Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Επειδή είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν κινδυνεύει ούτε σπιθαμή εθνικής περιουσίας, η εθνικά υπερήφανη κυβέρνησή μας δεν συζητά καν τις εξευτελιστικές απαιτήσεις για εμπράγματες εγγυήσεις σε απαιτητικούς δανειστές μας, όπως η Φινλανδία.
— Απλώς θα πρέπει να διευκρινίσει τι ακριβώς περιλαμβάνει το 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων που προσέφερε η κυβέρνηση στη Φινλανδία και σε πόσες ακόμη χώρες θα υποχρεωθεί να προσφέρει τέτοιες εμπράγματες εγγυήσεις. Και κυρίως να απολογηθεί για τα ψέματα με τα οποία γέμισε τον ελληνικό λαό θριαμβολογώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, διαψεύδοντας τότε τις θλιβερές, για κάθε ανεξάρτητο και αξιοπρεπές κράτος, δεσμεύσεις που ανέλαβε.
— Η προβοκάτσια στήνεται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια από τους Σκοπιανούς με αφορμή τις τοπικές γιορτές στη δυτική Μακεδονία. Μετά τη Μελίτη, σειρά είχε ο Πολυπόταμος. Εκεί έσπευσαν συμπτωματικά κανάλια και εφημερίδες από τα Σκόπια για τη γιορτή της Παναγίας, καθώς στο χωριό, εκτός του πανηγυριού που διοργανώθηκε στην πλατεία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, κάποιοι αποφάσισαν να στήσουν «αντιπανηγύρι» με σκοπιανή μουσική και τραγούδια («μακεδονικά» τραγούδια), για να δώσουν τροφή και αντικείμενο στη σκοπιανή προπαγάνδα.
— Από έναν δημοσιογράφο ζητήθηκε εξακρίβωση στοιχείων και παρ' ολίγον να (αυτο)ανακηρυχτεί εθνικός ήρωας. Ο Γκόραν Μομιρόσκι, αρχισυντάκτης του καναλιού Κανάλ 5, βεβαίως κάθε άλλο παρά τυχαίο πρόσωπο είναι.
— Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε φίλος ειδικός στα νέα ηλεκτρονικά δίκτυα, στη σελίδα του ο κ. Μομιρόσκι έχει αναρτημένη μια φωτογραφική σύνθεση με μια γροθιά όπου υπάρχει ζωγραφισμένη η «ενωμένη Μακεδονία», η οποία φυσικά περιλαμβάνει και ολόκληρη την ελληνική Μακεδονία.
— Ο κ. Μομιρόσκι μπούκαρε με την κάμερά του στο δημαρχείο Φλώρινας συνοδεύοντας μια ομάδα «Αιγαιατών» που ήθελαν να καταθέσουν αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, καθώς έτσι θεωρούν ότι μπορεί να διεκδικήσουν περιουσίες που έμειναν πίσω μετά τον Εμφύλιο, και κυρίως να στηθεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας» από σκοπιανούς πολίτες που ζουν στην ΠΓΔΜ.
— Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, με την επίσκεψή του στην Ίμβρο, είχε μια ευκαιρία να δώσει στίγμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας έναντι της Τουρκίας. Απώλεσε αυτήν την ευκαιρία, καθώς ακούσαμε το μήνυμά του να είναι μήνυμα στήριξης της… Τουρκίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
— Αλλά ήταν και μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση Ερντογάν μια και, όπως είπε, «έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Ερντογάν» και η πρόοδος που υπάρχει οφείλεται και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.
— «Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε», ήταν η μοναδική αναφορά του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, που επισκέπτεται έπειτα από πενήντα χρόνια έναν τόπο όπου μαρτύρησε ο Ελληνισμός…
— Εντύπωση ακόμη έκανε η αναφορά του κ. Λαμπρινίδη στην ανάγκη οι σύλλογοι των Ιμβρίων να εντείνουν τις επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών στο νησί και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (έκθεση Γκρος) σε ό,τι αφορά «τα ιδιοκτησιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα».
— Θα περιμέναμε να υπενθύμιζε στους Ιμβρίους ότι υπάρχει και ο δρόμος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκτός εάν δεν ήθελε να ενοχλήσει τον κ. Νταβούτογλου που είχε δώσει τη συγκατάθεσή του, επί θητείας Δρούτσα, για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.
— Αυτό που δεν ομολογεί κανείς είναι ότι τα «βήματα της κυβέρνησης Ερντογάν» γίνονται τώρα που έχει πλέον διασφαλιστεί από την Τουρκία ότι η ελληνική παρουσία στις πατρογονικές εστίες της Ίμβρου και της Τενέδου θα είναι μόνο τον... Δεκαπενταύγουστο.
— Όταν όλος ο κόσμος καταδικάζει τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Λιβύη ή στη Συρία, γιατί υπάρχει αυτή η εκκωφαντική σιωπή για την Τουρκία;
Εκτός αν δεν πήραν χαμπάρι οι δυτικές κυβερνήσεις ότι στην Τουρκία τη δράση εναντίον των Κούρδων δεν την έχει αναλάβει πια η Αστυνομία ή τα τανκς, αλλά η Αεροπορία και τα F16.
— Διαβάσαμε στη «Χουριέτ» ότι η οικονομική κρίση πλήττει και το έργο της αναστήλωσης του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το όποιο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (και όχι λόγω της καλής διάθεσης του κ. Ερντογάν όπως το παρουσίασαν ορισμένοι) επιστράφηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
• Το Ορφανοτροφείο είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και αποτελεί ουσιαστικά μνημείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι το μεν Πατριαρχείο δηλώνει έλλειψη πόρων για το έργο ανακαίνισης και αποκατάστασης του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν οι «καλοπροαίρετες» προσφορές από τις τουρκικές αρχές να χρηματοδοτήσουν το έργο, θέλοντας ουσιαστικά να βάλουν και πάλι οριστικά στο «χέρι» το σπουδαίο αυτό μνημείο.
•Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σημαντικούς πόρους διαθέτει και δυνατότητα συγκέντρωσης χρημάτων από πλουσίους ομογενείς έχει. Ας μη θυσιαστεί λοιπόν το και συμβολικής σημασίας μνημείο, για 1 ή 2 εκατομμύρια ευρώ...
• Στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ανέλθουν φέτος οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας. Αυτό ως απάντηση εκείνων που πιπιλίζουν ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς και ότι είναι... προσφερόμενη η Τουρκία να μειώσουν οι δύο χώρες τους εξοπλισμούς, ως ένδειξη καλής χειρονομίας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πού το πάει η Τουρκία. Να κυριαρχήσει σ' όλο τον χώρο των Βαλκανίων και στην περιοχή της. Όποιος ξεχνά εκείνη τη φράση του Οζάλ, ότι όνειρο της Τουρκίας είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοιμάται ύπνο βαθύ. Δεν βλέπει ότι τα βήματα του μακαρίτη τούρκου πρωθυπουργού προχωρεί και κάνει πράξη ο Ερντογάν. Με τον Νταβούτογλου να είναι ξεκάθαρος...
• Εκείνο το φως το αληθινό που θα βλέπαμε εκ Κίνας, μετά την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε σ' όλους μας από τα παχιά λόγια που ακούσαμε κατά την εδώ επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού, για επενδύσεις και αγορά ελληνικών ομολόγων, ακόμα δεν φάνηκε στον ελληνικό ορίζοντα; Λέτε να το μπλόκαραν οι Αμερικανοί; Προφανώς, γιατί δεν είχαμε πάρει την άδειά τους... Και τίποτα δεν αφήνουν να μπει στην επαρχία τους αν δεν έχει βίζα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: