Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑ» και ο εθνικός μας βάρδος Κωστής Παλαμάς.

Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
(Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)

Για 14η χρονιά, η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. (Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λαρίσης), εξέδωσε το ετήσιο αφιέρωμά της στον «σκοτεινό ποιητή» Κωστή Παλαμά, όπως τον χαρακτήριζαν στην δεκαετία του ’20 οι … ειδικοί!
Τον περασμένο χρόνο το αφιέρωμα είχε τον Καβάφη και σε σχόλιό μου τότε πρότεινα, να γίνει και ένα αφιέρωμα «στον εθνικό μας βάρδο, τον αγνοημένο και αδικημένο πνευματικό γίγαντα», όπερ και εγένετο (το κείμενό μου εκείνο, με ημερομηνία 26-01-2014, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στάλθηκε στην Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., δια της προέδρου της ακαμάτου λογοτέχνιδος κ. Δήμητρας Μπαρδάνη).
Με το ανά χείρας εφετινό αφιέρωμα γίνεται μια σφαιρική παρουσίαση του Παλαμά και του έργου του, από γνώστες του έργου του, διακεκριμένους λογοτέχνες της πόλης μας.
Ξεφυλλίζοντας το ενδιαφέρον αυτό «Αφιέρωμα», διαβάζουμε το εκτεταμένο και εμπεριστατωμένο κείμενο της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., το οποίο αναδεικνύει τη ζωή και την εργογραφία του «κορυφαίου μεταξύ των Νεοελλήνων ποιητών του τέλους του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, ο σημαντικότερος κριτικός των χρόνων τους», όπως χαρακτηριστικά αρχίζει το κείμενο.
Πρόκειται για μια παρουσία του παλαμικού έργου, την οποία διαβάζοντάς την αποκτάς το πορτρέτο του ποιητή από κάθε άποψη και για ένα κείμενο που δείχνει τη βαθιά και σφαιρική γνώση των συντακτών του (σελ. 3-10). Ακολουθεί το κριτικό και αναλυτικό κείμενο του λογοτέχνη Γ. Ξενόφου, του οποίου το κείμενο φέρει τον τίτλο: «Ο άγιος…ποιητής», και καταλήγει με τούτη τη φράση, που λέει πολλά: «Ο Παλαμάς εμόχθησε, ίδρωσε, έλπισε, αγάπησε, αιμάτωσε, αγωνίστηκε, ενίκησε για μας. Ο Παλαμάς, λοιπόν, είναι άγιος» (Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον άλλο ποιητικό ογκόλιθο τον Άγγελο Σικελιανό, σε ομιλία του του 1936, που έγινε στον «Παρνασσό». Ακολουθούν ειδικές αναλύσεις του παλαμικού έργου από τους λογοτέχνες Α. Σχοινά, Κ. Βίλλη, Λ. Φωλίνα και κείμενα για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και ένα πυκνογραμμένο κείμενο – παρουσίαση βιβλίου του Κ. Δημούλη με τίτλο: «Μικρά βιοψυχογραφήματα Παλαμά και Ελ. Γκρέκο», στο οποίο γίνονται ειδικές αναφορές και αναλύσεις. Από τις…βασικές αυτές ενότητες συναντάμε την πρωτότυπη πρωτοβουλία της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. του «Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού», που έγινε στη Λάρισα το Μάρτιο του 2014. Στον διαγωνισμό αυτό των μαθητών και μαθητριών της Λάρισας, η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. απονέμει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις
στους… ποιητές των Γυμνασίων, Λυκείων και δημοτικών σχολείων του νομού.
Από τη συλλογική ποίηση του 10 Δημοτικού Σχολείου Αγιάς, στο οποίο απονεμήθηκε «Τιμητική Διάκριση», μεταφέρω λίγους στοίχους, από το ποίημα:

«Αγάπη, είσαι θησαυρός»
Αν όλοι οι άνθρωποι στη γη,
Ζούσαμε με αγάπη
Ο κόσμος όλος θα ‘τανε
Μια αγκαλιά γεμάτη.
Μια αγκαλιά παντοτινή
Γλυκιά, ζεστή και τρυφερή
Σαν λιβάνι, σαν χρυσός.. (σελ. 43-44).

Ακολουθούν ποιήματα λογοτεχνών και διηγήματα αλλά και μεταφρασμένη αγγλική λογοτεχνία από τον εκπαιδευτικό Α. Γαλανούλη.

Τέλος, στο τέλος της «πνευματικής Λάρισας» διαβάζουμε κριτικές θεάτρου και βιβλιοπαρουσιάσεις που δίνουν το στίγμα της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στη Λάρισά μας, στην οποία αφήσαμε πικρές μνήμες και μνήματα.
Σημείωση: Μια σύντομη ανάλυση του Παλαμικού έργου, με βάση το κριτικό έργο του δασκάλου μου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Δ. Βεζανή για τον Κωστή Παλαμά, καταχωρείται στο βιβλίο του γράφοντος και του Σ. Δημητρίου με τίτλο: «Δ. Βεζανής. Σκέψεις και μαρτυρίες», εκδ. «Πελασγός» - Γιαννάκενας, Αθήνα 2014). Ο τίτλος του έργου του Δ. Βεζανή ήταν: «Ο Παλαμάς φιλόσοφος», και εκδόθηκε το 1929.
Το έργο μου αυτό το έστειλα στην Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. αλλά δεν είδα αναφορά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: