Το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία αποτελεί όχι μόνο ψήφο για τη σταθερότητα της ίδιας της Τουρκίας, αλλά και πολύ σημαντική εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η παρουσία στις δύο χώρες ισχυρών κυβερνήσεων που έχουν καλές προθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε «θαύματα», εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συζήτησης με Ελληνες δημοσιογράφους έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει έναν σημαντικό οικονομικό ορίζοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους «να διδαχθούν από το παρελθόν και να μην απορρίψουν και πάλι κάποιο σχέδιο λύσης του προβλήματος», όπως έκαναν το 2004 με το σχέδιο Ανάν, αλλά αυτή τη φορά να πουν «ναι στην ειρήνη».Στην επισήμανση ότι πρέπει και η Τουρκία να κάνει βήματα, ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε να φανεί συναινετικός λέγοντας ότι «κάναμε βήματα κατά στο παρελθόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλα στο μέλλον».
Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα συζητήσουν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον κ. Νταβούτογλου. Προηγουμένως, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημ. Χριστόφια.
Στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους αντιπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε απαισιόδοξος σε ό, τι αφορά τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου, «λόγω της άρνησης της Τουρκίας και του κ. Ερογλου «να δεχθούν τη δημιουργική πρόταση την οποία κάναμε για μία σύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό και ακόμη του θέματος της παρουσίας των εποίκων και της πρότασής μας για την Αμμόχωστο και το πιθανό άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων της Τουρκίας, η οποία επίσης δεν έγινε αποδεκτή».
Ο Κύπριος πρόεδρος κατηγόρησε, τέλος, την Τουρκία ότι «αποφεύγει να αναλάβει τις πραγματικές της ευθύνες σε σχέση με το Κυπριακό».
Πηγή : http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου