Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


«Οι Έλληνες, είναι ένας λαός χωρίς ταυτότητα και φοβούνται την ταυτότητά μας»



Άνομη η συνθήκη του Βουκουρεστίου... Η Ελλάδα είναι ένα τεχνητό κράτος

Μπίτολα-Μοναστήρι.
Ο πρέσβης Σλόμπονταν Τσάσουλε και ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Λιούμπομιρ Γκάιντοφ έδωσαν, χθες, διάλεξη στην Μπίτολα των Σκοπίων,  με θέμα «Η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων στα Σκόπια και τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου».
Ο πρέσβης Τσάσουλε δήλωσε ενώπιον των φοιτητών ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου αντιπροσωπεύει έναν αιώνα ανομίας.
Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν είναι μία νομική πράξη ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητά της, αλλά μια συμφωνία για τη διευθέτηση μιας περιοχής που δεν ανήκε σε κανένα από τα κράτη που συμμετείχαν στην εν λόγω συμφωνία.
Δυστυχώς η συμφωνία αυτή επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία με τη σειρά της έγινε το θεμέλιο της σύγχρονης Ευρώπης και των διαδικασιών ενοποίησής της, αξιολόγησε ο Πρέσβης Τσάσουλε.
«Στην περίπτωση της χώρας μας- δήλωσε ο Σλάβος Πρέσβης- με τη χρησιμοποίηση προηγούμενων δεδομένων, κατελήφθη η κυριαρχία του έθνους μας από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που συστηματοποιήθηκε με την ειρηνευτική συμφωνία των Βερσαλλιών και οι Έλληνες καταχρηστικά επιμένουν βάσει αυτών, στην αλλαγή της ταυτότητάς μας και στην αλλαγή του ονόματός μας καθώς και άλλες ιδιαιτερότητες.
»Το μεγαλύτερο παράλογο για τα Σκόπια είναι πως ένα τεχνητό έθνος, όπως είναι το ελληνικό, που δεν συγκρίνεται με το λαό μας που ξαναγεννήθηκε και έχει εμπεριστατωμένο ιστορικό βάθος πολιτισμού και μακροχρόνια ταυτότητα. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Οι Έλληνες, που είναι ένας λαός χωρίς ταυτότητα, φοβούνται την ταυτότητά μας», επεσήμανε ο Τσάσουλε.
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Λιούμπομιρ Γκάιντοφ, επεσήμανε ότι είχε μεγάλη επιτυχία για τα Σκόπια, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ‘βάζει’ τη Ρωσία στα Βαλκάνια.
«Πιστεύω ότι  όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μοον, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα, άλλαξε, όμως,  το πρόγραμμά του όταν είδε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον πρωθυπουργό μας Νίκολα Γκρούεφσκι να πάει στην Αγία Πετρούπολη,  και αποφάσισε να επισκεφθεί την Οχρίδα και τα Σκόπια.
 Στη συνέχεια, μάλιστα είπε, ότι ασκήσει πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό για να επιλύσει όσο το δυνατόν συντομότερα την ελληνο-σκοπιανή διαμάχη για το αμφισβητούμενο όνομα», δήλωσε ο Γκάιντοφ.

Βρυξέλλες: Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση στη διαφωνία του ονόματος



«Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
» Αν επιθυμείτε να έχετε οποιαδήποτε πρόοδο στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση, πρέπει πρώτα να υπάρξει συμβιβασμός με τη Δημοκρατία της Ελλάδας, που αποτελεί βασική προτεραιότητα».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κυβέρνησης των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, Μουσά Τζαφέρι,  ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων, από τις Βρυξέλλες,  ο Τζαφέρι είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον εισηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σκόπια, Richard Hovitt,  ο οποίος τόνισε  τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας για τις εθνικές κοινότητες των Σκοπίων,  επεσήμανε επίσης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  προς εκτόνωση της πολιτικής κρίσης.
Επίσης τα πρόσφατα  επεισόδια, εθνοτικής έντασης στα Σκόπια , αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών Τζαφέρι – Hovitt.
Στο πλαίσιο των επισκέψεων του Μουσά Τζαφέρι στην έδρα της ΕΕ, σήμερα θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σέιν και αύριο έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βερσμπόου, στη συνέχεια με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε και τον γενικό γραμματέα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Πιερ Βίμοντ.

Γκρούεφσκι: Ο λαός θα αποφασίσει για το όνομα



Το σκοπιανό "Πρες 24" παρουσιάζει δημοσίευμά μας για τις δηλώσεις του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να αλλάξει ο Γκρούεφσκι το όνομα της χώρας (το οποίο αναμεταδόθηκε από πολλές  ελληνικές ιστοσελίδες) και τονίζει ότι πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, απάντησε στο ζήτημα αυτό από την Κότσανι.
Πράγματι, ο Γκρούεφσκι σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του νυν δημάρχου στην Κότσανι, Ράτκο Ντιμιτρόφσκι,  τόνισε ότι ο ‘φιλέλληνας’ Μπράνκο δεν είναι αληθής στις προεκλογικές του ομιλίες και ότι αυτός έχει πει επανειλημμένα ότι μόνο ο λαός των Σκοπίων θα αποφασίσει για αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Τσερβένκοφσκι: «Ο Γκρούεφσκι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να αλλάξει το όνομα»



Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, έως τις αρχές Ιουνίου έχει υποσχεθεί ότι θα προβεί σε αλλαγή της ονομασίας  της χώρας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Στρούμιτσα (Στρώμνιτσα), σύμφωνα με το Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.
Ο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι η συμφωνία που έγινε για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης, δεν περιέχει καμία αναφορά για πρόωρες εκλογές, αλλά, σύμφωνα με τη δυναμική αυτών των εκλογών θα επιταχυνθούν.
Η πεποίθησή του αυτή προκύπτει από το ότι ο Γκρούεφσκι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, πρέπει να αλλάξει το όνομα, ώστε η χώρα να λάβει ημερομηνία για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ανησυχεί για τα εθνοτικά επεισόδια



Σήμερα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Paul Wohlers, δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια αλλά και σε άλλα μέρη της διεθνούς κοινότητας ανησυχούν, για τα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη των Σκοπίων.
«Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δικαιώματα και πρωτοβουλίες, όπως αυτή, που προωθεί τη διεθνοτική αρμονία στα Σκόπια», είπε ο Wohlers μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας και του Ινστιτούτου Αλβανικής Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Σκόπια.
Αυτή η νέα πρωτοβουλία για την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των Σλάβων και Αλβανών ιστορικών από την περιοχή των Σκοπίων, προτάθηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και σίγουρα είναι ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό βήμα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, Ντράγκι Γκιόργκιεφ δήλωσε ότι το μνημόνιο επιδιώκει και από τα δύο θεσμικά όργανα με τις εργασίες τους να παρουσιάσουν τις αξίες του παρελθόντος της χώρας, όλων των κοινοτήτων που ζουν σε αυτήν.
«Η αμοιβαία συνεργασία θα φέρει ένα ευρύτερο αμοιβαίο διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων, ο διάλογος μπορεί και πρέπει να επηρεάσει το μέλλον αυτής της χώρας», τόνισε.
Επιπρόσθετα, η πρέσβειρα  της Γερμανίας, Gudrun Steinaker, δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο Ινστιτούτων θα συμβάλει στην κατανόηση και τη συμφιλίωση των  εθνικών κοινοτήτων.

Αναβρασμός στα Σκόπια, κάλεσμα για εθνοτικές διαμαρτυρίες





Εκκλήσεις γίνονται από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στα Σκόπια για διαμαρτυρίες σήμερα Παρασκευή και μεθαύριο στην πρωτεύουσα του σλαβικού κράτους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, παρακολουθεί την εν γένει κατάσταση κοινωνικού αναβρασμού και προσπαθεί να εντοπίσει τις ομάδες ή τα  άτομα που προβαίνουν στις εκκλήσεις αυτές.
«Εργαζόμαστε για να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά των ατόμων και των ομάδων που καλούν το λαό για διαμαρτυρίες, μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως είναι το Facebook.
Μερικές από τις ομάδες και τα άτομα, παρουσιάζουν ένα προφίλ,  με το οποίο απαιτούν μίσος και παραβιάσεις των νόμων και της τάξης και προσπαθούν να συμπαρασύρουν και άλλους σε αυτήν τη διαδικασία», αναφέρει η αστυνομία.
Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων αναφέρει ότι με βάση αυτές τις πληροφορίες και τα δεδομένα , η αστυνομία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα επιβάλλει κυρώσεις, κατά εκείνων που συμμετέχουν ή αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για βιαιότητες.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί πολλά άτομα που έλαβαν μέρος στα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας. Πέντε έχουν τεθεί υπό κράτηση με υποψίες ότι εμπλέκονται στα περιστατικά της περασμένης Παρασκευής , ενώ άλλοι εμπλέκονται στα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου. Τρεις από αυτούς είναι ανήλικοι, γράφει το δημοσίευμα.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: