Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο πολιτικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Τη σύσταση μίας ειδικής επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΞ. στους διπλωματικούς συντάκτες.
Ο κ. Δρούτσας, πλαισιούμενος από την αναπληρωτή υπουργό Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, καθώς και τους υφυπουργούς Σπύρο Κουβέλη και Δημήτρη Δόλλη, σημείωσε ότι στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν στελέχη του ΥΠ.ΕΞ., ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα «απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ένδεκα τελευταίων μηνών», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την «ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής. Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός σημείωσε ότι «τώρα πλέον η Ελλάδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι’ αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφόσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει».Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού χαρακτήρισε ως «παράθυρο ευκαιρίας» το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την τουρκική ηγεσία, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα», ο υπουργός επανέλαβε, για άλλη μία φορά, ότι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σχετικά με το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις του, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι αυτό εξακολουθεί να παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως άλλωστε κατέδειξε η πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.
Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολύ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.
Τέλος, αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠ.ΕΞ., ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση ειδικού γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπό την εποπτεία του νυν γενικού γραμματέως του υπουργείου, πρέσβη Ι. Ζέππου.

Πηγή : http://www.apogevmatini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: