Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πεδίο “μάχης” η Ισλαμική για Τουρκία-Αίγυπτο

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Κινήσεις στο πεδίο της Ισλαμικής γίνονται από τουρκικής πλευράς, σε μια προσπάθεια δημιουργίας καλύτερων καναλιών επικοινωνίας με το ψευδοκράτος.
Η Άγκυρα γνωρίζει πως το κλίμα την τελευταία περίοδο λόγω της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως σε διπλωματικό επίπεδο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε να πεισθούν κάποιες χώρες να συνεργασθούν με το κατοχικό καθεστώς. Είναι δε προφανές πως οι κινήσεις αυτές γίνονται παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και σε άλλους οργανισμούς με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σε ότι αφορά την Ισλαμική είναι σαφές πως η Άγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει για προφανείς λόγους τη διαχρονική ορολογία των κειμένων της Οργάνωσης περί «τουρκοκυπριακού κράτους».
Είναι ενδεικτικό ότι χώρες που επηρεάσθηκαν από το Κάιρο δέχονται την πίεση της Άγκυρας να αναπτύξουν σχέσεις με τα κατεχόμενα.
Κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Cemil Cicek, με τον Ιρακινό ομόλογό του, Selim Cuburi, στην Άγκυρα, προχθές, εκφράστηκε παράπονο για τη στάση του Ιράκ. Ο Cicek ανέφερε ότι επιθυμούν από τις φίλες και αδελφές χώρες να βελτιώσουν τη συνεργασία μαζί τους, τηρώντας μια καλοπροαίρετη στάση, απέναντι στην «ΤΔΒΚ».
«Δυστυχώς στην ετήσια συνεδρίαση της Ένωσης των Κοινοβουλίων της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ISIBAP), το Σεπτέμβριο του 2014, καταβλήθηκε προσπάθεια να αφαιρεθεί ο όρος ‘’Τουρκοκυπριακό Κράτος’’ από την τελική έκθεση. Μας λύπησε το γεγονός ότι το Ιράκ δεν παρείχε την υποστήριξή του, για λόγο που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και δεν μπορώ να αντιληφθώ. Αντιμετωπίσαμε με θλίψη το γεγονός ότι αποσύρθηκε τελικά (ο όρος) από το κείμενο», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι «στα ζητήματα αυτά αναμένουμε από τους φίλους μας να λάβουν μια θέση ορθή, σύμφωνη με το νόμο και το δίκαιο».
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο Κουβέιτ μετά από συνάντηση με τον Κουβετιανό ομόλογό του, ανέφερε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να συνεχίσει να έχει το καθεστώς παρατηρητή στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας. Το θέμα, είπε, συζήτησε και αξιολόγησε με τον Σείχη Sabah el – Halid.
Στο μεταξύ, στη 10η Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη θα συμμετάσχει το ψευδοκράτος. Επικεφαλής της “κοινοβουλευτικής” αντιπροσωπείας θα είναι η Σιμπέλ Σιμπέρ, “πρόεδρος” της “βουλής”, η οποία θα απευθύνει και ομιλία στις εργασίες της Ένωσης.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ούτε βήμα πίσω στο φυσικό αέριο – Δια της αδιαλλαξίας του
«ειρηνοποιός»
ΔΕΝ πρόκειται να κάνει πίσω η Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου η Άγκυρα και το μήνυμα αυτό έχει σταλεί εκ νέου από τον Ερντογάν. «Δεν θα υποχωρήσουμε από την πολιτική μας και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δίκαιο της ΤΔΒΚ ενάντια στην άδικη και αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μετατρέψουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης», είπε σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέδριο με τίτλο Σύνοδος Αγορών Ενέργειας, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Εμπειρογνωμόνων Ενέργειας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το 2023 η Τουρκία θα καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνει σήμερα. «Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα προγράμματα ενέργειάς μας. Βλέπουμε ότι μέχρι το 2023 είμαστε σε θέση να επενδύσουμε 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας μου είχαμε ενθαρρύνει και τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει για τις ενέργειες της χώρας μας. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από 32% στο 68,5%. Σήμερα έφτασε το 75% και συνεχίζει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για το κεφάλαιο ενέργεια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι τυχαίο που έχει μπλοκαριστεί. «Τους ρωτάμε τι έλλειψη υπάρχει και δεν υπάρχει απάντηση. Πού έχουμε κολλήσει τους ρωτάμε και δεν υπάρχει απάντηση. Όπως έκαναν και με τα άλλα κεφάλαια», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως όποιο κεφάλαιο και να είναι μέσα σε 2-3 μήνες το διευθετούν. «Επειδή η Τουρκία είναι έτοιμη γι’ αυτά ενώ εκείνοι δεν είναι», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ έκανε το ίδιο και με το ενεργειακό πρόγραμμα Ναμπούκο αλλά σύντομα θα αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο του ΤΑΝΑΡ και εκείνο θα συνεχίσουν να βλέπουν.
ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ εκπρόσωπος προεδρίας στο ψευδοκράτος, Οσμάν Ερτούγ, ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ πρέπει να μπορούν να διεξάγουν απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου με ισότιμους όρους όπως ισχύουν στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Ο Ερτούγ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά αναμένει από την ΕΕ να ξεπεράσει το εμπόδιο της ε/κ πλευράς και να δώσει έτσι την ευκαιρία στους Τ/κ για απευθείας εμπόριο.
Είπε ότι αυτή είναι ευθύνη της ΕΕ και ηθική της υποχρέωση έναντι των Τ/κ.
Ο κ. Ερτούγ είπε ότι αποτελεί δικαίωμα των Τ/κ το απευθείας εμπόριο με την ΕΕ προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να ζητείται από την τ/κ πλευρά ως ανταλλαγή το άνοιγμα των Βαρωσίων.
«ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
ΑΝΟΙΓΜΑ στο θρησκευτικό τουρισμό προτείνει για τα κατεχόμενα ο “πρόεδρος” της “ένωσης ξενοδόχων”, Χουσείν Ακτίγ. Σε δηλώσεις του στη “Χαλκίν Σεσί”, ανέφερε ότι η Κύπρος φιλοξένησε πολλές θρησκείες στο παρελθόν και έχει έρθει η στιγμή για να επωφεληθούν από αυτό για τουριστικούς σκοπούς, δεδομένου ότι μπορεί να αποδείξει πως μπορεί να είναι προορισμός για πολλές θρησκείες και εδώ βρίσκονται διαφορετικά θρησκευτικά μνημεία.
Για το 2015 το ψευδοκράτος, είπε, πρέπει να προτείνει μια στρατηγική για την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι είναι μια νέα μεγάλη αγορά και πρότεινε εκστρατεία παρουσίασης των κατεχομένων ως τέτοιου προορισμού με αφορμή την ισλαμοφοβία που αυξάνεται και των ασθενειών στην Αφρική (Έμπολα).
https://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: