Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Αναλώνεται σε «δηλωσούλες»

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Διάβασα με πολύ προσοχή τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, οι οποίοι σχολίαζαν τις νέες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, γνωστού και ως θεωρητικού της ισλαμικής Τουρκίας. Θυμίζω ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε με στόμφο ότι θα τιμωρήσει την Κύπρο στην περίπτωση που ξεκινήσει την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.
Ως όφειλαν, τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Δελαβέκουρας εκ μέρους του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών καταδίκασαν τον κ. Νταβούτογλου και τις προκλητικές δηλώσεις του. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν και πιο σκληρός από τον Κύπριο ηγέτη και θα έλεγα πως αποτελεί ευχάριστη -αν και αναμενόμενη- έκπληξη η συνέχιση και με τον κ. Λαμπρινίδη της αντιμετώπισης της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης.
Αντίθετα από τον κ. Δελαβέκουρα, ο κ. Χριστόφιας επέμενε στους χαμηλούς τόνους ως η Τουρκία να είναι η... Ελβετία, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη σιωπή της έναντι της κατοχικής δύναμης και να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο. Ο Κύπριος ηγέτης μάς είπε μάλιστα ότι οφείλει η διεθνής κοινότητα «να βάλει την Τουρκία στη θέση της...».
Οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου δεν είναι κάτι το καινούργιο. Είναι καθημερινό φαινόμενο, έγινε συνήθεια. Όμως, το τελευταίο διάστημα δεν άλλαξε μόνο ο τόνος. Οι δηλώσεις περιέχουν και απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν ο κ. Νταβούτογλου ομιλεί «για πρέπουσα αντίδραση» εναντίον των Ελληνοκυπρίων εννοεί ακριβώς αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας: ότι εάν η Κύπρος υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, προφανώς θα προσπαθήσει να σταματήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου με τα όπλα.
Αδυνατώ, όσο και αν προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια, να καταλάβω τον τρόπο σκέψης των Ελληνοκύπριων πολιτικών, και ειδικά όσων αναλαμβάνουν τα ηνία του κυπριακού κράτους. Από τη μια πλευρά κάνουν τα παλληκάρια με δηλώσεις και ανακοινώσεις και από την άλλη, δεν τολμούν «να μην βάλουν γάλα στον τραχανά». Ο νεοσουλτάνος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου απειλούν με νέο πόλεμο την Κύπρο και ο Πρόεδρος του νησιού αναλώνεται σε «δηλωσούλες» για να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του.
Έχω ένα απλό ερώτημα: Γιατί συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον υποτακτικό της Άγκυρας; Γιατί δεν διακόπτει τον διάλογο με αφορμή τις απειλές; Δεν έχει δικαίωμα να πει σ’ αυτόν τον άβουλο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να συνομιλεί υπό την απειλή νέας εισβολής;
Σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί εάν οι Ελληνοκύπριοι ακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, την κ. Πραξούλα που εξαγόρασε το γραμμάτιο της υποστήριξης προς τον κ. Χριστόφια με το σημαντικό Υπουργείο Εμπορίου, που έχει αρμοδιότητα και τα θέματα ενέργειας, και τους άλλους υποστηρικτές του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν. Εάν τώρα που η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. δέχεται τόσες απειλές από την Τουρκία, με τη λύση του κ. Ανάν η Άγκυρα θα είχε αρπάξει όλον τον φυσικό πλούτο του νησιού.
Οι δηλώσεις του κ. Χριστόφια δεν έχουν καμία αξία. Διότι θυμώνει για την εκλογική του πελατεία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει υπό την απειλή της Τουρκίας τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε σχέδιο, το οποίο θα αναδείξει τον κ. Ερντογάν σε κυρίαρχο ολόκληρης της Κύπρου... Άλλωστε η έκθεση του άβουλου Μπαν Κι Μουν απεκάλυψε ότι ο κ. Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας οδηγούνται σε διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία ΟΗΕ και Βρετανοί θα «κλείσουν» το Κυπριακό όπως ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέδωσε το υπουργείο Εμπορίου στην κ. Πραξούλα. Λάθος... Έπρεπε να της παραδώσει τη διαπραγμάτευση για να είναι βέβαιος ότι το τσιμέντωμα του «ναι» θα το πετύχει στο 1, 2, 3... Η απόφαση του κ. Χριστόφια να υπουργοποιήσει την κ. Πραξούλα ήταν μία αψυχολόγητη και μη παραδεκτή ενέργεια και αποτελεί ηχηρότατο χαστούκι στην πλειοψηφία που τον υποστήριξε στις προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα τι εννοώ...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Πέρασαν 15 χρόνια από τη θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Τότε, κάποιοι τους είπαν τρελούς, επειδή σήκωσαν ανάστημα στον Τούρκο κατακτητή. Ο Ελληνισμός πρέπει να τιμά τον Τάσο και τον Σολωμό. Είδαν τον κίνδυνο, αλλά δεν έκαναν πίσω αποδεικνύοντας πως στην Κύπρο ζουν Ελληνες που δεν θα σταματήσουν να αντιστέκονται εναντίον των νεο-Αττίλων του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: