Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η κατάληξη σε συμφωνία κτηνοτρόφων - “κυβέρνησης” μετά από τρεις μέρες διαμαρτυρίας είναι το κύριο θέμα σχεδόν σε όλο τον τ/κ Τύπο σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην ειδική κάλυψη εκ μέρους του παράνομου πρακτορείου ΤΑΚ της “προεκλογικής” καμπάνιας του Ντερβίς Έρογλου, τα αποτελέσματα έρευνας για τις “εκλογές” και τους “θεσμούς” στα κατεχόμενα, η χιονόπτωση στον Πενταδάκτυλο, κ.ά.
Με τίτλο “Θαυμασμός προς τον Έρογλου”, η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) αναφέρεται ειρωνικά στην ανάθεση σε δημοσιογράφο του τ/κ πρακτορείου ειδήσεων (ΤΑΚ) ειδικών καθηκόντων για την κάλυψη της “προεκλογικής” εκστρατείας του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Αλλού γράφει ότι σε συμφωνία κατέληξαν κτηνοτρόφοι και “κυβέρνηση” μετά από συνάντηση περίπου δυόμισι ωρών, ενώ στήριξη στους κτηνοτρόφους έδωσαν και οι εσπεριδοκαλλιεργητές, πατατοπαραγωγοί και η “ένωση γεωργών”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, με 12 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Με τίτλο “Επιτέλους τα βρήκαν”, η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) γράφει ότι μετά από τρεις μέρες διαμαρτυρίες και αφού τα έκαναν γυαλιά καρφιά στη “βουλή” και το “υπουργείο” δημοσιονομικών, οι κτηνοτρόφοι χθες μεταφέρθηκαν έξω από το “πρωθυπουργικό” γραφείο και πήραν τελικά αυτά που ήθελαν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την έρευνα του “ινστιτούτου ερευνών” Κερύνειας που έγινε στις πέντε κατεχόμενες επαρχίες, με δείγμα 695 άτομα, οι θεσμοί που τυγχάνουν περισσότερης εμπιστοσύνης είναι ο στρατός, η αστυνομία και τα  δικαστήρια. Αλλού γράφει ότι η χιονόπτωση στον Πενταδάκτυλο οδήγησε σε εξόρμηση πολλούς που πήγαν να δουν τα χιόνια και να παίξουν χιονοπόλεμο.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Οι κτηνοτρόφοι πήραν αυτό που ήθελαν” γράφει ότι την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων χθες στήριξαν οι ενώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών, πατατοπαραγωγών και γεωργών και 300 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα έκλεισαν όλους τους δρόμους της Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει

ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου και ανέλυσε το όραμα και τους στόχους του δηλώνοντας ότι είναι υποψήφιος για τις “προεδρικές” εκλογές για μια νέα πολιτική, η οποία θα αντικατοπτρίζει τους αγώνες που δίνει η κοινωνία εδώ και καιρό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η δημοσκόπηση του “ινστιτούτου ερευνών” Κερύνειας δείχνει δεύτερο γύρο για τις “προεδρικές” εκλογές του Απριλίου και δίνει ποσοστά 46% στον Έρογλου, 30% στην Σιμπέρ, 17% στον Ακιντζί και 7% στον Οζερσάι.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Ερτζιάν” γράφει ότι δεν μεταβιβάστηκε στην τουρκική εταιρεία Τασγιαπί όλη η γη έτσι ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες για την επέκταση του παράνομου αεροδρομίου και την κατασκευή του καινούργιου διαύλου. Αλλού κάνει αναφορά στο κρύο στα κατεχόμενα και στα χιόνια στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο, ο οποίος ντύθηκε στα άσπρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κτηνοτρόφοι σταμάτησαν τη διαμαρτυρία τους, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, αφού μετά από συνάντηση που είχαν με τον “πρωθυπουργό” Οζκάν Γιορκατζίογλου κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Με τίτλο “Συμφωνία με το ζόρι” η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) γράφει ότι η συνάντηση των κτηνοτρόφων με την “κυβέρνηση” χθες διήρκεσε ώρες αλλά ολοκληρώθηκε με την επίτευξη συμφωνίας και η διαμαρτυρία τέλειωσε. Αλλού γράφει ότι ο φάκελος της “ελεγκτικής υπηρεσίας” για τους χιλιάδες χαμένους τόνους τσιμέντου στο “τμήμα οδικών έργων” δόθηκε στην “αστυνομία” και τη “γενική εισαγγελία” και η εφημερίδα ζητεί συγνώμη γιατί εκ παραδρομής ανέφερε πως ήταν 5 εκ. οι χαμένοι τόνοι, ενώ είναι 5.710. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χείμαρρος ήταν τα δάκρυα στην κηδεία χθες του νεαρού που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο δρόμο Τρικώμου – Τύμπου.


ΚΥΠΕ - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/195693/episkopisi-tourkokypriakou-typou#sthash.cgPfg3vM.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: