Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Διζωνική και σε 1ο ενικό…

Με τον Λάζαρο Μαύρο
Τ Ο 1982, ο τότε διευθυντής της εφημερίδας «Κήρυκας» κ. Γιώργος Ηλιάδης, μου πρότεινε, από συνεργάτης στη στήλη «Ελευθερογράφημα», να καταστώ μόνιμος συντάκτης. Του υπενθύμισα ότι είχα μια σημαντική πολιτική διαφωνία με την (τότε) Ένωση Κέντρου και τον πρόεδρό της Τάσσο Παπαδόπουλο, του οποίου ο «Κ» ήταν εκφραστικό όργανο. Διαφωνούσα με τη γραμμή (α) της Διπεριφερειακής (μετέπειτα Διζωνικής) Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και (β) της διαδικασίας των Διακοινοτικών Συνομιλιών. Πρότεινε συζήτηση με τον Τάσσο, όπερ και εγένετο.
Υπενθύμισα ότι μετά τις «4 κατευθυντήριες γραμμές» Μακαρίου - Ντενκτάς της 12ης Φεβρ. 1977, τις προτάσεις ΔΔΟ με χάρτη τής Ε/κ πλευράς, στις συνομιλίες της Βιένης, Μαρτίου & Απριλίου 1977, ο ίδιος τις πήγε ως συνομιλητής τότε. Ναι, αλλά εκείνες οι προτάσεις είχαν, ως εκ των ων ουκ άνευ, Τέσσερις Ρητές Προϋποθέσεις, που ΕΑΝ εγίνοντο δεκτές απ’ την τουρκική πλευρά, θα είχαμε μια ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο, είπε. Στη συζήτηση ουδείς έπεισε τον άλλον. Υπήρξε, όμως, αλληλοσεβασμός και προσλήφθηκα 1982-1986, με διαβεβαίωση της ελευθερίας ενυπόγραφης έκφρασης των διαφορετικών μου απόψεων στον «Κ». Όπερ επίσης εγένετο…
Ε Κ Τ Ο Τ Ε , επί 30 έτη, με προεδρίες Σπύρου, Βασιλείου, Κληρίδη, Τάσσου, Χριστόφια, η ΔΔΟ τσιμεντωνόταν, υποτροπίαζε, πυορρόησε, από τους Δείκτες Κουεγιάρ και τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι ώς το Σχέδιο Ανάν και, νυν, τον Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς, αλλ’ οι ψευδαισθήσεις περί των «Τεσσάρων Ρητών Προϋποθέσεων», που εν τω μεταξύ αυξήθηκαν, και περί του «σωστού περιεχομένου», παραμένουν σε πλήρη ισχύ:
Είναι, στην ουσία, η ίδια αντίληψη με την οποία, λόγου χάριν, ο πρόεδρος του ΕυρωΚο Δημ. Συλλούρης κι άλλοι αντι-διζωνικοί Εθνοσύμβουλοι, υποστηρίζουν ως επίτευγμα κι επικαλούνται την Ομόφωνη Απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009: Ναι μεν λέει για ΔΔΟ, αλλά περιέχει τόσες άλλες ρητές προϋποθέσεις που… εξουδετερώνουν τη ΔΔΟ, της προσδίδουν το «σωστό περιεχόμενο» και… «στο κάτω-κάτω, εμάς δεν μας απασχολεί η ονοματολογία αλλά η ουσία και το περιεχόμενο». Την αντίθετη άποψη έχει βεβαίως ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, ενώ επιτηδείως επαμφοτερίζει ο ΔηΣυ κ.ο.κ.
Σ Τ Α 35 ΧΡΟΝΙΑ (1977 - 2012) της «διαχρονικής πολιτικής» αυτών ακριβώς των διαιωνιζομένων ψευδαισθήσεων και δικολαβισμών, μόνο μια φορά ρωτήθηκε ευθέως ο λαός για τη ΔΔΟ, στο Σχ. Ανάν 24.4.2004 και την απέρριψε με 76%. Όμως, το Κυπριακό συνεχίζει να βαλτώνει 38 χρόνια (1974 - 2012) με ισόχρονη ανενόχλητη εμπέδωση του Αττίλα: Εξαιτίας και των βαλτωμένων στη ΔΔΟ (με ή χωρίς σωστό περιεχόμενο, με ή χωρίς προϋποθέσεις) αντιλήψεων…
ΕΡΩΤΗΣΗ
Λόγοι ασφαλείας των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της ΚΔ, δεν θα έπρεπε άραγε να οδηγήσουν την πολιτική ηγεσία του τόπου στην ενίσχυση του ναυτικού της ΕΦ με τέσσερις λ.χ. κορβέτες κι ανάλογη αεροπορία; Πώς, λοιπόν, αντιλαμβάνονται οι ηγεσίες ΑΚΕΛ, ΔηΣυ, ΔηΚο, ΕΔΕΚ, ΕυρωΚο, Οικολόγοι, Προεδρικό και Βουλή, την αναβαθμισμένη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία (και για ποιους, άραγε;) της Κύπρου;

Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: