Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Τη Δευτέρα στην Αθήνα για λύση στο όνομα ο Αλί Αχμέτι


 Σκόπια.
Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση –DUI, Αλί Αχμέτι, ο οποίος συνεργάζεται στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ελλάδα.
Η συνάντηση του Αχμέτι με τον Έλληνα αναπληρωτή πρωθυπουργό θα γίνει πραγματικότητα μετά από τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του νοτιοσλαβικού κράτους.
Η εντατική και ολοκληρωμένη καμπάνια του Αλί Αχμέτι, προέδρου του DUI,  αποτελούν μια προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων που στέκονται εμπόδια στην πορεία των Σκοπίων προς την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές και η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό με ένα καίριο άρθρο που είχε τον τίτλο: «Είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ».
Ο Αχμέτι θα συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Αθήνα από  τον Μούσα Τζαφέρι και τον Αρτάν Γκρούμπι.
«Η δραστηριότητά μας έχει σκοπό να βοηθήσει  την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα σταματήσει εδώ, θα συνεχίσουμε και σε άλλες φιλικές χώρες, οι οποίες είναι διατεθειμένες να μας βοηθήσουν να γίνουμε μέλος της Ευρω-ατλαντικής κοινότητας», αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους, επικαλούμενο την ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, DUI.
--

Σκόπια: Ο Στέφαν Φούλε αρνείται ότι πιέστηκε από τον Σαμαρά



Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε, μέσω του γραφείου του, αρνήθηκε ότι το «πάγωμα» της προώθησης των Σκοπίων για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έγινε κατόπιν πίεσης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Πηγές  από υψηλούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιμένουν στην ανωνυμία τους, προς το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσαν ότι οι Φούλε είχε λάβει προηγουμένως άμεση απειλή από τον πρόεδρο της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ‘να ξεχάσει την ελληνική ψήφο στην προσπάθειά του για μια δεύτερη θητεία το 2014, εάν συνεχίσει να πιέζει για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση’.
Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της διεύθυνσης  επικεφαλής της οποίας είναι ο Τσέχος Επίτροπος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθεί με συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια.
Ωστόσο, λόγω του αποκλεισμού της Ελλάδας και πρόσφατα και της Βουλγαρίας, τα Σκόπια δεν κατάφεραν να λάβουν αυτό που τους άξιζε, αν και ο Φούλε με όλες του τις δυνάμεις ώθησε τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τη λογική του αποκλεισμού προτείνοντας παραλλαγές στην επίλυση της διαφοράς με το όνομα. Ο Φούλε, συγκεκριμένα, πρότεινε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το νοτιοσλαβικό κράτος, ενώ η διαφορά με την Ελλάδα θα επιλύονταν σε πρώιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων αυτών ( δηλαδή παράλληλα ή συγχρόνως...)
Ο Στέφαν Φούλε, πάντως, αρνήθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να σταματήσει να ασχολείται με το ζήτημα των Σκοπίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όχι της Βουλγαρίας στα Σκόπια για Ευρωπαϊκή Ένωση



«Χωρίς συμφωνία καλής γειτονίας δεν άρουμε τη ράμπα για είσοδο στην ΕΕ»

«Ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας Κρίστιν Βιγκένιν δήλωσε ότι χωρίς την υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας «δεν θα άρει τη ράμπα» για να εισέλθει η χώρα μας στην ΕΕ», γράφει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι για να γίνει πραγματικότητα η σύμβαση καλής γειτονίας και συνεργασίας, είναι απαραίτητη η καλή θέληση αλλά και μια ισχυρή πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα δύο ή τρία ζητήματα στα οποία σκοντάφτουμε στην υπογραφή. 
Αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα, αν και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για τη κοινή διατύπωση του 1999.Αλλά, από τότε, και ειδικά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια διαδικασία η οποία αντί να απαλύνει τα κληρονομημένα προβλήματα, περαιτέρω τα βαθαίνει.
»Ζητάμε τη υπογραφή αυτής της συμφωνίας, γιατί ως κράτος μέλος της ΕΕ αναζητούμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι σε μια επόμενη μελλοντική συνεργασία με τη μελλοντική ηγεσία των Σκοπίων δεν θα υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας και δεν θα γίνεται η πολιτική της εκτεταμένης οικειοποίησης των ιστορικών γεγονότων και των προσώπων που συνδέονται με τη βουλγαρική ιστορία. Όπως αποδείχθηκε, σήμερα, αυτά τα πράγματα ορίζουν τη νέα ταυτότητα του κράτους των Σκοπίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφέρει η σκοπιανή εφημερίδα επικαλούμενη δημοσίευμα της βουλγαρικής ‘Τρούντ’.
--

Βουλγαρικό ‘non paper’στην ΕΕ: Πλαστή η «μακεδονική ταυτότητα»



«Βουλγαρική οδηγία ‘non paper’ αναφέρει ότι δεν υπάρχει  «μακεδονικό έθνος» και ότι η ταυτότητά μας έχει σφυρηλατηθεί από τον Τίτο και οι Βούλγαροι στα Σκόπια εξοντώθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  και τα κράτη πρέπει να αποκαλούν τα Σκόπια ως  БЈРМ- πΓΔΜ. 
Η οδηγία αυτή κυκλοφόρησε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων από τις Βρυξέλλες, όπως δημοσιεύει το σκοπιανό Κανάλ 5.
Αυτή η μη δημοσιευμένη οδηγία, εστάλη πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ και κυκλοφόρησε  στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ στη Βουλγαρία διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες  μια ήπια τάση προς τα Σκόπια, αυτό το ‘non paper’ δίνει την πραγματική διάσταση της Σόφιας, γράφει το δημοσίευμα.
Στην οδηγία αυτή, που είναι στην αγγλική γλώσσα αναφέρεται στο πρόγευμα εργασίας των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ στις 18 Απριλίου 2013, στις Βρυξέλλες, όπου είχε παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών  της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», Νίκολα Πόποσκι που άφησε ανοικτό το ζήτημα αν υπάρχει ανάγκη σύναψης συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, επικαλούμενος την ασύμμετρη διάσταση του σχεδίου που προτάθηκε από τη Βουλγαρία.
«Η στάση αυτή του Πόποσκι ότι ‘δεν απαιτείται καμία συμφωνία’ αποτέλεσε προφανώς τη συνέχεια του ‘non paper’ καθώς οι γείτονες έχυσαν δηλητήριο στη χώρα μας», σημειώνει το Κανάλ 5.
Στο ‘non paper’ τονίζεται ότι τα Σκόπια δεν θέλουν να εφαρμόσουν την υποχρέωση που ανέλαβαν το 1999, με κοινή δήλωση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, καθώς και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πΓΔΜ.
Δηλώνεται ακόμη ότι οι Βούλγαροι δεν μπορούν να δεχθούν τις «οποιαδήποτε αξιώσεις των Σκοπιανών για "μακεδονική" μειονότητα στη Βουλγαρία.
«Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας, ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Όλα τα ιστορικά γεγονότα και πηγές αναφέρουν ότι από τις αρχές του 20ου αιώνα η συντριπτική πλειοψηφία του σλαβικού πληθυσμού στον γεωγραφικό αυτόν τομέα ήταν Βούλγαροι. (Δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε από τις Οθωμανικές αρχές το 1870, πριν από την έκδοση της αποφάσεως του Σουλτάνου για τον καθορισμό της Βουλγαρικής Εξαρχίας, σύμφωνα με έρευνα του Carnegie International του 1913).
»Η αποτυχία των προσπαθειών μεταξύ των δύο πολέμων για την εξάλειψη της βουλγαρικής ταυτότητας του τοπικού πληθυσμού με την επιβολή της ταυτότητας του ‘Νότιου Σλάβου’ οδήγησε σε αυτό στην πολιτική του γιουγκοσλάβου ηγέτη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο το 1944 τη δημιουργία σφυρηλάτησης μιας νέας εθνικής ταυτότητας του «Νέο- Μακεδόνα» στην πρώην περιοχή  της Νοτιοσλαβίας- Βαρντάρσκας.
Η πολιτική αυτή περιέχεται και στην απόφαση της  Κομμουνιστικής Διεθνούς και υποστηρίχθηκα από τον Στάλιν και προεβλήθη ο ισχυρισμός ότι κάθε σλαβικός πληθυσμός στην γεωγραφική περιοχή της γιουγκοσλαβικού ομοσπονδιακού  κρατιδίου- της γεωγραφικής Μακεδονίας, ανήκει στο «μακεδονικό έθνος», όπως σημειώνεται στο  βουλγαρικό ‘nonpaper’.
Το έγγραφο αυτό το οποίο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες- σημειώνει το Κανάλ 5 κλείνει ως εξής:
Ανεξάρτητα από την έκβαση των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός «μακεδονικού έθνους» (εισαγωγικά στο πρωτότυπο) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για τη μειονότητα των Σκοπίων σε γειτονικές χώρες.
 Η Βουλγαρία θέλει να τονίσει ότι μια τέτοια διαδικασία οικοδόμησης ενός έθνους, ξεκίνησε το 1944 και περιορίζονταν τότε στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας του Τίτο και από το 1991 στην  БЈРМ (πΓΔΜ).
 Κανένας Βούλγαρος πολίτης δεν συμμετείχε σε μια τέτοια διαδικασία. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε-τυχόν αναφορές στην ύπαρξη των Σκοπίων (на Скопје) «μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία», παραμένει εντελώς αβάσιμη και απαράδεκτη. 
Η βουλγαρική κοινή γνώμη, τα  ερμηνεύει αυτά ως έμμεσες εδαφικές διεκδικήσεις, ακόμη και τη γενική  άρνηση της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας θα επιλύσει η Σόφια με τους φίλους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: