Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Είναι προσβολή για τους πολίτες της Μεσσηνίας η επιστράτευση του Δημήτρη Δρούτσα από τον πρώην εργοδότη του, Γ. Παπανδρέου, για να συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας στο Κίνημα του ΓΑΠ. Λέμε προσβολή γιατί θα έπρεπε ακόμη και εκείνοι οι Μεσσήνιοι που συμπαθούν τον ΓΑΠ να αναρωτηθούν πότε ξαναείδαν τον κ. Δρούτσα στην περιοχή τους.

Κυρίως όμως θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τους πολίτες της Μεσσηνίας πόσο… τίμησε τη χώρα ο Φον Δημητράκης όταν τον αποκατέστησε το αφεντικό του στην Ευρωβουλή. Από τη στιγμή που ο ΓΑΠ εκδιώχθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δρούτσας έκανε τις διακοπές του στις Βρυξέλλες, ασχολούμενος ελάχιστα με την προώθηση των ελληνικών ζητημάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, μοιράζοντας τον χρόνο του στο Βερολίνο, όπου είχε εγκατασταθεί ως ανταποκρίτρια του ΑΠΕ η δημοσιογράφος σύζυγός του.

Πάλι καλά που ο ΓΑΠ είχε αποκαταστήσει στο εξωτερικό με μεγαλύτερα «συμβόλαια» τον Στ. Λαμπρινίδη και την Τ. Μπιρμπίλη, γιατί θα τους βλέπαμε σε κανένα ψηφοδέλτιο… 

Πάντως ο Φον Δημητράκης βοήθησε όπως μπορούσε τον ΓΑΠ, καθώς, αν δεν κάνουμε λάθος, επιστράτευσε κι άλλο εξ αγχιστείας μέλος της οικογένειας για να είναι υποψήφιο με το Κίνημα στη Λακωνία, άλλο που ο άνθρωπος φυσικά δεν είχε σχέση ποτέ με το ΠΑΣΟΚ, τον σοσιαλισμό, ούτε καν το Κέντρο… 

***

*Είδαμε τον Αλέξανδρο Μαλλιά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού, αλλά πραγματικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι απουσιάζουν πλήρως οι διπλωμάτες από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων…
Σε αυτή την κατηγορία δεν περιλαμβάνουμε φυσικά τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που κατεβαίνει στη Β' Αθήνας, καθώς έχει αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών
εδώ και καιρό…

*Τα Σκόπια έχουν αρχίσει να το παίρνουν απόφαση ότι δεν αρκεί μια δήλωση του Τρεμόπουλου ή διαφόρων άλλων κουφιοκεφαλάκηδων του ΣΥΡΙΖΑ για να ανατραπεί η ελληνική θέση στο θέμα της ονομασίας. Ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι πάντως, την περασμένη 
εβδομάδα, βρέθηκε σε μεγάλο φόρουμ στην Ινδία όπου συναντήθηκε και με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι, ενώ απέσπασε δεσμεύσεις του ινδού εθνικιστή ηγέτη Μόντι για ινδικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

*Θυμάστε τι συνέβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία και την πρόκληση με τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας; Κι όμως αυτή η σημαία-λάβαρο προβλήθηκε ηλεκτρονικά στην πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου στα Τίρανα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος, μαζί με άλλες εικόνες από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.

*Ο υπουργός Eξωτερικών της Σερβίας Ντάτσιτς αλλά και το Μαυροβούνιο έκαναν επίσημα διαβήματα στα Τίρανα εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την υιοθέτηση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Αλβανίας των αλυτρωτικών συνθημάτων για τη Μεγάλη Αλβανία, που περιλαμβάνει τμήματα της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και φυσικά της Ελλάδας.

*Η απάντηση στην αυτονόητη ερώτηση είναι ΟΧΙ. Η Αθήνα δεν θεώρησε το περιστατικό άξιο σχολιασμού και φυσικά δεν δόθηκαν οδηγίες στην πρεσβεία μας στα Τίρανα προκειμένου να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.

*Το ΚΙΕΦ του Σαδίκ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές λόγω του «αντιδημοκρατικού ορίου του 3%» και δεν θα αναμειχθεί στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων των άλλων κομμάτων για να μη χαραμίσει για μικροπολιτικά οφέλη την υποστήριξη των 43.000 ψήφων που πήρε στις ευρωεκλογές. 
«Το ΚΙΕΦ θα μείνει ουδέτερο και δεν θα υποστηρίξει οποιοδήποτε κόμμα ή υποψήφιο στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015. Το ΚΙΕΦ, ως μια πολιτική κίνηση που έχει πάρει τη μεγάλη στήριξη της μειονότητας, θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα προβλήματα και να είναι η φωνή της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας. Στις τελευταίες ευρωεκλογές πήρε τη μεγάλη υποστήριξη των μειονοτικών ψηφοφόρων, βγήκε με διαφορά πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη και τρίτο κόμμα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεν θα είναι η αυλή ή το δεκανίκι άλλου πολιτικού κόμματος, ούτε υποστηρικτής προσωπικών συμφερόντων». 

*Μη φαντασθείτε ότι οι εκπρόσωποι του τουρκισμού έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στη Θράκη, καθώς οι γνωστοί κύκλοι μαζί με το προξενείο κάνουν αλχημείες προκειμένου -στο υπάρχον ρευστό πολιτικό σκηνικό- να μπορέσουν να κατευθύνουν τη μειονοτική ψήφο προς υποψηφίους ελεγχόμενους από το προξενείο. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουν πολύ καλούς υπολογισμούς, μια και το ενδεχόμενο ανατροπών στα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής μπορεί να τους στερήσει έδρες... Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου και το Ποτάμι βρίσκονται στην κορυφή των… προτιμήσεων.
Η έκπληξη ήταν το άδειασμα του Αχμ. Χατζηοσμάν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μόλις την τελευταία στιγμή, και ενώ ήταν έτοιμα τα ψηφοδέλτια, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ο ένας λόγος είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα μάλλον ήταν απίθανο να εκλεγεί. Αλλά δεν αποκλείεται να τον δείτε σύντομα να 
αξιοποιείται από τους γνωστούς κύκλους σε άλλη θέση. Εξάλλου και θεολόγος είναι και πρόεδρος του κόμματος του Σαδίκ έχει διατελέσει. 

*Το παζλ είναι δύσκολο, όπως σας είπαμε, αλλά αυτοί που κατευθύνουν τη μειονοτική ψήφο έχουν σαφή στόχευση: Στην Ξάνθη μειονοτικός βουλευτής θα είναι ο γνωστός Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ, που καθόλου δεν έχει κρύψει τη στήριξή του στις πιο ακραίες θέσεις και κινήσεις των εκφραστών του τουρκισμού στη Θράκη. Στη Ροδόπη γίνεται το μεγάλο κόλπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επαναφορά του Μουσταφά Μουσταφά στο ψηφοδέλτιο στο πλευρό του Α. Καραγιουσούφ, επιχειρεί να εκλέξει, υπό προϋποθέσεις, δύο μειονοτικούς βουλευτές. Στο Ποτάμι ο Αχμέτ Ιλχάν, εφόσον το Ποτάμι κινηθεί στα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, θα είναι ο άλλος μειονοτικός βουλευτής.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί για εκλογή και δεύτερου μειονοτικού βουλευτή στην Ξάνθη είναι μάλλον ουτοπικοί, παρά το γεγονός ότι το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε τον Τσ. Μάντατζη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που σταθερά ήταν στο πλευρό των πιο ακραίων στοιχείων της μειονότητας. Εάν το Κίνημα μπει στη Βουλή, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ακραίο σενάριο να υπάρξει και πέμπτος μειονοτικός βουλευτής.

*Η αναφορά γίνεται απλώς και μόνο γιατί για μια ακόμη φορά τα κόμματα (εκτός της ΝΔ, που λόγω της παρουσίας Σαμαρά αποτελεί κόκκινο πανί για τους εκπροσώπους του τουρκισμού) υποκλίθηκαν στους ιθύνοντες του τουρκικού προξενείου.
Η εντύπωση, βέβαια, που δίνεται για τους δύο νομούς είναι ότι οι χριστιανοί αποτελούν… μειονότητα. Και το πιο σημαντικό: Φαντασθείτε μια κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 ή 153 βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι τρεις, τέσσερις, ίσως και πέντε θα είναι μειονοτικοί βουλευτές… 



http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: