Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οικονομικά θέματα αλλά και θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την υγεία και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κυριαρχούν στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στις εργασίες επέκτασης του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν, τα εργατικά ατυχήματα και την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων, κ.ά.
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ιδού το by – pass” φιλοξενεί δηλώσεις του καρδιοχειρούργου Χασάν Μπιρτάν για τη φωτογραφία που ανέβασε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης από επέμβαση ανοικτής καρδιάς, κίνηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Σημειώνει ότι η φωτογραφία δεν είναι από κάποιον ασθενή του γιατρού αλλά την πήρε από το διαδίκτυο, με τον δρ Μπιρτάν να τονίζει ότι το έκανε για να ενημερώσει τον κόσμο ότι αυτού του είδους οι επεμβάσεις γίνονται στο “κρατικό” νοσοκομείο στηνΛευκωσία και να μην φοβούνται. Αλλού γράφει πως η “αστυνομία” έκανε έφοδο στο σπίτι του γνωστού σουβλιτζή Σαφέτ Ανίμπαλ, 82 χρόνων και βρήκαν ένα παράνομο όπλο και 32 σφαίρες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στη βιομηχανική περιοχής της κατεχόμενης Λευκωσίας άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του.
Με τίτλο “Έκλεισαν 22 ξενοδοχεία”, η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) γράφει ότι τα λάθη στην πολιτική τουρισμού πληρώνουν τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία με αποτέλεσμα 22 να έχουν κλείσει ή να άλλαξαν χρήση μετατρεπόμενα σε φοιτητικές εστίες. Κάποια άλλα ξενοδοχεία, όπως το Μιμόζα και το Sea side στην περιοχή της Σαλαμίνας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου ατόμων με ορθοπεδικές αναπηρίες, Ορκούν Μποζκούρτ, όντας καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, εκτός από τις επιτυχίες του στον αθλητισμό, τώρα έγινε συγγραφέας διηγημάτων αλλά και ποιημάτων, δίδοντας το παράδειγμα και σε άλλα άτομα με παρόμοια προβλήματα. Αλλού γράφει ότι στο ψευδοκράτος υπάρχουν καταγεγραμμένες 34.534 επιχειρήσεις, αλλά με βάση τις εισφορές στο “τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων” το 2014 ενεργές ήταν 21.997, μειωμένες κατά 505 σε σχέση με το 2013.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Σοβαρός απολογισμός” αναφέρεται στα οδικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε και είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 29 ανθρώπινες ζωές, με τον αριθμό των δυστυχημάτων να ανέρχεται στις 3.653. Αλλού γράφει ότι, ο “υπουργός” μεταφορών
και δημοσίων έργων, Χασάν Τατσόϊ, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Τασγιαπί (διαχειρίστρια του αεροδρομίου) η οποία θα αναλάβει τις εργασίες για επέκταση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου που θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ο “διευθυντής” τοπικής αυτοδιοίκησης, Ερκάν Τεκελί είπε ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα τελειώσει αφού εντός τριών χρόνων θα αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρισμού από μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων.
Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) , με τίτλο “Το χρέος είναι αρκετά βαρύ”, γράφει ότι τα δάνεια των πολιτών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, μέσα σε διάστημα έντεκα μηνών έχουν παρουσιάσει αύξηση 16,19% και ανέρχονται στα 873 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 310 εκατομμύρια ευρώ). Αλλού γράφει ότι παρά τη βροχόπτωση που σημειώθηκε στα κατεχόμενα τον τελευταίο καιρό, δεν σημειώθηκε η αναμενόμενη πληρότητα στα φράγματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την “ένωση” ειδικών για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας, δεν εφαρμόζεται ο “νόμος” που αφορά τα εργατικά ατυχήματα, αλλά δεν γίνεται ούτε έλεγχος.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Στο στάδιο του δημόσιου διαγωνισμού ο `ηλεκτισμός από τα σκουπίδια`”, γράφει ότι σε τρία χρόνια θα αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από τους σκουπιδότοπους όλων των “δημαρχείων”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις ισοτιμίες της τουρκικής λίρας με το δολάριο και το ευρώ και γράφει ότι υπάρχει μια μικρή μείωση τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο και την 1/1/2015 η αντιστοιχία ήταν 2,33 ΤΛ για το δολάριο, 2,83 για το ευρώ και 2,63 για τη στερλίνα. Αλλού αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη “βουλή”.
-http://ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: