Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ. ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

Γράφει Ο Παρατηρητής των Βαλκανίων

Δεν ξεπεράστηκαν ακόμη οι αναταραχές της 25 Ιούλιου, που προκάλεσαν οι αυθαιρεσίες των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και έφεραν την περιοχή χρόνια πίσω, με την αστάθεια να έχει επανέλθει σε πρώτη διάταξη και οι ίδιοι συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά.
Τα μέλη της ειδικής μονάδας της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (KPS) ROSU, που είχαν δημιουργήσει την προηγούμενη κρίση, εισήλθαν πάλι για μερικές ώρες στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, με αιτιολογία την εκτέλεση άσκησης. Τριάντα ειδικά οχήματα ROSU μετέφεραν βαριά οπλισμένους αξιωματικούς και κατευθύνθηκαν στο Leposavic, περιοχή όπου είχαν σημειωθεί τα δραματικά επεισόδια τον περασμένο μήνα. Όλη η ενέργεια πραγματοποιήθηκε χωρίς τη γνώση της KFOR, της UNMIK και της EULEX. Μετά από παρέμβαση των τοπικά διαμενόντων Σέρβων, σταματήσανε και επέστρεψαν στην βάση τους.
Φυσικά η κίνηση αυτή ήταν ένα ‘’πολύ επικίνδυνο παιχνίδι
με τη φωτιά”, που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για παράδειγμα μια μικρή συμπλοκή θα μπορούσε να είχε κοστίσει ακόμη και ζωές, όπως άλλωστε έγινε και την προηγούμενη φορά, όταν και ξέσπασαν τα πολύ σοβαρά επεισόδια.

Ο Διοικητής της KFOR βέβαια Στρατηγός Erhard Buhler εξακολουθώντας την γνωστή τακτική του, της δικαιολογίας κάθε ενέργειας από πλευράς αλβανών (για τους λόγους που έχουμε αναπτύξει σε άλλα άρθρα), αρνήθηκε ότι
οι ROSU, έψαχναν
για έναν ύποπτο για τη δολοφονία μέλους της,
που συνέβη κατά τη διάρκεια των ταραχών στις διαβάσεις Jarinje και
Brnjak στα τέλη Ιουλίου. Ο Buhler είπε ότι οι ROSU εκτελούσαν μια άσκηση που είχαν ήδη πραγματοποιήσει στο Νότιο Κοσσυφοπέδιο. Πάλι εκτεθειμένος ο στρατηγός που απ’ότι φαίνεται γνώριζε, αλλά δεν απέτρεψε, πρόσθεσε δε ότι οι ROSU δεν είχαν την πρόθεση να περάσουν από τα τέσσερα χωριά που κατοικούνται από Σέρβους στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Απίστευτη υποστήριξη στους Αλβανούς και εμμέσως πλην σαφώς επικρότηση της όλης ενέργειας (τι να κάνουμε το αίμα νερό δεν γίνεται), τόνισε δε ότι η KFOR είναι έτοιμη να βοηθήσει την EULEX και την KPS να συλλάβει τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του αστυνομικού στο Jarinje ενώ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι τεταμένη, καθώς και ότι η κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Συνεχίζοντας έβαλε περισσότερο λάδι στη φωτιά λέγοντας, ότι ο αγώνας μεταξύ συμμοριών στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πόλεμο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, θέλοντας ίσως με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η αστυνομία των Αλβανών KPS σε απόλυτη συμφωνία φυσικά με τον Δκτη της KFOR, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η ROSU πραγματοποιεί τακτικά τέτοιες ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Kosovska Mitrovica. Ισχυρίστηκαν δε ότι οι ασκήσεις δεν είχαν συγκεκριμένο σχέδιο ή υλοποίηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, αλλά αυτές ήταν τακτικές ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες της αστυνομίας, σε ορισμένες χρονικές περιόδους.Βέβαια όλες αυτές οι ενέργειες και προκλήσεις της KSP είναι αναμενόμενες καθώς και η κάλυψη που τους παρέχεται από τον Δκτη της KFOR, αυτό που είναι ακατανόητο και περισσότερο επικίνδυνο είναι ότι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στο Κόσσοβο, προϊστάμενοι της KFOR στο ΝΑΤΟ, EULEX, UNMIK δεν αντιδρούν στις καθημερινές προκλήσεις των αρχών στην Πρίστινα, που έχουν ξεκάθαρο στόχο την βίαιη κατάληψη του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου και το ξέσπασμα αστάθειας πάλι στην περιοχή, ξεπερνώντας έτσι το προβάδισμα στις συνομιλίες που φαινόταν να αποκτά το Βελιγράδι μετά την σύλληψη των τελευταίων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου.
Εξετάζοντας τακτικά την όλη ενέργεια η οποία ξεκίνησε νύχτα, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, φαίνεται σαν δοκιμή σχεδίου επέμβασης στα σημεία ελέγχου Jarinje και Brnjak και ταυτόχρονα καταγραφή της ταχύτητας αντίδρασης των Σέρβων στην περιοχή αλλά και της στάσης των διεθνών οργανισμών. Για την αντίδραση των Σέρβων η απάντηση ήταν άμεση, αυτό που προβληματίζει είναι η καταγραφή της μη αντίδρασης των οργανισμών, που σίγουρα θα τους κάνει πιο προκλητικούς στο μέλλον, θέτοντας αυτόματα την σταθερότητα της περιοχής σε μεγάλο κίνδυνο, που αυτό είναι ουσιαστικά το ζητούμενο σήμερα εκ μέρους των Αλβανών και των υποστηρικτών τους. Για το ίδιο θέμα ορθά διερωτάται ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας Dacic μήπως η ειλικρινής διάθεση και επιμονή της Σερβίας για διάλογο και ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Σερβίας. Βέβαια αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση της Σερβίας θα ήταν καταστροφική και στους όποιους θερμόαιμους, δεν πρέπει να επιτραπεί να εξυπηρετήσουν τις προκλήσεις.
Πολύ σημαντική και η πρόσφατη ενέργεια των Σέρβων να φέρουν το θέμα στον ΟΗΕ, αναφέροντας ότι οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ζητούν την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Έτσι οι πρόεδροι των δήμων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου απηύθυναν επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι-Μουν, λέγοντας ότι η KFOR παραβίασε τα όρια της εντολής της, οδηγώντας στην υποβάθμιση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Αντί της εμμονής στην εντολή της σύμφωνα με το ψήφισμα 1244, η KFOR καταπιέζει την Σέρβικη κοινότητα αμάχων, θεωρώντας αυθαίρετα τις τοπικές αρχές εγκληματικά στοιχεία. Στην επιστολή αυτή απαιτούν από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και την KFOR να καταργήσουν όλα τα περιοριστικά μέτρα που εμποδίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου καθώς και να επανέλθει η φυσιολογική ζωή στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Απαιτούν επίσης η UNMIK να ηγηθεί της πολιτικής παρουσίας στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και να εφαρμόσει στρατηγική με σκοπό την επιστροφή των 200.000 εκτοπισμένων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, η οποία να είναι έτοιμη εντός 60 ημερών. Η UNMIK αναφέρουν, αντί να προστατεύει τους 200.000 εκτοπισμένους Σέρβους ανέχεται τις προσπάθειες των Αλβανικών ιδρυμάτων να προχωρούν σε ενέργειες νέων εθνοκαθάρσεων και εξαναγκασμού σε εξορία δεκάδων χιλιάδων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα Σέρβικα ΜΜΕ το ΝΑΤΟ κατέγραψε τους Σέρβους αξιωματούχους του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου ως εγκληματίες.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, τα Βαλκάνια δεν είναι Αφγανιστάν ούτε Λιβύη, τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και μάλιστα η καρδιά της που ενώνει ΜΑ με δύση , βορρά με ΝΑ. Μεσόγειο. Η ειρήνη δεν πρέπει να περιλαμβάνει κερδισμένους και χαμένους. Απ’ότι φαίνεται οι Σέρβοι το έχουν καταλάβει από καιρό τώρα, κάποιος όμως πρέπει να το εξηγήσει και στους Αλβανούς πριν είναι αργά για όλους μας. Δυστυχώς το ρόλο αυτό που τον έχει αναλάβει η Γερμανία, δεν έχει καταφέρει να τον φέρει σε πέρας, ούτε να πείσει για τις ικανότητες της ή τις προθέσεις της να το πετύχει καθόσον πολύ απλά μετά 13 περίπου χρόνια από την κρίση, βρισκόμαστε στο ίδιο αν όχι χειρότερο σημείο. Μια νέα αρχή που την πρωτοβουλία θα είχε η ΕΕ συλλογικά, στα πλαίσια της οποίας θα αναζητείτο αναθεώρηση πολιτικών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ίσως να αποτελούσε ένα καλό σημάδι, για καλύτερες μέρες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η φωτιά δεν έχει σβήσει, αν δεν κάνουμε τώρα αντιπυρικές ζώνες, στο τέλος δεν θα μπορούμε να την ελέγξουμε και οι θύελλες ίσως την φτάσουν μέχρι τη θάλασσα…

Πηγή : www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: