Τι αναφέρει η Ε.Ε. για Παιδεία, Κοινοβούλιο, διώξεις Μπολάνου, εθνική απογραφή κ.ά.
Έλλειμμα δημοκρατίας ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και γενικά των Μειονοτήτων στην Αλβανία, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της μη Ανοχής (ECRI).Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ww.coe.al), θίγονται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδεία, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η δίωξη του Δημάρχου Χειμάρρας, η εθνική απογραφή κ.λπ.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «η νομοθεσία που εγγυάται την εκπαίδευση στις μειονοτικές γλώσσες έχει εγκριθεί. Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων επισύρουν την προσοχή σε αριθμό προβλημάτων λ.χ. οι δυσκολίες ύπαρξης σχολικών βιβλίων στις μειονοτικές γλώσσες ή έλλειψη ετοιμότητας εφαρμογής από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές των διατάξεων που εκδίδονται από το υπουργείο».
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παρατηρείται ότι «η αναδιοργάνωση των εκλογικών ζωνών σε εκλογικές ζώνες λίστας και με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους υπό ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, δεν οδήγησε στην καθιέρωση ενός συστήματος όπου οι εθνικές και γλωσσικές μειονότητες να έχουν δικαίωμα καθορισμένων εδρών στην Αλβανική Βουλή. Εφόσον κανένα διεθνές στάνταρ δεν ζητάει να καθιερωθεί ένα τέτοιο σύστημα, το αίτημα αυτό για ορισμένους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων ή εθνο-γλωσσικών μειονοτήτων παραμένει επίκαιρο…».
Ο Β. ΜΠΟΛΑΝΟΣ
Καταγράφονται οι διώξεις κατά του Δημάρχου Χειμάρρας Β. Μπολάνου και ζητείται ο διακανονισμός των τοπογραφικών δεικτών στις μειονοτικές γλώσσες: «Τον Απρίλιο του 2009, υπό την ιδιότητα εκπροσώπου δημόσιας αρχής, ένας δήμαρχος που ανήκε σε μια εθνική μειονότητα καταδικάστηκε πρωτοβάθμια σε 6 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 500 χιλιάδων λεκ και αφαίρεση δικαιώματος δημόσιου αξιώματος επειδή διέταξε και την αφαίρεση οδικών σημάτων στην αλβανική γλώσσα, επειδή δεν έχουν γραφτεί και στην μειονοτική γλώσσα που ομιλείται από μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής… Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αυτής της περίπτωσης η Επιτροπή επισύρει την προσοχή των αλβανικών αρχών στο γεγονός πως μια διευκρίνιση σχετικά με τις νομοθετικές διατάξεις που διακανονίζουν την χρήση των τοπογραφικών δεικτών στις μειονοτικές γλώσσες στην Αλβανία, θα συνέβαλε στις καλές σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες μειονότητες και την πλειοψηφία». Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συμβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων σχετικά με αυτό το θέμα.
Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Η Επιτροπή συστήνει στις αλβανικές αρχές «να πραγματοποιήσουν μια εθνική απογραφή του πληθυσμού που να συμπεριλαμβάνει την ερώτηση σχετικά με την εθνική ταυτότητα, σεβόμενοι την αρχή της ιδιωτικότητας και τον κατά βούληση αυτοπροσδιορισμό. Η Επιτροπή συστήνει δυναμικά την συμμετοχή των εκπροσώπων των εθνικών μειονοτήτων στις διάφορες φάσεις αυτής της διαδικασίας».
Πηγή: http://www.proinoslogos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου