Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνάντηση των συντεχνιών με τον “υπουργό” οικονομικών σχετικά με το οικονομικό πρωτόκολλο, η συμμετοχή της λεγόμενης προέδρου της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ στην Κοινοβουλευτική Ενωση του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, τα έργα για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία και η θανάτωση ζώων που διαγνώστηκαν με τη νόσο LSD είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. 
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Δεν είσαι υπουργός είσαι υπάλληλος” αναφέρει ότι στις χθεσινές συζητήσεις για το οικονομικό πρωτόκολλο του 2015, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ “υπουργού” οικονομίας Ζερέν Μουνγκάν και συντεχνιών, ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δασκάλων ( KTOS ), Σενέρ Ελτζίλ είπε στον Μουνγκάν “εσύ δεν είσαι υπουργός, είσαι μόνο ένας υπάλληλος και τις οδηγίες τις παίρνεις από την πρεσβεία”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση του Αλί Τσαγμάν, ο οποίος αναζητείται από τη λεγόμενη αστυνομία αφού εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του για υπόθεση λιποταξίας και γράφει ότι η εφημερίδα μίλησε με τον ίδιο, ο οποίος τους είπε ότι θα συνεχίσει να κρύβεται εξαιτίας της συμπεριφοράς της “αστυνομίας” απέναντι στην οικογένεια του. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη του στις αγγλικές εφημερίδες Independent και Times, δήλωσε ότι θα είναι αδύνατο να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας -Συρίας και ότι είναι αδύνατο να εμποδιστεί η εισροή των Τζιχαντιστών στη Συρία. Η εφημερίδα τον κατηγορεί για στήριξη υπέρ του ΙΚ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Μέχρι τη λύση άρετε το εμπάργκο” γράφει ότι σε δηλώσεις της η “πρόεδρος” της λεγόμενης βουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, στα πλαίσια της 10ης Κοινοβουλευτικής Ενωσης

του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι περιμένουν να δοθεί ένα τέλος στην απομόνωση των Τ/κ μέχρι τη λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ακόμα ότι αναμένουν την άνευ όρων επιστροφή της ε/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι σοβαρά τραυματίστηκε 61χρονος ο οποίος έπεσε από το τρακτέρ του καθώς μετέβαινε στο χωράφι του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στη Σομαλία μπροστά από ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε η τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία θα συνόδευε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η επίσκεψη του Προέδρου δεν ακυρώθηκε.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση),  Με τίτλο “Παράνομος οδοντίατρος” αναφέρεται σε οδοντίατρο, ο οποίος διατηρούσε οδοντιατρική κλινική και ασκούσε το επάγγελμα χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Αλλού αναφέρεται στην ανακαίνιση του ερειπωμένου μοναστηριού στην κατεχόμενη Μύρτου που θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ (UNDP) και ανέρχεται στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Η εφημερίδα επίσης αναφέρεται στον κτηνοτρόφο Χασάν Κουσέτ, του οποίου θανατώθηκαν έντεκα από τα ζώα του, αφού παρουσίασαν τον ιό LSD (Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας), ενώ ο ίδιος ανησυχεί ότι ο ιός έχει μεταδοθεί και σε άλλα ζώα του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Θα δημιουργηθεί χάος στα δάνεια” αναφέρει ότι η πιθανότητα να καταργηθεί ο “νόμος” περί αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκάλεσε ανησυχία στο δικηγορικό σώμα αλλά και στους δανειολήπτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η “πρόεδρος” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ, σε ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ενωση του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να θέτει οποιουσδήποτε όρους. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση που είχε χθες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντέρβις Έρογλου με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Αμάντα Σλόουτ, κατά την οποία συζητήθηκε το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ένταση στο τραπέζι” αναφέρεται επίσης στις συναντήσεις του “υπουργού” οικονομικών με τις συντεχνίες, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το οικονομικό πρωτόκολλο του 2015, και γράφει ότι οι αντιπρόσωποι των συντεχνιών εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τις προτάσεις του “υπουργού”.  Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η “πρόεδρος” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ, στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ενωση του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, δήλωσε ότι ήρθε πλέον ο καιρός για λύση. Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα εξετάζει κατά πόσο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης σωλήνων για τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία, στο “δήμο” του Κιόνελι στην κατεχόμενη Λευκωσία, γίνεται επέμβαση στο ποταμό της περιοχής.


ΚΥΠΕ
  - See more at: http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: