Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Έκθεση στην… τουρκική

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Χαστούκι για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το κείμενο του Μπαν Κι Μουν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε εκβιασμό για να αλλάξει την πολιτική του και να επιστρέψει με ξένους όρους στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι τον θεωρούσαν δεδομένο, λόγω της στάσης του το 2004


Τρέχει και δεν προφταίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την απαράδεκτη έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που υπέγραψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για τη χρονική περίοδο 21 Ιουνίου 2014 - 15 Δεκεμβρίου 2014. Το προσχέδιο της έκθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοίμασε η Ειδική Αντιπρόσωπός του Λίζα Μπάτενχαϊμ. Τα διαβήματα γίνονται, όμως αποτελεί γεγονός πως μια έκθεση που περιλαμβάνει μεγάλες παραλείψεις, προβληματικούς ισχυρισμούς και τουρκική ρητορική, έχει λάβει αριθμό επίσημου εγγράφου.

Στο κείμενο, ενώ γίνεται αναφορά σε «κοινούς φυσικούς πόρους», δεν υπάρχει οτιδήποτε σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την παρουσία του Μπαρμπάρος και των τουρκικών πολεμικών πλοίων, και στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται σε αρκετά σημεία ως «ελληνοκυπριακές Αρχές». Επί λέξει η έκθεση αναφέρει και τα ακόλουθα: «Η άρση των περιορισμών και των εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα προάγει την εμπιστοσύνη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τ/κ για "απομόνωση", καθώς και την αδυναμία τους να συμμετέχουν ουσιαστικά σε ένα αλληλένδετο κόσμο, προετοιμάζοντας έτσι την Κύπρο για μια συνολική διευθέτηση».

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Η Κυβέρνηση, διά στόματος του Εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε χθες έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Όπως εξήγησε, η έκθεση παραθέτει τα γεγονότα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την αναστολή των διαπραγματεύσεων, με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία, που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία, τόνισε, υπενθυμίζοντας τον ρόλο των ΗΕ ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπάρχουν επίσης ανεπαρκείς αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων και εκφράζεται εκτίμηση προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ, τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών, όπου υπάρχουν πληροφορίες για μαζικούς τάφους, καθώς και σε στρατιωτικά αρχεία. Σε σχέση με τις αναφορές σε «απομόνωση», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Τονίζουμε ότι οι όποιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα. Καλούμε για άρση των περιορισμών τους οποίους η κατοχική δύναμη επιβάλλει στους Τ/κ προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας, που στοχεύουν στη συνέχιση της διαίρεσης και της κατοχής».

Δύο μέρες πριν…
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε γραπτά και προφορικά διαβήματα για την έκθεση, στο ανώτατο επίπεδο, μέχρι και στον ίδιο τον ΓΓ. Τονίζουμε, είπε, ότι «η προσέγγιση ίσων αποστάσεων, υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας, αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση». Πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν, πάντως, ότι η Κυβέρνηση απέκτησε πρόσβαση στο προσχέδιο του εγγράφου δύο ημέρες πριν υπογραφεί αλλά δεν κατέστη δυνατόν να βελτιωθεί. Είναι, ωστόσο, σαφές πως τα νέα μας διαβήματα τίποτα, επί της ουσίας, δεν μπορούν να πετύχουν, παρά μόνο να ενισχύσουν την προσπάθεια να κερδίσουμε κάποιες εντυπώσεις στους εταίρους μας στην ΕΕ και στα γειτονικά κράτη, με τα οποία συνεργαζόμαστε, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στα ΗΕ.

Εκβιασμός για συναπόφαση
Μιλώντας στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του «Mega», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερμήνευσε τις εξελίξεις ως έμμεσο τρόπο εκβιασμού του για να αλλάξει πολιτική. Του ασκούνται, δηλαδή, πιέσεις, για να προσέλθει στο τραπέζι, ανεξαρτήτως των παραβιάσεων που σημειώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, και να συζητήσει κατά προτεραιότητα την συναπόφαση στην εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού πλούτου, ώστε να καταστούν συνέταιροι οι Τ/κ, ενόσω διαθέτουν ακόμη την επιλογή του σχεδίου β’. Η αντίδραση ή η άρνησή μου να συμμετέχω σε ένα τέτοιο διάλογο οδηγεί, κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων, στη διαμόρφωση ενός ανάλογου κλίματος, το οποίο όντως βρίσκεται στην έκθεση, είπε. Το απαράδεκτο αυτό κείμενο, πρόσθεσε, θυμίζει 2004, και ο ίδιος δεν θα υποκύψει και να συρθεί σε συνομιλίες υπό καθεστώς εκβιασμών.

«Με θεωρούσαν δεδομένο, επειδή είχα στηρίξει το σχέδιο Ανάν, ότι θα αποδεχόμουν και την οποιαδήποτε λύση», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο ίδιος, είπε, είναι αποφασισμένος για λύση. Αντί, όμως, να διαπιστωθεί η αποδεδειγμένη του βούληση, σημείωσε, είχαν την εντύπωση πως θα ήταν δυνατόν να αποδεχθεί τις οποιεσδήποτε προτάσεις ή να ικανοποιήσει τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αδιανόητο να αναγνωρίζουν την παρανομία αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε ένα διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, προκειμένου, τάχα, να είσαι εποικοδομητικός για να λυθούν οι διαφορές, τόνισε. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική του δικαίου για να υιοθετήσουμε τη λογική των εκβιασμών, όπως την υιοθετεί -δυστυχώς- ο ΓΓ, ανέφερε περαιτέρω.

Κούφιες υποσχέσεις
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των επαφών του σε υψηλό επίπεδο, λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει προθυμία και ετοιμότητα της Τουρκίας να προχωρήσουμε στον διάλογο όπως έχει καθοριστεί. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως όταν επέστρεψε στην Κύπρο, λίγο πριν από την έναρξη της νέας φάσης των συνομιλιών, συγκεκριμένος πρέσβης μεγάλης χώρας (τον οποίο δεν θέλησε να κατονομάσει, αλλά γίνεται κατανοητό πως αναφερόταν στον πρέσβη των ΗΠΑ), του είχε πει ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο αποδοχής ελλιμενισμού σκαφών που έφεραν την κυπριακή σημαία. «Αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες, εξεδόθη η NAVTEX», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τη δική του γραπτή θέση, για συζήτηση των εναπομεινάντων ζητημάτων που άπτονται του φυσικού αερίου στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι συμφωνήθηκαν τα πλείστα πράγματα από τον κ. Χριστόφια και παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, σε ό,τι αφορά την κατανομή του φυσικού πλούτου. Αυτά είπε, είναι που θέλει να συζητηθούν, διερωτώμενος αν θα μπορούσαν αυτά τα θέματα να εκκρεμούν μετά τη λύση. Σε σχέση με τα επόμενά του βήματα, δήλωσε ότι αυτά είναι η σταθερότητα στις θέσεις και η κινητοποίηση των πάντων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν.

http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: