτοιες υποθέσεις, Προφανώς αναφερόταν σε πραξικόπημα που σχεδιάζουν οι στρατηγοί, οι οποίοι συνωμοτούσαν να καταλάβουν την εξουσία και να εγκαθιδρύσουν ισχυρό συντηρητικό καθεστώς υπό τον Καραμανλή...».
Ο Κ. Μπαρμής, από τον οποίο αντλώ αυτό το παράθεμα, σχολιάζοντάς το γράφει: «Δηλαδή, αν τον είχαν χρησιμοποιήσει (σ.σ. εννοεί τον Κ. Καραμανλή), οι Αμερικανοί θα είχε προλάβει τον Γ. Παπαδόπουλο στην εγκαθίδρυση δικτατορίας» (βλ. όπ. π. σελ. 75).
Αξίζει να σημειώσω την υποσημείωση 52 του κειμένου, η οποία λέει: «Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε το αεροσκάφος του Νικ. Γουλανδρή που τον φιλοξενούσε στις Μπαχάμες».
Αγώνας δρόμου, λοιπόν, για το ποιος θα προλάβει να κάνει τη δικτατορία την άνοιξη του 1967, έστω από το Παρίσι, έστω και από την... οδυνηρή «Αντίσταση» στις Μπαχάμες!!
Τώρα που επιβάλλεται, ο στρατός καθεύδει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου