Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Πρόεδρος Σκοπίων: Η Ελλάδα να δείξει ενδιαφέρον στην επίλυση του ονόματος


Τα Σκόπια είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στο υψηλότερο επίπεδο και να εντείνουν το διάλογο με την Ελλάδα για τη διαφωνία του ονόματος, τόνισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ σε συνάντηση που είχε με τον πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το ζήτημα της ονομασίας, σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ.
 Ο Ίβανοφ αναμένει η Ελλάδα να δείξει καλή πίστη για να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα και να ξεπεραστεί η διαφορά του ονόματος.
Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση και η διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αντάλλαξαν, επίσης,  πληροφορίες και απόψεις σχετικά με τις ιδέες και τις θέσεις του  απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς καθώς και το αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, τόνισε ότι η χώρα του παραμένει ενεργή και με καλή πίστη συμμετέχει στη διαδικασία προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. 
Αύξησε τις προσδοκίες προτρέποντας στην  Ελλάδα,  στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, να δείξει  καλή πίστη, προκειμένου να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα για τη διαδικασία, ώστε να γεφυρωθεί  η διένεξη του ονόματος, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Διαπραγματεύσεις με το όνομα ‘ Άνω Μακεδονία’ »


Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την επίλυση του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί στα Σκόπια για να μιλήσει με την ηγεσία του κράτους στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Η πρόταση του μεσολαβητή προβλέπει το όνομα «Άνω Μακεδονία», ένα όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιείται έως ότου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και με την ολοκλήρωση αυτών, οι πολίτες των Σκοπίων μέσω δημοψηφίσματος πρέπει να ψηφίσουν σε δύο ζητήματα: για την ένταξη στην ΕΕ και στην αναγνώριση της Δημοκρατίας της Άνω Μακεδονίας.
Σε θετική ψήφο του δημοψηφίσματος, το όνομα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» θα αποτελέσει το συνταγματικό όνομα της χώρας όταν αυτή ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων- αυτή είναι μία από τις πιθανές επιλογές καθώς οι δύο πλευρές   θέτουν τις διαπραγματευτικές θέσεις τους.
Ο Νίμιτς δήλωσε μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα, ότι η συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, υπήρξε πολύ εποικοδομητική και ότι κατάλαβε σαφώς τη θέση της κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Ο Νίμιτς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και ότι είναι σημαντικό η κάθε πλευρά να καταλαβαίνει  τη θέση του άλλου, και στη συνέχεια να παρουσιάζει προσεγγιστική στάση.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, αν είναι σωστή η πληροφορία για την τελευταία πρόταση «Άνω Μακεδονία», ο Νίμιτς είπε ότι δεν θέλει να παρουσιάσει προτάσεις .
«Μερικές φορές αυτά που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι σωστά και μερικές φορές δεν είναι», επεσήμανε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Επιδείνωση των σχέσεων Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου



Το Κοσσυφοπέδιο εισήγαγε γενική απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τα Σκόπια

Το Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αγαθών από τα Σκόπια. Η ισχύς της απαγόρευσης ισχύει από απόψε.
Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου σχολίασαν ότι φορτηγά που έφθασαν στα σύνορα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης.
Προς το παρόν, δεν έγινε σαφές εάν το Κοσσυφοπέδιο θα απαγορεύσει και την εισαγωγή καυσίμων από τα διυλιστήρια των Σκοπίων και αυτό θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου.
Τα Σκόπια, εν τω μεταξύ, ετοιμάζουν νέα μέτρα εναντίον του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Σεπτέμβριος 8, 2013.

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη θέση της, δύο ημέρες πριν από την άφιξη του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σήμερα ότι η Αθήνα δεν θα διαπραγματευθεί την ιστορική ταυτότητα της αρχαίας Μακεδονίας.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να παραιτηθεί από την κρατική πολιτική της αρχαιοποίησης και την κατάχρηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, η οποία δεν έχει καμία ιστορική σύνδεση με τους σημερινούς κατοίκους των Σκοπίων, επισημαίνει σε άρθρο η αλβανική εφημερίδα Λάιμ των Σκοπίων.
Ο Σαμαράς είπε ακόμη- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να βοηθήσει το γείτονά της, αλλά πρώτα πρέπει  να αφαιρεθεί  η αρχαία μακεδονική ταυτότητα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Ανάπτυξη σημαίνει ασφάλεια, σταθερότητα, ευημερία. Η σταθερότητα  σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές προκλήσεις ή διεκδικήσεις σε γειτονικά κράτη. Έχουμε τείνει πρώτοι το χέρι φιλίας και αναζητήσαμε κοινή αναπτυξιακή προοπτική, αλλά μια μονομερής πρόσκληση δεν έχει αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Το λέω αυτό απλά και ελπίζω να το καταλάβουν», είπε ο Σαμαράς, αφού παρακολούθησε μια εμπορική έκθεση στην Ελλάδα, σημειώνει η Λάιμ.

Στο μεταξύ η σλαβική εφημερίδα  Dnevnik των Σκοπίων επικαλούμενη πληροφορίες από την Αθήνα  σημειώνει ότι  ο Μάθιου Νίμιτς φθάνει στην Αθήνα με νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος του νοτιοσλαβικού κράτους.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: