Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η κάθοδος στο νησί και οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ  Έιντε, οι εκδηλώσεις  μνήμης για την επέτειο του θανάτου του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς αλλά και τα νέα κρούσματα της ασθένειας της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας (LSD) σε βοοειδή στο κατεχόμενο χωριό Γέναγρα είναι μερικά από τα θέματα που σήμερα προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Αναφορά γίνεται ακόμα στην κηδεία του εγκλωβισμένου Γιώργου Σκούλλου, στο κατεχόμενο χωριό Κορμακίτης αλλά και και στην παράνομη επίσκεψη που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Τρικλοποδιά από τη Σιμπέρ στην ίση εργασία και στην ίση μισθοδοσία” αναφέρεται στην έκπληξη αλλά και απογοήτευση που προκάλεσε η απάντηση και η στάση της λεγόμενης προέδρου της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ κατά τη συνάντηση με τα μέλη της πρωτοβουλίας εναντίον “σχεδίου νόμου” για αναδιάρθρωση του “δημόσιου τομέα”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέλη της πρωτοβουλίας ζήτησαν από την Σιμπέρ όπως ο λεγόμενος νόμος να ξανασυζητηθεί στη λεγόμενη επιτροπή αλλά η ίδια αρνήθηκε λέγοντας ότι ενώ έχει την εξουσία να παρέμβει, εντούτοις δεν θα επιμένει. Αλλού γράφει ότι μετά από 41 χρόνια το παράνομο πρακτορείο ειδήσεων στα κατεχόμενα (ΤΑΚ) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά φωτογραφίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που αφορούσαν τη διαδήλωση των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών. Γράφει ακόμα ότι επιτέλους μετά την πτώση των τιμών στα καύσιμα ανά το παγκόσμιο χθες μειώσεις στα καύσιμα σημειώθηκαν και στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αυξήθηκαν οι ανησυχίες μου” γράφει ότι στο νησί έφτασε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι είναι πραγματιστής και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να
επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών όμως παρόλα αυτά, είπε, ότι οι ανησυχίες του για την πορεία των συνομιλιών, αυξάνονται.  Αλλού αναφέρεται σε νέα κρούσματα του ιού LSD (Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας) στο κατεχόμενο χωριό Γέναγρα με τις “αρμόδιες υπηρεσίες” να βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η κτηνοτροφική μονάδα έχει μπει σε καραντίνα. Η εφημερίδα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα οι καρκινοπαθείς ασθενείς λόγω της έλλειψης ραδιενεργών σκευασμάτων.


Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Κρίση `χρήματος`” γράφει ότι λόγω έλλειψης χρήματος οι εργασίες των υπεργολάβων για την ανέγερση του φράγματος για την αποθήκευση του νερού που θα μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέσω του αγωγού έχουν σταματήσει. Γράφει ακόμα ότι τις ανησυχίες του για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά και τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου.  Αναφορά γίνεται ακόμα και στην κηδεία του εγκλωβισμένου Γιώργου Σκούλλου από τον Κορμακίτη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο κατεχόμενο χωριό.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Αυξάνεται η ανησυχία μου” αναφέρεται στη κάθοδο στο νησί του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ  Έιντε και στη συνάντηση που είχε χθες στα κατεχόμενα με τον ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Έιντε στις δηλώσεις του εξέφρασε ανησυχία, λέγοντας ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί τους επόμενους μήνες να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Γράφει ακόμα ότι εκδηλώσεις μνήμης για την τρίτη επέτειο θανάτου του πρώην ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα, ενώ η εφημερίδα συνοδεύει το δημοσίευμα της με φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται παιδιά δημοτικού να κρατούν πανό με συνθήματα όπως “ζεις στην καρδιά μας”. Ακόμα, αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τ/κ

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Την ερχόμενη βδομάδα (θα συζητηθεί) η ίση αύξηση” γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να έχει επαφές με τις συντεχνίες των “δημοσίων” υπαλλήλων κατά τις οποίες θα συζητήσει τις προτάσεις του για την αύξηση των μισθών σε συνάρτηση με την αύξηση που σημειώθηκε στο κόστος διαβίωσης σύμφωνα και με τη μελέτη του “γραφείου προγραμματισμού”. Αλλού γράφει ότι έγινε χθες στο κατεχόμενο χωριό Κορμακίτης η κηδεία του εγκλωβισμένου 71χρονου Γιώργου Σκούλλου (Κασάπη), στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί συγγενείς και φίλοι για να τιμήσουν τη μνήμη του. Το δημοσίευμα συνοδεύει φωτογραφία από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας. Αναφορά γίνεται ακόμα και στη συνάντηση που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου.


Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: