Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ο Νταβούτογλου κατεδαφίζει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η Κυβέρνηση και τα κομματικά και δημοσιογραφικά εξαπτέρυγά της πανηγυρίζουν επειδή η Τουρκία δέχθηκε όπως ο διαπραγματευτής τής ελληνικής πλευράς μεταβαίνει στην Άγκυρα και συνομιλεί με την τουρκική κυβέρνηση. Η πολιτική στοχοθεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, λένε, ήταν να φέρει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και να λογοδοτεί για την κατοχή της Κύπρου και για την πολιτική που ακολουθεί έναντί της.
Οι υμνητές του Προέδρου και ο ίδιος καμώνονται να αγνοούν ένα αναντίλεκτο δεδομένο: Ο εκάστοτε υποτελής ηγέτης της τ/κ κοινότητας προωθούσε και υπεράσπιζε την πολιτική της Τουρκίας και όχι τα συμφέροντα των Τ/κυπρίων. Άρα, η Τουρκία είναι πάντοτε παρούσα, διά του Τ/κ υποτελούς και στενά ελεγχόμενου συνομιλητή. Ναι, αλλά, λένε ακόμα οι θιασώτες της πολιτικής Αναστασιάδη, τώρα ο Ε/κ διαπραγματευτής θα μιλά απευθείας με την τουρκική κυβέρνηση. Σωστά! 
Η απορία είναι άλλη. Ο Τ/κ διαπραγματευτής τι θα συζητά με την Αθήνα; Και αυτή τι θα απαντά στις τουρκικές αξιώσεις και απαιτήσεις; Η Αθήνα δεν ενοχλείται από την εξίσωσή της με την κατοχική Τουρκία; Μέχρι σήμερα, όλοι υποστήριζαν ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. Ο γράφων κατ’ επανάληψιν ανέλυσε πως αυτό το περιώνυμο κλειδί δεν βρίσκεται εξολοκλήρου στην Τουρκία αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από τη Λευκωσία, μέχρι τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Με απλά λόγια, για να καταλαβαίνουν και οι υμνωδοί του Αναστασιάδη: Η επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από την Τουρκία αλλά και από πλειάδα άλλων δρώντων, που σήμερα έχουν πλείονες του ενός λόγου για να θέλουν λύση στο πρόβλημα. Ποια θα είναι αυτή η λύση, επαφίεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους και επηρεαζόμενους, δηλ. την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία και επιμέρους την ε/κ και την τ/κ κοινότητα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σε αυτήν την προσπάθεια, ανέκαθεν η ελληνική πλευρά ορθά θέλει να εμπλέξει την Ε.Ε., αφού είμαστε μέλος της, διά της εφαρμογής των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτά όλα αναμένεται ότι ο Α. Μαυρογιάννης θα τα καταθέτει και θα τα διεκδικεί από την κατοχική Τουρκία. Πώς απαντά ήδη; Διά του Υπουργού Εξωτερικών, Νταβούτογλου, η Άγκυρα έθεσε ξανά τις τουρκικές παραμέτρους της λύσης που επιδιώκει: Άρση όλων των περιορισμών που αφορούν την ε/κ και την τ/κ πλευρά, διεξαγωγή εμπορίου, αθλητισμού, πολιτιστικών και μεταφορών.
Η Τουρκία τότε θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της αλλά, ταυτόχρονα, οι Έλληνες να αποδεχθούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Όσο για την Αμμόχωστο, αυτή θα είναι μέρος της συνολικής διευθέτησης, είπε ο Νταβούτογλου. Με απλά λόγια: Η Τουρκία απαιτεί αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους και, φυσικά, δεν πρόκειται να κάνει κανένα «τολμηρό βήμα», για να δείξει την καλή θέλησή της, όπως ευελπιστεί ο Ν. Αναστασιάδης. Και καμία λέξη για αναγνώριση, πρώτα, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με ακόμα πιο απλά λόγια: Η Τουρκία, διά των δηλώσεων Νταβούτογλου, επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις γνωστές θέσεις της, δεν θα προβεί σε… «τολμηρές παραχωρήσεις» και στο «πάρε-δώσε» των συνομιλιών θα απαιτήσει σκληρά, για την ελληνική πλευρά, ανταλλάγματα. Μπορεί οι συναντήσεις των συνομιλητών να δημιουργούν προς στιγμήν ένα καλό κλίμα.
Ο Νταβούτογλου φρόντισε να προσγειώσει τους αιθεροβάμονες της πλευράς μας. Τώρα θα φανεί η αποτελεσματικότητα των επαφών Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον και τι θα κάνουν οι ξένες δυνάμεις, που επικαλείται. Η ωμή αλήθεια: Σε μιαν άνιση διαπραγμάτευση, τα σπασμένα πληρώνει κατά κανόνα ο αδύναμος…

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: