Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Αλβανικό «BalkanWeb”: Ο Δρούτσας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συζητήσει τα τελευταία γεγονότα, σχετικά με τη δολοφονία του νεαρού Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, καθώς και την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνάντηση που θα έχει με το Δήμαρχο της Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνο και τον πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλη Ντούλε, γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα η διαδικτυακή εφημερίδα «Μπαλκάνβέμπ».
Η είδηση ‘πέρασε’ στις αλβανικές εφημερίδες και η επιβεβαιώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος, όμως, του υπουργείου, αρνήθηκε να προβεί σε διευκρινήσεις για τις συναντήσεις αυτές.«Ο επικεφαλής του Δήμου της Χιμάρας, Βασίλης Μπολάνος και αρχηγός του ΚΕΑΔ, υποστήριξαν δημόσια την εξέγερση των κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν στην Χιμάρα την ημέρα της δολοφονίας του αείμνηστου Γκούμα και μπλόκαραν την εθνικη οδό., Άγιους Σαράντα- Αυλώνα, πάνω από 13 ώρες στις αρχές Αυγούστου», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναμένεται, γράφει, εξάλλου και η εφημερίδα “Gazeta Shqiptare”, μετά τη συνάντηση του Υπουργού με τους Μπολάνο και Ντούλε, θα συνέλθει υπό του Δ. Δρούτσα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για συζητήσουν τις σχέσεις με την Αλβανία, τα Βαλκάνια και το Κυπριακό.
Οι συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιούνται μόλις δύο μέρες μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θεώρησε τη δολοφονία του 35χρονου από τη Χιμάρα, Αριστοτέλη Γκούμα, όχι ως ένα κοινό περιστατικό, αλλά, χαρακτηριστικό παράδειγμα ‘έκρηξης εθνικισμού στην Αλβανία’ σε βάρος της ελληνικής μειονότητας.Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες ημέρες στην τηλεόραση του ‘SKY’, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, αποστασιοποιείται από όλα αυτά τα άτομα που προβαίνουν σε κατάχρηση του σοβαρού περιστατικού της Χιμάρας. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να τεθεί σε εφαρμογή η ποινική διαδικασία από την αλβανική δικαιοσύνη για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα.Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν εντάσεις στην Αλβανία, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, απαίτησε την τιμωρία των υπευθύνων και όλων αυτών που προωθούν τις εθνοτικές συγκρούσεις.
Το γεγονός αυτό απασχόλησε τα υψηλά πολιτικά κλιμάκια των δύο χωρών και ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος Γιαννουλάτος, θεώρησε ως απειλή κατά της θρησκευτικής κοινότητας τη δολοφονία από τον Ιλίρ Μούκα και το αλβανικό δικαστήριο χαρακτήρισε το συμβάν ως απλό ατύχημα από απροσεξία, γράφει το αλβανικό κείμενο.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: