Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τουρκική υποχώρηση και συγκυριαρχία!

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Το νέο δήθεν επίτευγμα των συνομιλιών είναι η διαρροή ότι η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε την εκ περιτροπής Προεδρία. Δηλαδή, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν, για όσους έχουν ιστορική γνώση και συνείδηση, τη δική τους πρόταση επί της οποίας προέβαλλαν ενστάσεις, προκειμένου να μελετήσουν καλά πώς θα την αναδιαμορφώσουν και πώς θα την εισηγηθούν, ώστε αφενός να εμφανισθούν ως διαλλακτικοί, αφετέρου δε να δημιουργήσουν μέσω του Προεδρικού Συμβουλίου συνθήκες κατοχύρωσης της πολιτικής και κρατικής ισότητας όπως αυτή θα εκφράζεται μέσω του βέτο.
Εάν αληθεύει η διαρροή, η οποία έγινε από τον κ. Ντάνουερ, οι Τούρκοι αποδέχονται να έχουν ένα στα τέσσερα συνολικά χρόνια την Προεδρία στην εναλλαγή της εξουσίας, πλην όμως παίρνουν την πολιτική και κρατική ισότητα, δηλαδή τη συγκυριαρχία μέσω του βέτο! Γιατί; Διότι είναι γνωστό ότι στην περίπτωση σύνθετων πολιτειακών σχημάτων όπως οι ομοσπονδίες ή οι συνομοσπονδίες ή πολυεθνικά συστήματα περιφερειακής ολοκλήρωσης όπως είναι η ΕΕ, το βέτο συμβολίζει την πολιτική και πολιτειακή ισότητα ακόμη και αυτήν τη χωριστή στην ουσία κυριαρχία.
Στην προσθαφαίρεση, λοιπόν, της φημολογούμενης αποδοχής της εκ περιτροπής Προεδρίας με το δικαίωμα βέτο -ακόμη και αν θεωρηθεί ότι οι Τούρκοι υποχωρούν- είναι πρόδηλο ότι δίδουν το έλασσον για να πάρουν το μείζον! Τη συγκυριαρχία μέσω του Προεδρικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο ενός συστήματος Κυβερνώσας Βουλής, όπως επροτείνετο και στο σχέδιο Ανάν. Υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο συγκυριαρχίας στην πρόταση Έρογλου. Εισηγείται όπως την πρώτη πενταετία μετά τη λύση δεν εφαρμοστεί η σταθμισμένη ψήφος, αλλά, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι δυο Πρόεδροι θα πρέπει να εκλέγονται χωριστά. Γεγονός που παραπέμπει σε «δυο λαούς» αντί σε έναν και σε «δυο κυρίαρχα» στην ουσία «συνιστώντα κράτη». Στην ουσία, η τουρκική πρόταση είναι χειρότερη από εκείνην του Προεδρικού Συμβουλίου στο Σχέδιο Ανάν.
Η όποια διαρροή, έγινε για να δοθεί άλλοθι στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στις συνομιλίες και να παρουσιαστούν οι διχοτομικοί σχεδιασμοί ως τουρκικές υποχωρήσεις, ακόμη ως το αντίδωρο στα δώρα Χριστόφια, και ότι τώρα είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων να προσφέρουν νέα δώρα. Με άλλα λόγια, θα ζητήσουν και τα ρέστα. Επειδή, μάλιστα, η Λευκωσία έχει δώσει πολλά στις συνομιλίες, αυτό το οποίο περιμένουν οι Τούρκοι να κατοχυρώσουν μέσω της κατανομής των εξουσιών είναι τη συγκυριαρχία προκειμένου να έχει η λύση τον συνομοσπονδιακό διχοτομικό χαρακτήρα στη βάση των «δυο συνιστώντων κρατών». Και με τον γνωστό θρασύτατο τρόπο να μας παρουσιάσουν ο κ. Ντάνουερ, καθώς και άλλοι φίλοι και εχθροί, τη διχοτόμηση ως επανένωση και την ήττα ως νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: