— Το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» είναι ο βραχίονας του σκληρού «μακεδονισμού» και αλυτρωτισμού εις βάρος της χώρας μας με ισχυρές διασυνδέσεις στη σκοπιανή διασπορά. Στο συνέδριό του επανεξελέγη πρόεδρος ο Τόντορ Πετρόβ, ο οποίος έχει ισχυρό λόγο σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ονομασίας και εκπροσωπεί τις πιο ακραίες φωνές στην ΠΓΔΜ.
— Η συγκεκριμένη οργάνωση προετοιμάζει φιέστα την επόμενη χρονιά για να αναδείξει τη «γενοκτονία του μακεδονικού λαού από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 μέχρι σήμερα» και στο πλαίσιο αυτό συγκρότησε οργανωτική επιτροπή, στην οποία περίοπτη θέση κατέχει ο… Νικόδημος Τσαρκνιάς, ο οποίος παριστάνει τον παπά και διεκδικεί μάλιστα και θέση και τίτλο στην Ιερά Σύνοδο της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
— Στην Κύπρο έχει χαθεί η «μπάλα» πλέον, καθώς η νέα κυβέρνηση Χριστόφια στηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ και ως μειοψηφική δύσκολα μπορεί να χειριστεί, πολύ περισσότερο να κλείσει, το Κυπριακό.
• Δυστυχώς για την Κύπρο, πάντως, το κενό πολιτικής ηγεσίας είναι τρομακτικό, αν υπολογίσει κανείς ότι προς το παρόν το αντίπαλο δέος του κ. Χριστόφια είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα δείξει έστω και τη μικρή αντίσταση που δείχνει σήμερα ο κ. Χριστόφιας στα σχέδια των μεσολαβητών, που εξελίσσονται σε μια δυσμενέστερη εκδοχή του Σχεδίου Ανάν.
— Εάν εγκαταλειφτούν ιδεολογήματα και εμμονές της κυπριακής ηγεσίας, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αντίδρασης από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Για παράδειγμα, οι τελευταίες τουρκικές απειλές για την έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου, είναι προφανές ότι πρέπει για να καταγγελθούν στην ΕΕ και να ζητηθεί συνδρομή των εταίρων για την αντιμετώπιση αυτών των εκβιασμών.
— Δεν μιλάμε μόνο για Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία, που δεν χρειάζονται και πολλά για να στραφούν εναντίον της Τουρκίας. Αλλά έχει ενδιαφέρον να απαντήσει η Σουηδία ή η Φινλανδία εάν θεωρούν ότι πράγματι ένα τρίτο κράτος μπορεί να υποβάλει, με τελεσιγραφικό μάλιστα τρόπο, σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ το πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του.
— Αρκεί να γίνουν ενέργειες και να υπάρξει κινητοποίηση και να μην «πνίξουμε» οι ίδιοι την υπόθεση, προκειμένου να μην εκθέσουμε τον κ. Ερντογάν και τον κ. Νταβούτογλου.
— Πολύ σωστή η απόφαση του κ. Λαμπρινίδη να επισκεφτεί την Ίμβρο, στην πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί τα τελευταία τουλάχιστον πενήντα χρόνια. Για να είμαστε ειλικρινείς, την απόφαση για την επίσκεψη την είχε λάβει ο κ. Δρούτσας, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει.
— Ας ελπίσουμε ότι η επίσκεψη στην Ίμβρο δεν θα αποτελέσει το άλλοθι για τη νομιμοποίηση των τακτικών πλέον επισκέψεων και περιοδειών τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη.
— Στην Ίμβρο και στην Τένεδο οι Τούρκοι, κατά παράβαση κάθε έννοιας ανθρώπινου και μειονοτικού δικαιώματος και παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συνθήκη της Λωζάννης, έκαναν μια χαρά τη «δουλειά» ξεπαστρεύοντας τον ελληνισμό. Σήμερα που οι Ίμβριοι επιστρέφουν και φέρνουν χρήμα στο νησί, είτε κάνοντας διακοπές είτε επισκευάζοντας τα σπίτια τους, υπάρχει ανοχή για την ελληνική παρουσία, έστω το καλοκαίρι.
— Η υπόθεση Ίμβρος δεν έχει καμία σχέση με τη Θράκη κι αυτό ας το γνωρίζει καλά ο κ. Λαμπρινίδης.
— Μέσα στα πολλά των ήμερων είδαμε κάποιους σχεδόν να πανηγυρίζουν επειδή ο κ. Ερντογάν σχεδιάζει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων να καταργήσει και την 4η Στρατιά του Αιγαίου.
— Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό είναι σχέδιο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας και έχει να κάνει κυρίως με τις απειλές ασφάλειας που δέχεται από τον νότο και ανατολικά η Τουρκία, παρά με κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα. Έξαλλου εισβολή στα μικρασιατικά παραλία δεν σχεδιάζει κάνεις, πολύ περισσότερο η Ελλάδα. Όσο για την «αντίστροφη» διεκδίκηση, δεν χρειάζεται πια ολόκληρη στρατιά. Αρκούν μικρές αποβατικές δυνάμεις που με τα σύγχρονα μέσα δεν χρειάζονται παρά μισή ώρα για να βρεθούν σε ένα ενδεχόμενο θερμό μέτωπο στο Αιγαίο.
— Αν θέλουν κινήσεις καλής θέλησης με ουσία, ας ζητήσουν την άρση του casus belli και τη ρητή αποκήρυξη των «γκρίζων ζωνών». Διαφορετικά η απειλή παραμένει, ακόμη κι αν στη θέση της 4ης Στρατιάς, ιδρυθεί... Σώμα Προσκόπων.
— Ο τούρκος πρέσβης Ν. Μπολούκμπασι άναψε φωτιές στην Αθήνα, μια και με το βιβλίο του για τη θητεία του στο τουρκικό ΥΠΕΞ αποκάλυψε σημαντικά ζητήματα που εκθέτουν τόσο τον Κ. Σημίτη όσο και τον Γ. Παπανδρέου.
— Ο τούρκος διπλωμάτης, που συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, αποκαλύπτει ότι η Αθήνα είχε δεχθεί όχι μόνο να διαπραγματευτεί με την Τουρκία το θέμα των χωρικών υδάτων της, αλλά είχε παραιτηθεί, έστω και εν μέρει, από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. Ο κ. Μπολούκμπασι αποκαλύπτει ακόμη ότι στις συζητήσεις είχε τεθεί και το θέμα των «γκρίζων ζωνών», το όποιο, όπως παραδέχεται, δεν άφηνε κανένα περιθώριο περαιτέρω προόδου.
— Αν αληθεύουν οι (αληθοφανείς πάντως) ισχυρισμοί του τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τώρα είναι βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος του Ντ. Μπαχτσελί, γεννιούνται μείζονα ερωτήματα για όσους είχαν συμμετάσχει και είχαν διευθύνει αυτήν τη φάση των διερευνητικών επαφών και εκθέτουν και όσους σήμερα συνεχίζουν τη διαδικασία αυτή.
— Η διάψευση του κ. Λαμπρινίδη, ότι «δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία», είναι μάλλον αμήχανη και γεννά περισσότερα ερωτήματα.
— Και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποδειχθεί το αντίθετο, υπάρχει ένας απλός δρόμος που στην πράξη θα διαψεύσει τον κ. Μπολούκμπασι: Σε σύντομο χρονοδιάγραμμα, και αφού υπάρξουν συνεννοήσεις με τις δυνάμεις που έχουν ναυτιλιακά ή και αλλά συμφέροντα από τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, να προχωρήσει η χώρα μας σε τμηματική ή και επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων της σε όλες τις περιοχές, εκτός εκείνων που απαιτείται συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία.
— Έτσι θα διασκεδαστούν οι ανησυχίες ότι το casus belli της Τουρκίας όχι μόνο έχει γίνει αποδεκτό, αλλά ότι δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο και τα Κύθηρα και το Κρητικό Πέλαγος και τη Σκιάθο ακόμη…
Πηγή : http://www.paron.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου